La distribuïdora d'electricitat Anell (Estabanell) invertirà 5 milions per fer més robusta la xarxa
El procés de digitalització facilitarà la transició a les energies verdes
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dimecres, 11 de desembre de 2024. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 11 de desembre de 2024. 12:09
- Temps de lectura: 2 minuts
La distribuïdora d’energia elèctrica Anell, que pertany al grup Estabanell, invertirà 5,1 milions d'euros el 2025 en el procés de digitalització i augment de la capacitat de la seva xarxa. Amb aquestes millores, Anell prepara i reforça les infraestructures de servei perquè sigui més robustes, més eficients i més intel·ligents i pugui donar resposta a l'augment "considerable" del flux d’energia que passa per la xarxa, i per fer una millor gestió de l'entrada de les energies renovables al sistema de distribució elèctric. "La relació del consumidor amb l’energia està canviant, és bidireccional i més proactiva per part del client final, i passa, tant sí com no, per la xarxa de distribució”, explica el director general de la companyia, Lluís Sabata.
Des de principi del 2024, l’energia injectada a la xarxa d’Anell per instal·lacions fotovoltaiques s’ha incrementat un 14%, respecte de l’any anterior, segons dades de la companyia. “D’aquí la importància del fet que els distribuïdors siguem capaços de posar més ‘intel·ligència’ que ‘ferro’ al sistema perquè, d’una banda, sigui més respectuós amb el medi ambient i més eficient en la gestió; i de l’altra contribuïm a una transició energètica efectiva", defensa el director.
Del total de la inversió prevista per al 2025, un 20% (un milió d'euros) es destinarà concretament a augmentar la capacitat de les xarxes i a gestionar l’energia que hi circula. Això exigeix seguir elevant els nivells de tensió a les línies de mitja tensió, passant de 5 kV a 20 kV, i de baixa tensió, passant de 230 V a 400 V, amb nous equips i noves solucions tecnològiques.
Un altre 25% seran recursos que es gastaran en la digitalització de la xarxa perquè, segons Lluís Sabata, “el gran repte que tenim és treballar la dada perquè aquesta sigui precisa, periòdica i en temps real i estigui protegida". Disposar de les dades adequades i analitzar-les proporciona una garantia de qualitat del servei, "en un moment en què tenim més actors interactuant amb el sistema i estem a les portes de l’entrada de nous agents operant en els mercats de l’agregació i la flexibilitat”, destaca Sabata.
Sensoritzar la xarxa i controlar les dades
La companyia entén que la sobirania de la dada és clau per garantir que la informació crítica estigui protegida i ben gestionada. Per això, "la latència d’aquesta dada és un factor clau que influeix en la fiabilitat i l'eficiència de la distribució i, per això, estem invertint i invertirem a sensoritzar la xarxa, en dispositius IOT i en sistemes de transmissió, que treballin perquè aquesta dada arribi segura als centres d’anàlisis i control”, diu Sabata. “Amb dades precises i en temps real, tindrem la capacitat d’optimitzar els recursos i adaptar la xarxa segons la generació i la demanda, que cada dia seran més dinàmiques i canviants”, afegeix. El compromís d’Anell amb el desenvolupament de les xarxes intel·ligents aposta, per exemple, per la implantació de noves solucions com els “bessons digitals”, a través dels quals simular el comportament de les càrregues i crear models de dades de generació i de consum que permetin avançar-se a les necessitats del sistema.
La intel·ligència artificial, que també s’està incorporant al servei, servirà per preveure patrons de consum, generar models i processar grans volums de dades per analitzar tendències per optimitzar la distribució, disminuir pèrdues, millorar l’eficiència i ajudar en la presa de decisions.