La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) té un dilema amb l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que estudia des del mes de maig passat, quan el banc que presideix Carlos Torres va enviar una sol·licitud formal al regulador dels mercats. Després d'admetre's a tràmit al juny, l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura analitza amb detall cada aresta de l'operació per donar el seu veredicte. Tanmateix, reconeix que no sap què fer, si resoldre-la com més aviat millor perquè els accionistes del Sabadell puguin prendre una decisió, o esperar a tenir més informació, incloent la de la CNMC.

Així ho ha explicat el propi Bonaventura aquest dimarts durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats. En concret, el president de la CNMV ha indicat que l'opa està encara "en revisió" i quan ja tingui una decisió presa, valorarà quin és el moment "òptim" per comunicar-la al mercat.

És aquí on Bonaventura ha assenyalat que podria enfrontar-se "a un conflicte entre dos objectius legítims de la política pública", segons recull Europa Press. D'una banda, estaria el dret dels accionistes de Banc Sabadell a rebre "com més aviat millor" l'oferta; ja que ells són els qui han de votar-la en última instància, quan ja hagin resolt les autoritzacions la CNMV i la CNMC.

Per l'altre, la CNMV podria esperar a comptar amb la informació més important possible per prendre una decisió, incloent el veredicte de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que ja ha anunciat que la seva decisió no serà ràpida perquè ha parat el rellotge diverses vegades per sol·licitar informació als bancs.

El president de la CNMV ha explicat també que la llei d'opes imposa una "obligació de celeritat" i, per tant, té el mandat de pronunciar-se sobre aquesta operació "el més ràpid possible". Però també ha recordat que si les condicions que la CNMC imposa al BBVA són "molt oneroses", podria canviar molt el resultat del grup conjunt després de l'opa, i la informació amb què comptarien els accionistes per formar-se un judici "podria ser molt diferent".

Per tant, la CNMV avaluarà quina d'aquestes dues opcions pesa més i en funció d'això decidirà quan anuncia al mercat si aprova l'opa. Quant al paper de Competència, Bonaventura ha recordat que el número d'opa on l'anàlisi de la CNMC s'ha elevat a fase dos (i no se n'ha aprovat en fase una) ha estat "molt reduït" històricament. Si bé puntualitzava, "encara no sabem si passarà a fase dos" o tirarà endavant en fase u.