La família Domínguez, propietària del grup de moda Mayoral, ha invertit 10 milions d’euros en l’empresa de nanosatèl·lits per a telecomunicacions Sateliot, amb seu a Barcelona. D’aquesta manera, obté una participació del 10% i s’uneix a Indra, Cellnex i a la pública Sepides en el nucli dur d’aquesta companyia espacial. Però no és la seva única inversió en empreses catalanes.  

Mitjançant Global Portfolio Investments, el seu vehicle inversor, la família malaguenya Domínguez va aflorar el 2021 participacions a Parlem (5,5%), l’operadora de telecomunicacions que presideix Ernest Pérez-Mas, i a Audax (5,8%), la companyia d’energies renovables que lidera José Elías. També són accionistes de Miquel i Costas (14,6%), fabricant de papers especials per a la indústria, sobretot de paper de fumar per a les tabaqueres; i de punteres empreses del sector de la salut nascudes a Catalunya com Atrys Health (6,4%), de telemedicina, i Pangea Oncology (13,8%), centrada en innovadors tractaments de precisió en oncologia.

Al capdavant del grup Mayoral hi ha en l’actualitat Manuel Domínguez de la Mata (fotografia superior), representant de la quarta generació d’aquesta nissaga malaguenya del tèxtil, fill de Rafael Domínguez de Gor, de 87 anys, que va ser l’artífex de la transformació d’una petita empresa familiar en una multinacional. Durant dècades, aquesta família es va centrar en la moda infantil, però en els últims anys també ha apostat per les línies d’home i dona, i ha entrat com a inversora en sectors industrials i tecnològics, sobretot en sanitat, renovables i telecomunicacions. Després de liderar l’última ronda de finançament de Sateliot, fa uns mesos també va liderar la d’Aistech, empresa que facilita informació de satèl·lits a la terra. Curiosament, a diferència de la majoria de family office, gairebé no han tocat l’immobiliari.

Entre les seves inversions, destaquen les que tenen en dues companyies de l’IBEX 35: Unicaja, de la qual en controlen el 8,5%, fet que els atorga un representant en el seu consell d’administració; y Rovi, els laboratoris madrilenys on tenen un 5%. També inverteixen en altres empreses que cotitzen a borsa com CAF (constructora de trens i material ferroviari), GAM (serveis industrials), Adolfo Domínguez (moda), Renta 4 (financera), Global Dominion (serveis tecnològics) o Azkoyen (vending). I en altres que estan al BME Grouth, com Llorente y Cuenca (relacions públiques), Gigas Hosting (serveis cloud) o Sngular People (tecnològica). Totes les companyies catalanes mencionades anteriorment cotitzen en algun d’aquests dos mercats. A l’exterior, controlen una participació superior al 10% al servei de correus portuguès CTT.

Però també han fet desinversions, sempre amb beneficis i sovint aprofitant una opa com a OPDenergy, de la qual van vendre un 6% el 2022 per prop de 50 milions d’euros, o a Masmóvil, de la qual es van desprendre d’un 8,3% el 2021 arran de l’operació liderada pel fons KKR.

En el rànquing de fortunes espanyoles d’El Mundo, la família Domínguez, de Màlaga, apareix en la primera posició dels més rics d’Andalusia, per davant de la família Cosentino, d’Almeria, els reis dels taulells de cuina. Curiosament, aquests últims són més propensos a les declaracions públiques, mentre que els Domínguez fan gala de la seva “reserva” com ha constatat ON ECONOMIA. Han declinat qualsevol comentari.

A manca d’informació facilitada per l’empresa, les dades del Registre Mercantil apunten que Indumenta Pueri, la societat de capçalera del grup que inclou la tèxtil Mayoral i part de les seves inversions en altres societats, va facturar l’any passat 397,6 milions d’euros, gairebé el mateix que el 2022 (397,4 milions), si bé els beneficis van augmentar un 17% fins els 55,8 milions d’euros. En la memòria que acompanya els comptes indiquen que van tancar 2023 amb una plantilla de gairebé 2.000 persones.

