Bon dijous! Després d’uns dies de descans per la Setmana Santa, les empreses catalanes han tornat amb força a l’activitat i no han faltat notícies en les quals posar el focus. En l'àmbit de l'economia global, i en concret, de la guerra comercial iniciada pels Estats Units, la cosa sí que s’ha calmat una mica, i de retruc, les borses han tornat a respirar tranquil·les i han recuperat ja bona part de les pèrdues de principis de mes. Però compte, perquè Donald Trump és imprevisible, i potser, després de la tempesta, no sempre arriba la calma.
Aquests dies, el president estatunidenc ha abaixat el to. Ha començat a negociar, per exemple, amb el Vietnam, i, per ara, no ha rebentat les converses amb nous anuncis incendiaris. De fet, les seves declaracions han anat en la línia contrària, de la conciliació, quan va admetre que els aranzels anunciats per a la importació de productes des de la Xina són molt alts i va mostrar-se segur que finalment serien molt inferiors.
També va produir-se un fet que podria haver provocat la reacció de Trump: la Comissió Europea va multar dues de les grans tecnològiques nord-americanes, Apple i Meta. En concret, al fabricant dels iPhone amb 500 milions d’euros per pràctiques monopolístiques a la seva botiga d’aplicacions mòbils i al grup propietari de Facebook, WhatsApp i Instagram amb 200 milions per la seva antiga obligació als usuaris de pagar una subscripció per evitar la publicitat personalitzada. Atès que l’administració estatunidenca vol cuidar els 7 magnífics –estan reclamant a la UE eliminar la taxa Google–, la multa podria haver estat la guspira d’un nou foc, però de moment, no ho ha estat.
Qui fa un pas enrere en l’administració Trump és Elon Musk. L’empresari ha anunciat aquesta setmana que minimitzarà la seva dedicació al Departament d’Eficiència Governamental (DOGE), que està reduint despesa i acomiadant empleats públics, per dedicar-se més a les seves empreses. La causa és que Tesla, el gran projecte de Musk, ha patit un trimestre molt dolent coincidint amb l’entrada de l’empresari al govern dels EUA. Les vendes van caure un 13% a tot el món –a la UE, un 45%–, i els beneficis, un 71%.
Les empreses de la setmana

Plim torna
Plim és una beguda refrescant amb gust de suc de fruita exclusiva de Reus que es va popularitzar els anys 50, tot i haver nascut el 1928. Però la seva fama es va veure truncada uns anys més tard perquè no van poder competir amb els refrescos internacionals, que van guanyar popularitat arreu del món gràcies als anuncis, especialment de la televisió. Ara, gairebé un segle més tard de la seva fundació, Matías Olesti i l'empresa REUSPLIM SL tornaran a comercialitzar la popular beguda reusenca de fruites, com va explicar la Sara Casas.
Colonial inverteix
Colonial va anunciar aquest dimarts una inversió de 200 milions d'euros a Deeplabs, empresa d'instal·lacions especialitzades en ciència i innovació que compta amb 138.000 metres quadrats d'espai de treball. Deeplabs està controlada per Stoneshield Capital, amb qui Colonial ha firmat una joint venture per desenvolupar una plataforma immobiliària de ciència i innovació que inclogui tot el territori europeu i que pugui allotjar laboratoris, centres d’R+D i de computació. L'aliança té per objectiu generar una cartera de 2.400 milions amb inversions realitzades a través d'un fons obert a tercers i ja tenen identificada una cartera de més de 700 milions d'euros.
Sanofi aposta per Barcelona
La multinacional biofarmacèutica francesa Sanofi ha anunciat aquest dimarts que obrirà un nou hub d'innovació i operacions a Barcelona, on crearà fins a 300 llocs de treball altament qualificats, sobretot d'enginyeria i intel·ligència artificial, fins al 2026. El centre ha d'estar en marxa abans no acabi aquest 2025 i tindrà com un dels seus motors l'impuls de la intel·ligència artificial i convertir l'empresa en la primera biofarmacèutica impulsada per la IA a gran escala. L'agència catalana per a la competitivitat del Govern, Acció, ha col·laborat en aquest projecte mitjançant l'agència per a la captació d'inversions estrangeres, Catalonia Trade and Investment, que acompanya també els processos posteriors a l'establiment a Catalunya.
Artika Books, més art que llibre
Aquest dimecres no es van situar entre els més venuts, però els llibres d’Artika Books són gairebé peces de col·leccionista. El segell del grup Planeta dedicat als llibres d’artista fa edicions limitades i numerades de grans artistes espanyols i internacionals, mestres de la història de l'art, que configuren una col·lecció de 34 obres amb noms com Dalí, Botero, Sorolla, Frida Kahlo, Picasso, Miró, Dalí, Tàpies, Barceló o Plensa. Són peces úniques, creades artesanalment, però volen anar a tots els públics. “Artika Books ha creat una categoria nova en el món de l’art: estem més a prop del món de l’art que del llibre", explica Marc Buil, director general del segell, a Maria Teresa Coca.
Els directius protagonistes

El Govern ha culminat la remodelació de la cúpula de les polítiques energètiques amb el nomenament aquest dimarts d'Anna Camp com a directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Camp és llicenciada en Ciències Ambientals per la UAB i té un màster en ordenació i gestió del territori per la Universitat de Girona (UdG), i fins ara era coordinadora de l'àrea d'Energia i Clima de la Diputació de Girona, on ha impulsat projectes com Beenergi, que ofereix suport tècnic, legal i financer als municipis en projectes sobre energia sostenible. El repte ara és impulsar la transició energètica a tot el territori.

Albert Mascarell, biotecnòleg i bioinformàtic, ha estat nomenat director de Transferència Tecnològica de la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la fundació publicoprivada que contribueix a posicionar Barcelona com a referent global en l'àmbit digital amb iniciatives com el Mobile World Congress. L'entitat ha explicat que, en aquesta nova etapa, Mascarell assumeix el repte de fer arribar el programa de transferència tecnològica de MWCapital a més centres de Catalunya, la resta d'Espanya i Europa.

Novartis ha nomenat Amaya Echevarria com la nova presidenta a Espanya, convertint-se en la primera dona a ocupar aquest càrrec a la filial espanyola, que té la seu a Barcelona, en substitució de Jesús Ponce. Echevarria s’incorpora a Novartis procedent de Gilead Sciences, on fins ara ha ocupat el càrrec de Global Value & Access Head per a VIH, amb seu a Londres. Llicenciada en Medicina, compta amb més de 20 anys d’experiència en el sector farmacèutic en diferents funcions i mercats europeus.
Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!