El Govern espanyol està estudiant si la banca discrimina els clients per barris. Principalment, si ha tancat oficines als barris més humils i si ha mantingut obertes sucursals a les zones de més renda, on poden fer més negoci. Així ho ha revelat aquest dilluns el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo. "Estem fent una anàlisi sobre la distribució d'oficines i l'accés als serveis financers, ja no al món rural, sinó al món urbà. A les 15 ciutats espanyoles més grans. Per veure com s'està comportant també la possibilitat d'accedir als serveis financieros als barris de les nostres ciutats".
De les conclusions inicials, "molt preliminars" explicava, Economia ha observat que hi ha un "cert biaix en la distribució de les oficines bancàries cap als barris de més renda". Cuerpo creu que "fins a cert punt" pot deure's al fet que aquells barris amb més renda "suposen més oportunitats de rendibilitat o de negoci per a les entitats". I per tant, aquest element de demanda també esbiaixa a la presència de les oficines.
Tanmateix, el ministeri ha d'assegurar-se si l'accés dels serveis personalitzats i financers, també es manté en els barris de menor renda, que sol coincidir amb la presència de persones grans de 65 anys. "Encara estem treballant, continuem avançant en això amb la col·laboració de les entitats i Banc d'Espanya. Anirem ampliant el nombre de ciutats que estiguin al radar". Per si és necessari que el govern central obligui els bancs a prendre mesures com ha fet amb els grans o els habitants del món rural.
Cuerpo donava a conèixer aquest informe en presència de la pròpia banca, amb qui s'ha reunit aquest dilluns per avaluar si les mesures que van posar en marxa fa dos anys parell ajudar els grans i les persones que viuen en zones rurals (per a facilitar l'accés a l'efectiu i els serveis financers) estan sent efectives. Per aquesta raó eren presents també les patronals bancàries, AEB, CECA i Unacc, que s'han defensat.
Alejadra Kindelán, presidenta de l'AEB, ha exercici de portaveu. "Sobre l'anàlisi dels barris, potser afegiria dues idees. No podem parlar a Espanya d'un problema d'exclusió financera als barris. De fet, tenim la segona xarxa d'oficines més densa d'Europa (després de França). I en segon lloc, al món de la digitalització estan canviant els usos, llavors crec que la casuística és diferent. Aquí els punts estan ben connectats".
D'altra banda, Cuerpo comentava també que per avaluar si estan funcionant les mesures que la banca ha engegat per ajudar els grans i evitar l'exclusió financera, comptarà amb l'ajuda del CSIS.
El ministre aportava una sèrie de dades. Per exemple, s'ha aconseguit que més del 80% de les sucursals tingui un horari ampliat per a la gent gran, arribant al 88% al món rural. Això ha permès beneficiar-se de 6,6 milions.
Però després de facilitar aquestes xifres, Cuerpo ha assegurat que hi ha "informació divergent" i és "fonamental" fer un bon diagnòstic, perquè els dades varien "segons la font". Per això ha decidit fer una enquesta. "La durà a terme el CSIC en col·laboració amb el Banc d'Espanya per veure com avança la inclusió financera".