El president de l'Institut de l'Empresa Familiar, Andrés Sendagorta, va sortir aquest dimarts en defensa de l'eusquera després que el lehendakari Iñigo Urkullu fos esbroncat dilluns, en la sessió inaugural del congrés d'empreses familiars que se celebra a Bilbao, precisament per parlar en la llengua pròpia dels bascos.

Sendagorta va advocar per realitzar una "tasca de pedagogia en relació amb l'eusquera". Va subratllar que "per a nosaltres és important l'idioma, és un tresor".

Va intentar treure ferro a la polèmica desencadenada quan, davant dels insistents esternuts i soroll de fons de part dels assistents al congrés, Urkullu va suspendre el seu discurs en eusquera durant gairebé mig minut. Després va continuar parlant una estona en la seva llengua materna, sense que ningú l'importunés, abans de passar-se al castellà.

El president de l'IEF va assegurar que manté una interlocució "molt propera" amb el lehendakari i que, aquest mateix dimarts, va parlar amb ell amb tota la cordialitat. Va afegir que Urkullu sempre ha estat "molt afectuós" i va donar per tancada la polèmica.

Sendagorta presideix la companyia d'enginyeria Sener, especialitzada en solucions per a la indústria aeroespacial i de defensa. Exmilitar d'origen basc, resideix a Madrid encara que viatja sovint a Euskadi, on hi ha la seu del seu grup empresarial. Sener també compta amb un centre d'investigació i desenvolupament a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

En finalitzar el Congrés de l'Empresa Familiar, a preguntes dels periodistes, va evitar generar noves controvèrsies sobre l'acord entre el PSOE i Sumar per reeditar l'acord de coalició per mantenir-se en el govern. Entre altres qüestions, aquest acord preveu la continuïtat de les actuals polítiques fiscals i la reducció de la setmana laboral a 37,5 hores.

Va esquivar les insistents preguntes dels informadors sobre política fiscal –"Paguem imposats, que cal pagar-los", va dir– i la laboral – "Estem a favor de la conciliació empresarial i familiar"–. Tampoc no va voler valorar l'amnistia per als dirigents independentistes catalans, encara que va indicar que "tot el que respecti la Constitució, es pot parlar".

En el seu discurs de cloenda del congrés, Sendagorta va oferir la col·laboració de l'Institut de l'Empresa familiar per superar el "clima de crispació present en la societat". Com va afirmar dilluns en la inauguració, aquest dimarts va repetir que "el respecte institucional i el marc constitucional són essencials per al desenvolupament de les empreses i per al nostre progrés com a país". Després, també va esquivar aprofundir sobre aquestes qüestions.

Estava previst que Pedro Sánchez tanqués aquest congrés, però divendres passat va excusar la seva incompareixença. Sendagorta tampoc va criticar-lo per això, sinó que va destacar el gest que enviés al ministre José Luis Escrivá, present en la sessió inaugural.

El següent congrés de l'IEF, el número 27, serà a Santander l'any vinent. Però abans, el maig, se celebrarà l'assemblea en la qual es rellevarà Sendagorta com a president en complir el mandat de dos anys.