El Govern català ha aprovat aquest dimarts el nou decret sobre el règim electoral per a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya. La nova normativa preveu un sistema de garanties per a la seguretat jurídica d’aquests organismes i dels electors, reforçant la identificació del vot electrònic per mitjà d’un procés de validació que es donarà a conèixer aquest mes de maig, juntament amb la convocatòria de les eleccions, una data que es preveu per al pròxim mes de setembre. Tot i que el Govern avala la robustesa del certificat digital com a procediment per validar l’autenticitat, considera necessari establir un sistema garantista, accessible i que reforci la seguretat jurídica, amb l’ús dels avenços tecnològics actuals.
Tanmateix, la normativa que regula íntegrament el procediment del règim electoral a les cambres prohibeix explícitament la delegació del vot, regula la plataforma de vot electrònic, millora la regulació del vot en blanc, fixa la prohibició del vot presencial un cap s’ha votat en remot i obliga a la verificació de la plataforma per part de l’auditor i de la pròpia Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Clarifica també el destí d’aquells vots emesos a candidatures que hagin desistit concórrer als comicis a darrere hora i per tant no se’ls hagi pogut excloure de la plataforma de votació electrònica, de manera que els vots que hagin acaparat seran qualificats com a vots en blanc.
Un altre dels capítols importants que s’han revisat és el que correspon a l’assignació de les vocalies per configurar las candidatures i la posterior composició del ple de les cambres. L’executiu català ha procedit a una simplificació del sistema de càlcul de representació dels sectors econòmics en grups i categories, i determina que les institucions camerals hauran de remetre’s a les dades que disposi l’Idescat sobre la ponderació dels sectors. També s’amplia de 3 a 5 el nombre màxim de vocalies per grup i es reequilibra la ponderació del pes de les variables que influeixen en l’assignació de vocalies -com ara el VAB i el nombre de treballadors, entre altres-.
El nou règim electoral unifica l’actual dispersió normativa en aquesta matèria de manera que es puguin esvair els dubtes sobre la seva adequada aplicació, després dels problemes que van sorgir en les últimes eleccions a les cambres, i més concretament en el procés de la Cambra de Comerç de Barcelona, que agrupa la majoria de les empreses catalanes. Una problemàtica que va derivar en l’anul·lació del decret electoral que es va aprovar per a les eleccions del 2019, per un defecte de forma.
La normativa també preveu un pla de transformació digital en el si de les cambres de comerç perquè puguin digitalitzar tot el procés electoral, des de la presentació de les candidatures a les reunions de les juntes electorals, de manera que des de la conselleria d’Empresa i Treball -òrgan tutelar del desenvolupament dels comicis- es donarà suport a les institucions perquè puguin abastar aquests canvis.