El govern espanyol insisteix que l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell no serà bona per als clients físics ni les empreses espanyoles. Creu que l'operació només augmentarà la falta de competència que ja hi ha en el sistema financer espanyol, com ha quedat demostrat l'últim any amb l'escassa remuneració dels dipòsits malgrat les deu pujades de tipus d'interès que el Banc Central Europeu va dur a terme entre juliol del 2022 i setembre del 2023.

"Som tots conscients de la fortalesa del sector financer al nostre país i crec que no és casualitat, en els últims deu anys ha passat per un procés de transformació que els ha fet estar en aquesta situació de fortalesa", explicava el ministre econòmic, Carlos Cuerpo, aquest dilluns durant la seva participació en els Cursos d'Estiu de la UIMP, que se celebren a Santander i on també era present el president del BBVA, Carlos Torres.

"Però les conseqüències d'aquests deu anys de transformació", continuava el ministre, són la concentració bancària que actualment hi ha a Espanya. "Aquesta concentració no es tracta tant de parlar de quotes de mercats", afegia Cuerpo, sinó de les polítiques comercials de les entitats. "Hem vist un exemple clar amb la remuneració dels dipòsits". La transmissió de la política monetària del BCE als clients a Espanya, "no s'ha traslladat al mateix temps que en altres països, ni en línia amb èpoques anteriors".

"Ho hem patit, ho hem vist amb la desviació de l'estalvi a les Lletres del Tresor per la falta d'oferta", recordava. I precisament, el Banc d'Espanya ha estat examinant quins elements hi ha darrere d'aquesta falta de translació i conclou que un és l'elevada liquiditat i un altre, l'escassetat de competència al sector. "I aquest és l'origen de la preocupació del govern, que és anterior a la fusió", puntualitzava Carlos Cuerpo.

Per aquesta raó, Economia ja ha expressat al BBVA la seva "preocupació" sobre la fusió. Perquè ja hi ha una elevada concentració bancària a Espanya i si hi ha fusió amb el Sabadell, "aquesta elevada concentració serà excessiva... la qual cosa pot resultar perjudicial".

El ministre d'Economia comentava també que l'opa hostil i la posterior fusió podria afectar la inclusió financera, per la qual fa dos anys que Economia treballa intensament durant els últims "mà a mà" amb les patronals. "I després la cohesió", sobretot en aquestes comunitats on el Sabadell és més fort.

Carlos Torres (BBVA) respon

El president del BBVA, que també estava present en aquest fòrum, coincidia amb el ministre econòmic en el fet que hi ha excés de liquiditat a la banca espanyola, però assegurava que no hi ha excés de concentració. "Veiem que la correlació és nul·la".

Carlos Torres defensava que les quotes de mercat que aconseguiran si l'opa sobre el Sabadell tira endavant, són “moderades”. Pel que fa a l'ocupació, assegurava que aquesta operació "és una mica diferent" d'altres operacions i no se centrarà a ajustar costos amb reducció de plantilla, principalment perquè "ja hi ha hagut un ajust molt rellevant d'ocupació a tot el sector, també al BBVA i el Sabadell".

Per això, "el gruix de l'estalvi de costos no és el personal, sinó els costos tecnològics". L'executiu comentava també que el BBVA ha fet una anàlisi de les zones i codis postals que es poden veure afectats per la fusió (a nivell concentració o exclusió financera) i estan "compromesos" en no abandonar les zones o barris on "són rellevants".