Els millors dipòsits bancaris són fora. A Itàlia, Banca Sistema ja ofereix un 4,14% d'interès a cinc anys, per sobre fins i tot del preu dels diners, que el Banc Central Europeu va portar al 3,5% el mes de març passat. A Espanya, la gran banca no ha llançat cap dipòsit, alguns diuen que no hi haurà "guerra del passiu", altres que tardarà a arribar i hi ha qui ha manifestat clarament que farà el pas quan ho faci la competència.
De moment són els bancs mitjans i els digitals els més actius en pagar pels estalvis. I dins d'aquest selecte grup hi ha una desena d'entitats que ofereixen entre un 2% i un 4% d'interès pels dipòsits. Des del comparador de productes financers HelpMyCash indiquen que SelfBank, Cajamar, Banc Camins i Caixa Guissona paguen ja un 2% TAE a dotze mesos.
Per davant està el Dipòsit Avantio de Banca March que té una remuneració del 2,30% TAE a un any. Targobank, que ofereix un interès d'entre el 2,30% i el 2,50% per a un termini d'un a dos anys. I Pibank, que arriba a pagar un 2,52% TAE a dotze mesos. Així mateix, destaquen els dipòsits d'EBN, que ofereix fins a set amb un termini d'entre quatre mesos i tres anys i una rendibilitat que va des de l'1,80% TAE per al termini més breu fins al 3,15% TAE per al més llarg. Més a curt termini, a 18 mesos, està el de WiZink que ofereix un 3% TAE.
Des d'HelpMyCash recorden que aquestes nou entitats estan protegides pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) d'Espanya que respon amb el reembors de fins a 100.000 euros per client en el cas que l'entitat faci fallida; El comparador financer Kelisto sumen un desè banc a la llista, Mediolanum, que remunera amb un interès del 4% als nous clients. Aquest també està protegit per FGD d'Espanya.
Dipòsits per sota del 2%
Aquest 2023, segons han anat pujant els tipus d'interès, les entitats han anat llançant dipòsits o millorant els que ja tenien. Així, Caixa d'Enginyers també han llançat diversos dipòsits. Tres d'ells estan vinculats a la nòmina, aquí el banc ofereix un 1,75%, un 1,80% o 1,85% d'interès depenent de si és a 12, 18 o 24 mesos. Però té un quart dipòsit pel qual paga un 2% TAE si el client els combines amb un fons d'inversió.
Openbank, el banc digital del Santander, ha millorat recentment el seu Dipòsit Open 12 mesos i paga ara un 2,75% TAE als clients que portin la nòmina o un 1,75% si el client no domicilia els ingressos.
Els grans bancs espanyols paguen fora un 2,5%
Santander, CaixaBank, Bankinter i BBVA ja estan pagant pels dipòsits, però fora d'Espanya. Els quatre han millorat la seva oferta a Portugal i ofereixen un interès de fins i tot 2,5% pels estalvis dels seus clients. BBVA també ha llançat dipòsits a Itàlia, on és present com a banc 100% digital. Al país transalpí ofereix un 2%.
Per la seva part, Santander ofereix dipòsits de fins i tot 2,5% a sis mesos a través d'Openbank a Holanda i Alemanya, a més de Portugal. Al nostre país cap d'aquests bancs no han optat, de moment, per premiar l'estalvi amb dipòsits. Bankinter i CaixaBank han llançat comptes remunerats, el primer dona un 1% i el segon un 5%. Mentre que Santander i BBVA continuen regalant diners per captar clients.
Hi pot haver millores i més dipòsits
L'oferta de productes d'estalvi podria continuar millorant en el futur si el Banc Central Europeu torna a apujar els tipus o si la gran banca s'anima a començar a remunerar els estalvis dels seus clients, comenten des d'HelpMyCash. Els tipus d'interès oficials, que actualment se situen en el 3,5%, podrien acabar l'any en el 3,75% amb una última pujada de 25 punts bàsics per després baixar fins al 3,25% el desembre de 2024, segons les estimacions del Departament d'Anàlisi de Bankinter.
Si aquestes previsions es compleixen, els estalviadors han de valorar quina és la millor opció per rendibilitzar els estalvis: si terminis molt curts en espera de noves pujades o terminis llargs anticipant un estancament de les ofertes, conclouen.