Han passat cinc dies des que s'anunciés la fallida de Silicon Valley Bank i, encara, aquesta continua fent parlar. El desastre de SVB ha passat a ser una de les preocupacions més grans en l'entorn financer. I no és per a menys, ja que l'enfonsament del banc californià és la fallida més gran des de la crisi financera de 2008, la qual cosa ha germinat un temor entre els inversors que la banca internacional es pugui encomanar de la caiguda de SVB. Malgrat que diversos Governs europeus descarten la idea que el problema de Silicon Valley Bank afecti el sistema bancari del Vell Continent, la realitat és que els inversors no acaben de fiar-se, i la prova resideix en els dubtes que hi ha als mercats de valors internacionals.
Un altre dels aspectes que donen llum a la problemàtica de la fallida de SVB és que aquesta frenarà les pujades de tipus de la Reserva Federal. El banc central nord-americà s'ha abocat al rescat, no només de Silicon Valley Bank, sinó d'altres entitats bancàries que tenen els mateixos problemes que el banc californià, com Signature Bank. A més, en els últims dies s'ha vist com la majoria de les companyies mitjanes del sector cedien en Borsa, encomanades pel mal moment de SVB. En aquestes, la institució presidida per Jerome Powell s'ha centrat en el rescat d'aquestes, sobretot per evitar mals majors i aquest efecte contagi tan temut pel mercat.
La Fed vol evitar més casos com el de SVB
Però a més d'això, aquest dimecres ha saltat la informació que la Reserva Federal estaria avaluant imposar un reglament més estricte per als bancs mitjans, tal com avança Financial Times. La Fed vol evitar que altres bancs tinguin els mateixos problemes que ha mostrat SVB, el qual ha cedit a causa de les posicions que tenia en el capital de diverses companyies tech, entre les quals es troben diverses empreses emergents.
Tal com avança el mitjà de comunicació, una font familiaritzada amb el cas explica que el banc central dels Estats Units està revisant els requisits de capital i liquiditat fixa per a les entitats bancàries, especialment per a aquelles amb actius entre 100.000 i 250.000 milions de dòlars. Alhora, l'entitat liderada per Powell avaluarà les proves d'estrès que realitza cada any per examinar la capacitat dels prestadors nord-americans per fer front a escenaris econòmics i financers adversos.
Bàsicament, la Fed busca evitar una situació com la viscuda amb Silicon Valley Bank. La fallida d'aquest banc ha destapat un problema que mantenen diverses entitats bancàries del país americà. Amb un escenari com l'actual, i davant de la susceptibilitat inversora existent, el banc central d'EUA entén que la situació podria agreujar-se, i més veient com dilluns, la majoria dels bancs mitjans s'enfonsaven en Borsa, amb First Republic com un dels màxims exponents d'aquesta situació.
Silicon Valley Bank, un punt d'inflexió
SVB podria establir les bases d'una reglamentació més dura, donada per evitar situacions com la que el mercat, no només nord-americà, sinó global, està vivint des del passat 10 de març. El desastre d'aquest banc ha trontollat els fonaments del sistema bancari dels Estats Units, i ha trastocat la cotització en Borsa de les entitats europees del sector. El millor exemple resideix a Espanya, on dilluns passat, tots els bancs van cedir a causa del temor d'un efecte contagi. Això va frenar la progressió del que ve sent un dels sectors estrella en el pla borsari.
Alhora, la fallida de SVB va esquitxar durant la jornada d'ahir a l'euríbor, que va cedir tres dècimes fins a ubicar-se sobre el 3,50% després que el mercat valorés la idea que aquest escalaria fins al 4%.
És a dir, Silicon Valley Bank no ha deixat indiferent ningú i ha posat en dubte la robustesa del sistema bancari nord-americà. Després del col·lapse d'aquesta empresa, i de Signature Bank, el president dels Estats Units, Joe Biden, va defensar públicament la solidesa de la xarxa bancària del país americà. Malgrat això, el màxim mandatari de l'estat federal va afirmar que era necessari reforçar la regulació bancària, i en aquestes sembla estar la Fed, tal com avança Financial Times aquest dimecres. "Cal tractar que no es repeteixi", va argumentar Biden, que es va comprometre a sol·licitar al Congrés i als reguladors bancaris que reforcin la regulació del sector per fer menys probable que pugui donar-se un altre cas similar al de SVB.
Des de fa cinc exercicis, la banca mitjana gaudeix d'unes polítiques bancàries més laxes, les quals van ser aprovades pel Govern de Trump i sostingudes per la Reserva Federal. Uns anys més tard, i amb una de les fallides més grans dels Estats Units pel mig, sembla que tant l'Executiu nacional com els reguladors estan treballant en una reglamentació més estricta.