L’ex diputat del PSC al Parlament Jordi Carbonell serà l’encarregat de vetllar per al correcte desenvolupament del pla estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) del sector agroalimentari. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el seu nomenament i l’ha designat responsable de la interlocució entre el Ministeri d’Indústria que lidera Reyes Maroto i els actors involucrats en el Perte, a més d’assumir la tasca d'informar periòdicament sobre el desenvolupament dels projectes que optin als fons europeus Next Generation.
El Perte Agroalimentari, que està previst que generi un impacte a l'economia de 3.000 milions i una creació neta de 16.000 llocs de treball, està dotat amb una línia d'ajuts de 1.112 milions d'euros. La primera fase de la convocatòria es va ultimar a finals de desembre passat i es van convocar les ajudes per al 2023, amb un valor de 510 milions d’euros, que es destinaran a actuacions d'enfortiment industrial.
El nomenament d’un responsable català per al bon funcionament de la gestió d’aquest Perte coincideix amb les anteriors designacions del que fins fa poques setmanes era secretari d’Estat d’indústria, Raül Blanco, al capdavant del Perte del Vehicle Elèctric, i de Jaime Martorell, ex director d'empreses com Motorola o Ono, que està al capdavant de la gestió del Perte de Microxips i Semiconductors. La presència de polítics i professionals catalans en el Ministeri d’Indústria, des del seu titular fins a diferents secretaries i departaments, ha estat una pràctica política habitual en les diverses legislatures socialistes.
En el cas de Jordi Carbonell, a més del vessant polític al Parlament català, va ocupar la Secretaria General d'Indústria de la Generalitat, entre el 2005 i el 2007. Així mateix, va ser secretari general tècnic del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació el 1982; i conseller i assessor del Parc Científic i Tecnològic agroalimentari de Lleida.
Entre les funcions d'aquests comissionats especials, amb rang de subsecretaria, es troben la de promoure plans per la descarbonització de la indústria i la transformació de les cadenes de valor del sector agroalimentari; desenvolupar mesures de suport i col·laboració publicoprivada per a aquests projectes; servir d'interlocutor amb el Govern i altres actors o impulsar la interlocució internacional d'Espanya.
El sector agroalimentari és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 43.088 milions d’euros i amb més de 177.000 empleats. Per àrees d’activitat, la indústria de l’alimentació i begudes és el puntal del sector, i en genera una ocupació per a 90.500 persones en 4.253 empreses i un volum de negoci de 30.090 milions d’euros. Per la seva part, el sector primari el formen 57.427 explotacions agrícoles i de pesca amb 55.022 treballadors; mentre que la indústria auxiliar està representada per 658 empreses amb 31.430 empleats.
L’últim informe sectorial d’Acció, concreta que Catalunya ha rebut iniciatives empresarials estrangeres, amb 36 projectes d’inversió directa entre el 2017 i el 2021, una xifra que suposa un increment del 80% respecte al quinquenni anterior. Tots plegats han sumat 595 milions d’euros i han generat 2.161 llocs de treball. Lidl, Danone, Florette o Cocacola són algunes de les empreses que han invertit a Catalunya durant aquest temps.
El comissionat del Perte de Descarbonització
D’altra banda, aquest dimarts el govern espanyol també ha nomenat Luis Ángel Colunga com a responsable de gestionar el Perte de Descarbonització Industrial. L'executiu espanyol preveu una inversió pública de 3.100 milions d'euros que permetran mobilitzar fins a 11.800 milions d'euros d'inversió total. Les inversions en descarbonització i modernització de la indústria manufacturera impulsades per aquest Perte permetran incrementar la competitivitat del sector al voltant d'un 10% i suposarà la creació d'uns 8.000 llocs de treball. A més, es preveu una reducció de les emissions que podria assolir els 13 milions de tones de CO₂ a l'any.
Colunga, en l'actualitat director de Desenvolupament Industrial d'Ignis Energia, va ser director general d'Indústria d'Astúries el 2012, secretari general adjunt d'IndustriAll Europe el 2016 i membre del grup d'alt nivell d'empreses intensives en consum d'energia de la UE.