El Govern ha posat 6 milions d'euros en multes a grans tenidors d'habitatge per no oferir lloguer social a llogaters amenaçats de desnonament. Ho ha fet a 1.242 expedients, dels quals 246 són sancions greus. També ha donat a conèixer aquest divendres als principals sancionats i Divarian, amb 423 expedients oberts, és el més multat, per davant de Promontoria Coliseum Real Estate, que compta amb 221 expedients. Junts, sumeixin un 52% del total d'expedients.
Des de l'any 2015, els grans tenidors d'habitatge estan obligades a Catalunya a oferir un lloguer social als inquilins amenaçats de desnonament que no tinguin alternativa, per la llei 25/2015, que va ser suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional fins a l'any 2019. Aquell any, un abans de la pandèmia, es va aixecar aquesta suspensió i la Generalitat va començar a posar multes.
D'aquests 1.242 expedients, fins a la data 246 s'han resolt amb sancions econòmiques de fins a 30.000 euros fins a assolir els 6 milions d'euros. Però el Govern ha publicat els noms dels més expedientats i dels quals tenen sentència en ferm, ja que "per motius jurídics" no pot publicar els qui són els que han rebut més multes econòmiques.
A més de Divarian i Promontoria, el BBVA, amb 87 expedients, Coral Homes, 74, i Gramina Homes, amb 44, completen la llista dels més expedientats. D'ells, tan sols Coral Homes té una sentència en ferm, com també succeeix amb BTL Spain Residential Acquisitions SL, Wind Luxemburg SARL, Cabot Assets Spain SLU, Claysburg SL, Cimentados3 SAU, Altamira Santander Real Estate SA, Matella SA, Iluro Pis Promotora Inmobiliaria SL, Unió de Crèdit per al Finançament Mobiliari i Immobiliari Credifimo Establiment Financer de Crèdit SA i Aiqon Capital España SL.
El director de l'Agència Catalana de Consum, Albert Melià, ha assenyalat que, des de maig de 2023, "tenint en compte que algunes empreses acumulen un nombre considerable d'expedients, l'Agència incorpora a tots els expedients sancionadors per incompliments relacionats amb l'obligació d'oferir lloguer social una sanció accessòria de publicitat" que permet divulgar els seus noms.
"Esperem que amb aquestes mesures addicionals a les sancions econòmiques aconseguim l'efecte dissuasiu que ha de tenir l'activitat sancionadora de l'administració", ha dit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. "Som aquí per fer complir la llei en un àmbit tan sensible com és l'habitatge i continuarem treballant per protegir i garantir el lloguer social a les persones i famílies que el necessitin", ha afegit.
Un reforç que multiplica per 8 les actuacions
El departament d'Empresa i Treball, responsable de les sancions, va arrencar el gener de l'any passat un programa de reforç amb 19 professionals en l'Agència Catalana del Consum per intensificar la vigilància a grans tenidors davant de l'alt indici que no oferien alternatives de lloguer social.
Aquest reforç ha multiplicat gairebé per 8 les actuacions de control respecte a l'elaborat prèviament, ha explicat el Departament. Així, en un any l'Agència ha realitzat 1.609 inspeccions, per les 183 realitzades entre 2019 i 2023.
I també ha obert sis vegades més expedients, dels 155 realitzats entre 2020 i 2022 fins als 1.087 oberts el 2023, amb un 115% més de sancions econòmiques, 168 pels 78 imposades anteriorment. Això significa que, amb la gran majoria d'expedients oberts l'any passat, el potencial de multes és elevat de cara a aquest any i el pròxim, quan moltes de les actuacions i expedients vagin acabant en sancions definitives.