Els bancs continuen fent millores sobre l'acord pactat entra l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i els sindicats el mes de novembre passat, els qui van acordar una pujada salarial en taules del 4,5% per a totes les entitats adherides a aquesta patronal des d'aquest mes de gener amb l'objectiu d'esmorteir l'impacte de la inflació. L'últim a fer ajustaments a l'alça ha estat Deutsche Bank, que portarà aquesta pujada al 65% de la seva plantilla, uns 1.500 treballadors.

El banc alemany, que a Espanya compte amb uns 2.300 empleats i 128 oficines -segons recull el seu últim informe financer- ha decidit no aplicar la clàusula d'absorció, o almenys no per complet, perquè també es puguin beneficiar els que cobren una part del seu sou en complements. En concret, l'entitat ha comunicat als seus treballadors que totes les persones amb un salari inferior a què estableix el seu conveni intern (que ascendeix a 56.879 euros bruts anuals) percebran un increment del salari d'entre el 2,25% i el 4,5%, depenent de l'import de millora voluntària que tinguin.

D'aquesta manera, els sindicats calculen que la pujada salarial arribarà al 65% de la seva plantilla, deixant fora a uns 800 empleats, l'altre 35%. A Alemanya, el banc va optar directament per pagar al desembre una bonificació de 1.500 euros per compensar la inflació i té intenció de repetir aquesta paga aquest any.

Aplicar la clàusula d'absorció és voluntària, la decideix cada entitat. Fins i tot la data, només Sabadell, BBVA i Bankinter havien decidit no aplicar-la perquè la pujada del 4,5% arribés al màxim nombre de treballadors aquest 2023. Alguns d'aquests bancs, fins i tot han abonat una extra per la inflació – com ha estat el cas de Bankinter, de 1.000 euros- o han compensat als seus empleats amb una aportació més important al pla de pensions -per exemple, BBVA que l'ha pujat de 500 a 800 euros.

D'entre els grans, només Santander ha decidit aplicar aquesta clàusula, pel que la pujada salarial deixa fora al 60% dels treballadors a Espanya, que són els que cobren complements. D'aquesta manera, els sindicats han decidit en les últimes setmanes convocar concentracions i aturades per rebutjar aquesta mesura. Per a aquest dilluns 23 també tenen convocades protestes.

Banca March i les caixes rurals milloren l'acord

Ara és la banca mitjana qui ha començat a fer millores i Deutsche Bank l'ha seguit Banca March, que ha pres la decisió de no absorbir aquesta pujada perquè els seus 1.400 treballadors puguin notar la pujada del 4,5% sobre el salari base. A més, l'entitat incrementarà en un 4% de la resta dels conceptes salarials, perquè els complements també siguin més alts. En el costat contrari és Tríodes Bank, que segons fonts financeres també ha decidit compensar i absorbir.

Les patronals de les caixes rurals, la Unió de Cooperatives de Crèdit (UNACC) i l'Associació Empresarial d'Entitats Cooperatives de Crèdit (Asemecc), que representen més de 40 entitats, també ha acordat una pujada salarial del 4,5% i totes les entitats que són dins han optat per no aplicar la clàusula de compensació i absorció, perquè la pujada arribi als més de 12.000 treballadors, segons fonts sindicals.

El grup cooperatiu Cajamar, que és el més gran amb 4.000 empleats, va ser el primer en fer el pas. Després l'han seguit Cajalmendralejo, Caixa rural d'Astúries, de Gijón, de Navarra, de Salamanca o Globalcaja, entre d'altres.

En espera de CECA

FINI, CCOO i UGT, els sindicats majoritaris del sector de les excaixes d'estalvi, segueixen pendents que CECA, la seva patronal, els citi per començar a negociar també una pujada salarial. Aquí es troben representats dues de les entitats més grans del país, CaixaBank i Unicaja, els treballadors del qual ja han iniciat algunes mobilitzacions.

Els treballadors d'Unicaja van sortir al carrer dijous passat per exigir una pujada salarial, en concret, més de 200 persones van protestar davant de la seu del banc a Màlaga. Dimarts vinent 31, coincidint amb la presentació de resultats, tornaran a mobilitzar-se. Encara que els sindicats ja parlen d'aturades i fins i tot de vaga si no arriba aquesta millora salarial abans de la Junta d'Accionistes.

La plantilla de CaixaBank també està convocada a protestar el 3 de febrer, quan el banc presenti resultats anuals a la seu de València; A Abanca fa diversos divendres consecutius que protesten davant la seu d'A Coruña i es preparen per a una mobilització major el dia que el banc presenti els beneficis del 2022. Igual com en Ibercaja, encara que en aquests dos casos la data encara no està tancada.

Diferents sindicats apunten que l'objectiu d'aquestes mobilitzacions és que CECA "reaccioni" perquè alguns bancs de la patronal volen fer millores salarials, però que necessiten deixar-lo firmat mitjançant el conveni col·lectiu i no poden fer millores pel seu compte. "Set caixes d'estalvi estan tardant a posar-se d'acord més que els 72 bancs de l'AEB o les 30 caixes rurals".