Iberdrola i la seva aposta per la sostenibilitat van vent en popa, l'empresa surt a totes les fotos com a exemple d'aposta contra el canvi climàtic sense que afluixi el negoci, sinó al contrari. Però no és or tot el que lluu a la segona companyia elèctrica del món. Desenes de treballadors, liderats pels sindicats majoritaris Comissions Obreres i UGT, van escollir per expressar-lo la tradicional copa de Nadal d'aquest dimecres. No entenen que, entre els 3.640 milions de beneficis que va firmar la companyia en els primers nou mesos de l'any i amb l'IPC disparat, l'empresa no hagi trobat una quantitat per millorar uns sous que estan congelats des de fa dos anys malgrat la inflació.
"Tot en l'empresa està bé, menys els treballadors", compten fonts sindicals, que apunten que ara per ara s'han de conformar amb un exigu complement salarial per objectius del 0,7% en funció dels resultats de l'empresa. "Nosaltres complim els objectius amb escreix i fem que la companyia els superi, amb un 17% més de beneficis, però l'empresa no vol compartir els seus beneficis amb els treballadors", relaten les mateixes fonts, que qualifiquen com a "èxit" la concentració a la porta de la seu de l'energètica. Existeix amenaça de vaga? "Ho hem de veure, és un tema que ha sortit en les reunions sindicals", expliquen aquestes fonts.
Encara que Iberdrola és entre les empreses de l'IBEX que millor paguen als seus empleats amb un sou mitjà d'uns 83.000 euros, "això no és real, perquè aquí s'inclouen els alts salaris dels directius", apunten fonts sindicals. Un oficial sense estudis universitaris, quan entra en l'empresa, guanya 17.200 euros i assoleix com a màxim 31.000, mentre que un llicenciat tècnic cobra 29.000 euros d'entrada i un màxim de 52.000. El nou conveni, de 2021, va estipular a més una baixada del 10% per als oficials acabats de contractar. I la inflació que va arribar al 8% el 2022 i que se situa ara en una mitjana d'un 3% no ha portat, com sí que ha succeït en moltes altres empreses, a una pujada que compensi la pèrdua de poder adquisitiu.
Darrere d'aquesta situació, denuncien fonts sindicals, estan no només la negativa de l'empresa, sinó també la dels "sindicats grocs" signants, tal com es coneix els sindicats controlats pels caps i que, segons CC.OO, bloquegen avenços en l'energètica. "L'empresa diu que aquí no hi ha el cafè per a tothom i ho resol tot amb negociacions individuals", comenten les mateixes fonts, mentre l'energètica, preguntada per ON ECONOMIA, s'absté de moment de fer comentaris.
"Si ens comparem amb altres empreses del sector, la majoria estan millor que nosaltres, amb revisions salarials del 2 o del 3%", denuncien els treballadors, que perceben "un profund malestar" entre la plantilla. "A les enquestes internes d'ambient laboral, tot surt malament, és un desastre, i l'empresa no vol negociar", apunten.
El gran negoci de la descarbonització
En les últimes setmanes, Iberdrola ha passejat pel món amb orgull la seva aposta per la descarbonització, especialment en la cimera de la COP-28, on van anunciar una inversió de 15.000 milions d'euros en eòlica marina de la mà de l'energètica de l'Emirat d'Abu Dhabi Masdar, presidida per Sultà Al Jaber, ministre d'Indústria d'Emirats i president de la COP28. Poc va importar que dies abans Al Jaber hauria estat molt polèmic en qüestionar la base científica del final dels combustibles fòssils, al final la cimera va ser un èxit perquè es va atrevir a prometre un futur sense gasolina, gas i carbó.
Les empreses espanyoles, amb una aposta ferma en descarbonització, esperen treure rèdit econòmic d'aquesta carbonització, ja que tant el sol i vent d'Espanya com l'experiència en eòlica i fotovoltaica ubiquen a les companyies en millors condicions que en una competició pel petroli, que Espanya no té. Entre totes, Iberdrola és una de les millors posicionades, amb 43.000 MW de capacitat verda instal·lada a tot el món, la meitat a Espanya i l'altra meitat repartida entre els Estats Units (8.721 MW), el Brasil (3.933), Mèxic i el Regne Unit. A més, Iberdrola és puntera en energia eòlica marina amb parcs al Regne Unit, els Estats Units, Alemanya i, en desenvolupament, al Brasil, Irlanda i França, entre altres països. Aquesta modalitat encara està per inaugurar-se a Espanya, en espera que s'aprovin les normes per a una subhasta a la qual acudirà amb dilatada experiència. Amb tot, Iberdrola encara és la tercera empresa amb més emissions de CO2 declarades de l'IBEX, en concentrar un 7% del total.
Uns dies abans de la COP-28, la revista Time va elegir Galán com un dels líders més influents del món en la lluita contra el canvi climàtic. L'any tanca amb magnificència després d'uns beneficis incrementats en un 17% fins als 3.600 milions d'euros en els primers nou mesos (s'espera que l'any es tanqui en uns 4.600), i una facturació de 37.193 milions. Però en aquesta festa del negoci i la sostenibilitat, els treballadors estan decebuts per no rebre la seva part del pastís.