Però aquests resultats econòmics no mostren la veritable magnitud del grup. Per això s’han de veure els comptes de Global Portfolio Investments que, el 2022 (l’últim exercici consultable), anotaven uns actius de 1.194 milions d’euros, que eren un 12% inferiors als d’un any abans. La família Mayoral va fer fortuna amb la moda, però ha diversificat enormement les seves inversions. Si bé el domicili social d’Indumenta Pueri (propietària Mayoral i altres marques de moda) es manté a Màlaga, el de Global Portfolio està al carrer de Fernando el Santo de Madrid, precisament a sobre de la seu de la filial a Espanya de Berkshire Hathaway, la firma nord-americana on es va fer ric Warren Buffett.

Un taller de mitjons a la serralada de Ronda

La història del grup Mayoral comença fa gairebé un segle en un petit taller de confecció de mitjons i mitges a Yunquera, un poble de la serralada de Ronda (Màlaga) que en l’actualitat no arriba als 3.000 habitants. Després de la Guerra Civil, el 1941, la segona generació es va instal·lar a Màlaga, on van continuar l’activitat amb maquines de tricotar manuals. El 1966, Rafael Domínguez de Gor (tercera generació) es fa càrrec del negoci, però li dona la volta: deixen els mitjons i s’enfoquen a les peces de roba per a nens. Als anys vuitanta, Mayoral ja és el primer fabricant de moda infantil d’Espanya, si bé sempre han encarat el negoci a l’exportació. Molts recordaran la marca per l’eslògan publicitari “Mayoral hace amigos”.

Per expandir-se en el món de la moda, a finals de 2021 van comprar l’empresa Simply Business (titular de la marca Boston Wear, de roba d’home) i una participació majoritària a Trendy Chic Taste (titular de la marca Hug & Clau, de roba de dona). Compten amb prop de 350 botigues i una xarxa de 10.000 punts de venda en un centenar de països. Els seus dissenys es pensen a Andalusia, però en una de les memòries del grup indiquen que tenen “filials de producció” a la Xina, Bangladesh, Índia, Marroc i Turquia.

Rafael Domínguez de Gor amb familiars i l'alcalde en la inaguració de la placeta que porta el seu nom / Ayuntamiento de Málaga

L’enginyer Domínguez de Gor

Rafael Domínguez de Gor és qui va transformar un taller familiar de mitjons en una multinacional de la moda. Sempre va tenir molt clar cap a on anava. És un enginyer industrial tèxtil, que precisament es va formar i treure el títol a Barcelona. D’ell s’ha escrit que és un gran lector, que domina cinc idiomes, pilot d’avions i que es va fer construir una pista de tennis al terrat de l’empresa per poder practicar cada dia. Des de 2019, una glorieta en una avinguda de Màlaga porta el nom de ‘Ingeniero Domínguez de Gor’. En la fotografia superior es veu l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre (PP), amb Rafael Domínguez de Gor i la seva família en la inauguració de la placeta.

Rafael Domínguez de Gor i María Antonia de la Maza Peña, la seva esposa, van tenir sis fills. Quan va deixar la direcció general, el 2009, i la presidència, el 2022, el seu fill Manuel Domínguez de la Maza el va rellevar en aquestes posicions. Aquest últim té com a braç dret el seu germà Rafael Domínguez de la Maza, conseller d’Unicaja entre altres empreses.

La propietat es reparteix entre tres branques familiars, totes representades en el consell d’administració d’Indumenta Pueri, que corresponen a Rafael Domínguez de Gor (branca Domínguez de la Maza) i a les seves germanes Elisa (Abela Domínguez) i Isabel (Brujas Domínguez). Entre les tres branques apleguen una vintena d’accionistes.