Editorial Vicens Vives ha arribat a un acord amb els representants dels treballadors per aplicar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) després de reduir el nombre d’afectats, dels 82 anunciats inicialment a 62, que suposen un 21% de l’actual plantilla.
Els treballadors han ratificat aquesta proposta en una assemblea aquest dimarts. En un comunicat, la direcció de Vicens Vives celebra la consecució de l’acord amb els treballadors. Afegeixen que aquesta mesura laboral els permetrà adaptar-se “al nou context econòmic del sector i salvaguardar el projecte empresarial”.
Dels 11 centres que el grup editorial té a l’Estat, aquesta regulació s’aplicarà en nou, dels quals el més afectat serà el de Barcelona. Els únics centres on no s’aplicarà són els de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), dedicat a la logística del grup editorial, i el de Granada. Els treballadors afectats rebran una indemnització de 20 dies de sou per any treballat amb l’afegit d’un 25% d’aquest import: un 10% a pagar en el moment de la signatura i l’altre 15% al novembre de l’any vinent.
Aquest grup editorial porta anys acumulant pèrdues en el negoci dels llibres de text escolars. El 2022 va facturar 29,1 milions d’euros, un 7,2% més que els 27 milions d’un any abans, si bé va repetir les pèrdues, que en cada un d’aquests dos exercicis es van situar al voltant dels 2,2 milions d’euros. Les pèrdues es van elevar en l’any pandèmic de 2020 a prop d’11 milions d’euros. En total, un forat 15 milions d’euros en només tres anys.
A causa d’aquests contratemps, l’any passat van subscriure un crèdit de 16,2 milions d’euros amb Cofides, la societat publicoprivada que gestiona fons estatals per salvar empreses que es van veure greument afectades per la Covid-19. D’aquest import, més de 13 milions d’euros corresponen a un crèdit participatiu. A més, s’han vist obligats a reduir el capital social en 5,6 milions d’euros, fins a quedar tan sols en 60.000 euros, segons ha publicat el BORME aquest desembre.
Retards del govern central
En l’informe de gestió consolidat del 2022, Editorial Vicens Vives atribueix les seves dificultats econòmiques al retard del govern central en publicar en el BOE la LOMLOE, la nova llei orgànica que estableix els continguts educatius, fet que va provocar que s’ajornessin les aprovacions en les comunitats autònomes. Algunes, ni tan sols van impulsar l’aplicació d’aquesta reforma. Aquests endarreriments legislatius van provocar que els llibres escolars sortissin al mercat molt més tard. Com altres editorials, es van veure obligats a ajornar la impressió de llibres, fet que va suposar “inversions milionàries” que van coincidir “amb un escenari d’increment de costos i d’inflació”.
Al capdavant del grup editorial hi ha Jaume Vives Barceló, net del cèlebre escriptor i historiador Jaume Vicens Vives i de la seva esposa, Roser Rahola de Espona, que va morir el 2020 a l’edat de 105 anys.