La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF) ha convocat eleccions a la presidència per al pròxim 14 de desembre. Es tracta de l'única reial acadèmia amb seu a Barcelona perquè totes les altres estan a Madrid. Malgrat les tensions internes registrades en els últims tres anys, tot apunta que l'actual president, Jaume Gil Aluja, de 87 anys, amb més de vint en aquest mateix càrrec, serà l'únic candidat.

De moment, cap candidat no s'ha presentat, ni tan sols Gil Aluja ha anunciat quines són les seves intencions. No obstant això, diverses fonts acadèmiques donen per fet que hi haurà una candidatura continuista encapçalada pel mateix Gil Aluja encara que no descarten que, ara o en el següent mandat, pugui cedir aquesta posició a la seva filla, la catedràtica Ana María Gil Lafuente, que també és membre de la junta directiva. Aquestes fonts asseguren que en els últims temps han augmentat els acadèmics "crítics" però no han donat senyals de presentar batalla. Indiquen que, tret de sorpreses d'última hora, no sortirà cap candidat d'entre els crítics perquè no estan organitzats.

Com a vicepresident d'aquesta reial acadèmia hi ha Isidre Fainé, president de Criteria i de la Fundació La Caixa. I entre els seus acadèmics numeraris apareixen altres il·lustres veterans com César Alierta (expresident de Telefónica), Manuel Pizarro (que ho va ser d'Endesa), Joan Hortalà (ex de la Borsa de Barcelona), l'exministre Manuel Castells o l'exconseller de la Generalitat Antoni Castells.

En l'últim mandat van aflorar les tensions internes. Aquestes es van fer evidents arran de la mort del directiu empresarial Llorenç Gascón, l'agost de 2021, que va ocupar durant anys la vicepresidència. En una nota manuscrita, a manera d'últimes voluntats, va designar els quatre acadèmics que havien de pronunciar els discursos en la sessió necrològica que se celebrés en la seva memòria. No va incloure Gil Aluja malgrat que, per tradició, al president li correspon un dels discursos. Fonts properes a Gascón apunten que no mantenien la millor de les relacions.

L'incident de gran importància es va produir amb motiu de l'elecció del president de la comissió econòmica, la de més prestigi d'aquesta reial acadèmia. Es van presentar dos candidats, una situació gens habitual en una institució acostumada a les unanimitats: l'oficialista José María Gil Robres –exdirigent del PP que va presidir el Parlament Europeu– i l'alternatiu Dídac Ramírez –exrector de la Universitat de Barcelona de perfil progressista–. Encara que el primer va renunciar, Ramírez no va aconseguir la meitat més un dels vots en la votació de la comissió, motiu pel qual Gil Aluja no el va nomenar. Fonts acadèmiques indiquen que havia de convocar-se una segona votació per majoria simple, però no es va fer així. Posteriorment, es va designar per al lloc a Gil Robles, que va presidir la comissió de juny de 2022 fins a la seva mort el febrer d'aquest any.

Ignacio Garralda RACEF
Investidura d'Ignacio Garralda com a acadèmic d'honor / RACEF

També va despertar suspicàcies el nomenament, el passat 19 d'octubre, com a acadèmic d'honor d'Ignacio Garralda, president i conseller delegat de Mútua Madrilenya. Precisament, amb la col·laboració de la RACEF, l'any passat es va posar en marxa la Càtedra Universitat de Barcelona-Fundación Mutua Madrileña sobre sostenibilitat empresarial, dirigida per Ana María Gil Lafuente, filla del president de la reial acadèmia. Ningú no qüestiona el suport de Garralda a aquesta institució, però sí el "protagonisme" dels Gil. Com a acadèmic d'honor, Garralda no tindrà dret a vot, si bé molts honoraris solen acabar com a numeraris.

Sense límit de mandats

Des de les posicions dels crítics s'indica que aquesta reial acadèmia resulta "anecdòtica" i "sense transcendència en l'economia real" malgrat la rellevància d'alguns dels seus membres. Indiquen que hauria de millorar la transparència perquè, a través de la seva pàgina web, tan sols ofereixen algunes dades del pressupost de 2021 i l'informe d'auditoria de 2020 quan ja s'està a finals de 2023 i s'han convocat eleccions. Curiosament, el pressupost encara es regeix per l'antiga comptabilitat, en la qual els ingressos apareixen en negatiu i les despeses en positiu. També consideren que s'hauria d'establir un límit de mandats. Gil Aluja es manté en la presidència des de 2002, ja fa 21 anys.

En una carta que la RACEF acaba d'enviar als seus membres, se'ls recorda que, en virtut de l'article 18 del seu reglament de règim intern, qualsevol acadèmic numerari pot optar a la presidència mitjançant un escrit dirigit al president, o sigui, a Gil Aluja. Només podran votar els acadèmics que siguin presents en la junta general convocada per al 14 de desembre, que se celebrarà a les seves dependències situades a l'edifici de Foment del Treball.

La mitjana d'edat dels acadèmics voreja els 69 anys. El més veterà és el lleidatà Enric Arderiu, de 99 anys, i el més jove, el catedràtic gallec Santiago Lago Peñas, de 52 anys. Entre els seus 37 membres numeraris només hi ha cinc dones: l'esmentada Ana María Gil Lafuente i la també catedràtica Montserrat Guillén, així com Amparo Moraleda (consellera de CaixaBank, Airbus, Vodafone, Solvay o Faurecia), Isabel Estapé (consellera de Criteria) i Leonor González Menorca (exconsellera del Govern de La Rioja).