Carlos Torres i Josep Oliu no van arribar a reunir-se formalment per reprendre els plans de fusió que van abandonar el 2020, segons ha pogut saber ON ECONOMIA després de parlar amb diverses fonts del sector. El banc català, de fet, mira de deixar-ho clar en cada comunicat que ha enviat al mercat en els últims dies. El president del BBVA va demanar una trobada formal al del Sabadell, que el va citar per a després que tots dos bancs presentessin els resultats del primer trimestre. L'entitat catalana els va presentar el 25 d'abril i la basca, el dia 29 del mateix mes.
El BBVA ja havia preparat una oferta per comprar el Banc Sabadell a mitjans d'abril, que va comptar amb el suport del seu consell d'administració. I seguint els plans, esperava que el Sabadell publiqués els comptes per presentar-l'hi, però ho va haver de fer precipitadament, només un dia després (el 30 d'abril) i sense reunió.
La comunicació va caure per sorpresa al Sabadell, que va assegurar en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que havia rebut la proposta de fusió del BBVA "a les 13.43 hores" del dia 30. Es tracta d'un matís important per al banc, que ho torna a destacar en un altre comunicat enviat ahir dimecres al mercat, on indica que l'oferta es va rebre "sense que existís cap contacte o intercanvi previ entre les parts". El banc va haver de contractar precipitadament un banc d'inversió i un assessor per estudiar la proposta.
Fonts properes al banc que fa aquesta oferta consideren que sí que hi va haver contactes a l'abril entre Torres i Oliu, perquè el primer proposa al segon una trobada amb l'objectiu de reprendre la fusió fallida fa quatre anys. La contrarietat sorgeix perquè el president no ho va comunicar al seu consell.
Per la seva part, fonts properes al banc que rep l'oferta defensen que, sense oferta, no hi podia haver negociacions. I recorden que només unes hores abans que el BBVA fes l'oferta al Sabadell, la notícia va saltar en un mitjà britànic, Sky News, on es va indicar que el banc d'origen basc tenia "interès" a comprar-lo, però no que ho estiguessin estudiant tots dos bancs. Aquesta notícia, per cert, és la que ho precipita tot. La CNMV pregunta al BBVA i el banc es veu "obligat" a llançar l'oferta al Sabadell immediatament. I l'endemà, a donar a conèixer en detall les condicions financeres.
Un preu fixat a l'abril
Carlos Torres fa oficial l'oferta al Sabadell el dia 29 i el banc que presideix Josep Oliu no contesta fins a sis dies després, el dilluns 6 de maig al tancament del mercat, quan rebutja l'operació perquè es veu fort per créixer en solitari. Però la tarda anterior, la de diumenge, el president del BBVA envia una carta al seu rival per comunicar-li (o advertir-lo, segons qui expliqui aquesta història) que si no acceptava l'oferta, adeu-siau, perquè no hi havia marge de millora. Justifica que l'acció del BBVA s'havia ressentit bastant en aquells dies (el banc va perdre 6.000 milions en borsa) i si millorava aquesta proposta podria continuar perdent valor.
I en aquesta carta, que el Sabadell ha decidit publicar de manera textual a la CNMV, Torres parla d'un preu ja fixat a mitjans del mes passat. En concret, assenyala que l'equació de canvi proposada pel BBVA per comprar-lo (a 2,26 euros per acció) suposa una "important prima" del 30% davant els preus del dia 29 d'abril. "I del 48% davant els preus prevalents quan la va considerar el nostre consell, a mitjans d'abril".
Es tracta d'una dada important per al banc comprador, que vol ressaltar així que l'operació ja estava en marxa i el Sabadell n'era coneixedor. Encara que el banc que rep aquesta proposta entén que si ells al·ludeixen a aquest preu és perquè ja tenien una oferta estudiada, però en secret, perquè Oliu no la tenia a sobre de la taula. "S'entén que el BBVA fa l'oferta quan la comunica", assenyalen fonts properes a l'entitat.
Els resultats ho van canviar tot. En ambdós casos han estat molt bons, però els inversors van premiar especialment els del Sabadell amb una pujada en borsa del 12% en les dues jornades posteriors que es coneguessin els seus beneficis, i també amb una alça de gairebé el 9% després que el BBVA presentés la proposta de fusió. Això va provocar que aquesta prima que oferia el banc comprador ja no fos tan generosa.
Malgrat això, l'acció del Sabadell —que aquest dimecres va tancar en 1,881 euros— encara està lluny del preu que li oferia el BBVA, que eren 2,26 euros. Per això, el BBVA continua pensant que l'oferta és bona i atractiva. Encara que el Sabadell ja va deixar clar en el comunicat on la va rebutjar que no el "satisfà" perquè "infravalora significativament" el projecte de Banc Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent. Una carta en la qual incideix que aquesta proposta va ser "no sol·licitada, indicativa i condicional". Intentant destacar un cop més que no hi havia contactes previs.
Torres torna de Mèxic i González-Bueno se'n va a Londres
Carlos Torres va rebre la resposta del Sabadell a Mèxic, el país que més aporta als seus resultats. Entre gener i març, el 56% del benefici total. Amb Turquia, supera el 60%. I aquest és un dels motius pels quals el banc necessitaria créixer a Espanya i contrarestar el pes que tenen aquests països en el seu balanç.
El banc celebra anualment una reunió nacional de consellers regionals i aquest 2024 s'han celebrat aquesta setmana, entre dilluns i dimarts. Fonts financeres assenyalen que, a la seva tornada aquest dijous, hi haurà consell del BBVA per analitzar la situació i valorar la possibilitat de fer un pas endavant, però des del banc no ho confirmen.
Per la seva part, el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, ha marxat a Londres juntament amb el director financer, Leopoldo Alvear, de roadshow. Normalment, l'equip del Sabadell comença la seva gira després dels resultats i preveien viatjar la setmana passada, però es va cancel·lar per l'oferta del BBVA. Una vegada contestada i declinada, els banquers l'han reprès. Durant aquesta setmana presentaran als accionistes les previsions del banc, que es van revisar a l'alça en els últims resultats. Podrien també celebrar aquesta trobada a Frankfurt.