Hola a tothom! Estem en plena final de la Copa Amèrica, un esdeveniment que, xifres al marge, ha servit perquè l’Ajuntament i el Port de Barcelona hagin impulsat reformes i projectes tant en l’àmbit urbanístic com en el de la innovació, la recerca i la difusió de l’ecosistema mar. I ha aparegut, com un cicló, un concepte jove però que ha irromput amb força: l’economia blava.

L’economia blava és l’activitat econòmica relacionada amb el mar i els oceans, passant pel transport marítim, les activitats de lleure que tenen a veure amb el mar, l’energia eòlica, els cables submarins i també, és clar, la pesca. Ara bé, ha de tenir una condició: la sostenibilitat. Ha de ser compatible amb la preservació de l’ecosistema marí, i aquest és el gran repte d’unes activitats que, si bé ara s’hi ha posat nom, fa segles que es duen a terme i mai, fins ara, s’havia posat la sostenibilitat al centre.

Barcelona està fent diverses millores al Port Olímpic, al Port Fòrum, el Pavelló Blau i les platges, i la setmana passada va anunciar tres nous projectes, relacionats amb la innovació, la recerca i la divulgació, que sumaran una inversió de 142 milions que lideraran l’ajuntament i el port.

De tot això en parlarem, però també de l’impacte de l’economia blava en les ciutats, aquest divendres 18 en una jornada organitzada per El Nacional i ON ECONOMIA al Museu Marítim de Barcelona. Amb la presència de l’alcalde Jaume Collboni, així com d’altres regidors de l’Ajuntament de Barcelona, i dels alcaldes de Sant Sebastià, Palma i Badalona, a més de directius i personatges clau d’altres sectors relacionats amb l’economia blava. Pots consultar el programa en aquest enllaç i, si vols anar-hi, et pots acreditar a economiablava@elnacional.cat.

Aquesta és la setmana de la final de la Copa Amèrica, i per nosaltres també de l’economia blava, però a més, diverses empreses han estat protagonistes. Aquesta és la nostra tria.

Les empreses de la setmana

PALOMA SÁNCHEZ-GARNICA PREMI PLANETA 008 - MONTSE GIRALT
Paloma Sánchez-Garnica, guanyadora del Premi Planeta. Foto: Montse Giralt

El doble premi de Planeta
El grup Planeta ha viscut aquesta setmana el seu dia més important de l’any, i també per al sector editorial o, com a mínim, per als escriptors que aspiren al milió d’euros del premi literari més ben remunerat del món. Però la celebració de l’empresa de la família Lara va ser doble –o triple, si contem que celebra el 75 aniversari del seu naixement–, i es veia en la cara de José Creuheras quan es va posar davant dels periodistes econòmics. El grup s’acosta als 2.000 milions d’euros de facturació i va tancar el 2023 amb un ebitda de 375 milions, amb creixements d’entre el 7 i el 8% en ambdues magnituds. Com va explicar Maria Teresa Coca, una part molt important d’aquest creixement va venir gràcies al negoci educatiu, que ja suposa gairebé un 25% dels ingressos de Planeta, Per al 2024, espera que els resultats encara millorin més, tot i que el president del grup no va voler donar xifres.

Saba se suma a Interparking
La venda de Saba per part de CriteriaCaixa era un d’aquests serials que s’allarga en el temps, que quan sembla que està fet, s’encalla i, quan sembla que s’ha encallat definitivament, es resol. Això és el que va passar dimecres, quan el holding de la Fundació La Caixa va anunciar l’acord amb la belga Interparking, amb qui negociava en exclusiva des del 2022, per vendre-li Saba, com va explicar Germán Aranda. Però no és una venda ordinària. Criteria no ha cobrat els més de mil milions de què es parlava –la xifra no ha transcendit–, però bona part de la compensació és una participació del 18% en l’empresa resultat. Així, el grup presidit per Isidre Fainé suma a la seva cartera una participació rellevant, que li dona dos llocs al consell d’administració, al nou gegant europeu dels aparcaments. L’encaix està pendent de negociacions, però esperem que Saba mantingui certa autonomia i ADN català i que el seu equip, el que ha fet possible la internacionalització i ha generat l’interès de l’empresa belga, en segueixi al capdavant.

Salvat creix a doble dígit
Catalunya té grans empreses farmacèutiques molt conegudes, no només aquí sinó arreu del món, però també moltes d’altres que no en són tant però configuren un teixit empresarial que fan de Catalunya una potència del sector. Una d’aquestes és Laboratorios Salvat, que està creixent a doble dígit i l’any passat va superar els 82 milions d’euros de xifra de negoci. L’empresa gestionada pels descendents de José María Peris Miarnau ho està aconseguint gràcies a la diversificació i la internacionalització, ja que ven els seus fàrmacs a més de 60 països.

Diset, joguines poliglotes
La indústria de la joguina no té tant de pes a Catalunya, però sí que hi ha empreses conegudes i que tiren endavant adaptant-se als canvis socials, com el descens de la natalitat, la irrupció de la tecnologia i l’àmplia oferta de lleure que existeix actualment. Diset, creada a Barcelona el 1971, però fusionada amb la neerlandesa Jumbo fa vuit anys, estendrà la distribució de les seves marques als mercats europeus, i es comercialitzaran en 8 idiomes, explica Xavier Matas, country manager del grup, a Maria Teresa Coca. Diset ven joguines tan populars com Party&Co i Stratego.

Els directius

Rafael Ruiz newsletter

Com hem vist darrerament amb diversos casos, sortir a borsa no és fàcil. Però el d’EV Motors, matriu de la renascuda marca de cotxes Ebro i soci de la xinesa Chery, és un clar cas d’èxit. Dilluns, el seu soci i CEO, Rafael Ruiz, va tocar la campana, i aquell dia va disparar-se un 20% a borsa. Però aquest dijous acumula una pujada propera al 40%. EV Motors val 450 milions d’euros, 130 més que fa quatre dies, el que mostra la confiança dels inversors en l’èxit del projecte per tornar a fabricar cotxes a l’antiga Nissan de la Zona Franca de Barcelona. Si se li pot retreure alguna cosa a l’empresa és que, després de presentar els primers Ebro a Madrid, hagi triat de nou la capital espanyola per tocar la campana. A Barcelona s'hi poden fer més coses, a més de fabricar.

Rosa Clara Newsletter

La firma de moda nupcial Rosa Clará, que porta el nom de la seva fundadora i alma mater, va anunciar fa unes setmanes una inversió en la construcció de la seva nova seu corporativa a l’Hospitalet de Llobregat, com van explicar Sara Casas i Maria Teresa Coca. Per això, aquest cap de setmana, Josep Maria Casas li ha dedicat la nissaga del diumenge, en la que explica els inicis de Rosa Clará, la seva vida actual amb temporades a Miami i com ha delegat bona part del dia a dia de l’empresa al seu CEO i al president, que és el seu fill Daniel Clará.

Enrique Pifarre newsletter

Un dels grans directius del sector de l’automòbil a Espanya té els seus orígens a Vila-rodona, Tarragona. Es tracta d’Enrique Pifarré, director general de Volkswagen a l’Estat. Josep Maria Casas n’ha escrit aquesta setmana perquè aquest directiu del motor també és un apassionat del vi i, de fet, ha creat una empresa d’elaboració de vins: Castell Vilarodona. No serà la seva ocupació principal, però sí que és una qüestió sentimental i de tradició familiar.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!