CriteriaCaixa confia que el nou dividend de CaixaBank, banc del qual és primer accionista amb més del 30% del capital, l'ajudarà a compensar els "efectes negatius" que les pujades de tipus d'interès estan tenint en les despeses financeres del grup. El hòlding que presideix Isidre Fainé i des del qual gestiona les inversions de la Fundació La Caixa rebrà uns 550 milions d'euros aquest any, la retribució més gran de la seva història.
Ja l'any passat va rebre 354 milions en dividends per part del banc, que en total va distribuir 1.179 milions pels resultats de 2021. Però aquest any CaixaBank ja ha anunciat que pagarà més, fins a 1.700 milions pels comptes de 2022, dels quals Criteria un 32%. Però l'entitat catalana preveu aprovar una millora del dividend per a aquest 2023 en la junta d'accionistes que celebra el proper 31 de març, la seva intenció és remunerar els accionistes fins i tot amb el 60% del benefici que aconsegueixi aquest any.
Així, Criteria destaca en els seus últims comptes que després d'uns exercicis 2020 i 2021 "amb una certa pressió a la baixa" en els dividends distribuïts per les companyies on tenen participació amb motiu de la crisi pandèmica, ha aconseguit tancar l'exercici 2022 amb uns ingressos per dividends "superiors" als obtinguts en els anys preCovid. En concret va rebre 311 milions de Naturgy, uns altres 62 milions de The Bank of East Asia i els 354 milions d'euros de CaixaBank.
Un total de 834 milions que supera en gairebé un 60% els 525 milions de l'exercici anterior. I en aquest context, l'empresa que presideix Isidre Faine espera que "aquesta tendència positiva" es mantingui a l'exercici 2023 "impulsat per una millora significativa del dividend que distribuirà CaixaBank, que compensarà l'efecte negatiu en les despeses financeres pel nou entorn de política monetària". Els 550 milions que rebrà de Caixabank són molt per sobre del dividend dels últims anys, que va ser de 354 milions el 2022, de 65 milions el 2021, de 167 milions el 2020 i de 407 milions el 2019.
Malgrat la pujada de tipus, Criteria destaca que va aconseguir reduir el deute l'any passat en gairebé un 14%, des dels 5.700 milions fins als 4.922 milions d'euros. Entre altres coses, per l'amortització a venciment d'un bo sènior de 1.000 milions d'euros; Aquest any seguiran el mateix camí, ja que l'empresa revela que farà front a la liquidació del pròxim venciment de deute, un bo sènior de 750 milions d'euros, el maig de 2023.
"En la mesura possible, Criteria continuarà monitorant el mercat deute (tant al mercat de capitals, com amb contractes bilaterals amb entitats financeres), amb l'objectiu de continuar millorant l'estructura del deute." Així mateix, l'empresa seguirà amb les desinversions.
Criteria reduirà la seva participació en Saba abans de juny
Entre aquestes desinversions hi ha Saba, l'empresa de pàrquing de la qual és propietari amb gairebé el 100% del capital. Criteria es va proposar el juny de l'any passat de reduir el seu pes per no tenir una participació de control i des de fa mesos està en negociacions exclusives amb l'empresa Interpàrquing. "La voluntat", diuen, és tancar l'operació "en un termini no superior a un any" que acaba en tres mesos.
La participació de Criteria en Saba és atípica, doncs en cap altre participat compte amb gairebé el 100% del capital, a excepció de les filials pròpies. Per això, el consell va decidir l'estiu passat iniciar el procés de reducció i es va donar un any per donar entrada a un soci industrial. En aquest context va arribar a un acord amb la companyia belga, amb la que encara continuen negociant en exclusiva. De moment es desconeix quin tipus d'operació serà, si una venda directa o una fusió, però fonts del mercat apunten que Citeria acabarà tenint una posició minoritària, que podria ser de fins al 40%.
Mentrestant, Criteria ha aconseguit reduir les pèrdues de Saba més d'un 90% l'últim any. Segons es reflecteix en la seva memòria anual, el resultat atribuït al grup el 2022 són pèrdues d'1 milió d'euros davant els 15 milions que va perdre un any abans. La millora, expliquen, es deu a la recuperació de l'activitat i la demanda, després del finalitat dels confinaments i les restriccions de mobilitat durant l'exercici 2022.
Això els ha permès assolir pràcticament els nivells de vendes anteriors a la pandèmia. Doncs, l'any passat Saba va facturar 274 milions, només un 8% menys que el 2019. Quant al valor de l'operació, Criteria explica que després de realitzar proves de deteriorament durant l'any passat ha millorat i està per sobre dels 689 milions d'euros, encara que no n'especifica quant.