El gruix de les indústries exportadores espanyoles ha descartat acudir als ajuts dels fons europeus Next Generation, en les diverses convocatòries i en els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) especialment perquè no han trobat cap proposta que s'ajustés als seus projectes. Així, dues de cada tres indústries exportadores (60%) atribueixen a la falta de propostes amb àrees interessants en les quals centrar-se (38%), a què les condicions que s'exigien no s'ajustaven als projectes que tenien previstos o que podrien encaixar amb la millora de la seva competitivitat (28%), és a dir, no reunien les condicions que les administracions exigien. A més, més d'un terç (34%) va considerar que no podia assumir tota la burocràcia que implicava la presentació del seu projecte o no sabia del cert com accedir a les diverses convocatòries.
La petita i mitjana empresa (pime) "ho ha tingut difícil per beneficiar-se dels Next Generation", ha explicat Joan Tristany, director general de la patronal AMEC, l'associació que agrupa a 350 indústries exportadores espanyoles. La seva asseveració es basa en els resultats de l'informe de conjuntura del sector que elabora anualment l'entitat i que, amb referència a 2022, ha posat de manifest que les empreses amb una dimensió més ajustada han accedit a programes puntuals -com per exemple el de l'equip digital- per treure partit dels recursos europeus i millorar la seva competitivitat. Així mateix, les grans corporacions han instrumentalitzat aliances per acudir als Perte, "però la mitjana empresa no té una estructura suficient com per posar en marxa projectes nous i, si els té i no s'han ajustat als requisits d'accés als fons, no disposa de capacitat per reformular-los i aconseguir que encaixin amb les exigències de les convocatòries", ha afegit Tristany.
Una altra de les preocupacions que desperta la forma en què s'han executat els plans per distribuir la recepció dels Next Generation és que hi ha un 7% d'empreses que han rebut ajuts l'últim any i que no coneixen del cert d'on provenen els recursos, malgrat que els han vehiculat a través d'alguna institució pública.
"Les indústries tenen clar que cal seguir endavant sense dependre d'aquests fons", ha aclarit Tristany, acollint-se a les dades de l'informe que evidencien que la indústria exportadora espanyola, malgrat les dificultats i incerteses de 2022, va posar tancament a l'últim exercici amb un increment del 14,7% de les exportacions i més de la meitat (57,77%) ha elevat el seu pes sobre el total de la facturació. Al seu torn, es va registrar un dinamisme en l'ocupació, ja que en el conjunt de les 350 empreses es va registrar un augment del 5,26% de les plantilles, fins a la xifra de 44.500 persones. Entre altres dades de la seva activitat, destaca que nou de cada deu van tancar l'any amb beneficis i que el 86,5% van augmentar les seves vendes, amb un creixement mitjà del 15,43%, a més que el 60,2% va contractar a més treballadors i un 27,2% va mantenir la plantilla.
França, els Estats Units i Portugal van ser els principals mercats de destinació de les exportacions de les empreses d'Amec, en un context en què el pes de les vendes dirigides a la UE i a la resta d'Europa estan disminuint respecte a les dels Estats Units, el Canadà i Amèrica Llatina.