Elecnor ha comunicat el tancament de la venda de la totalitat del capital de la seva filial Enerfín, centrada en el negoci de les energies renovables, a la hidroelèctrica estatal noruega Statkraft, per 1.560 milions d'euros, davant els 1.800 milions de l'acord inicial, després de realitzar els "ajustaments pactats" al contracte. Amb aquesta operació el grup estima obtenir una plusvàlua consolidada neta d'uns 800 milions d'euros, segons ha explicat aquest dijous en la seva comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), on aclareix que s'analitzaran "opcions compatibles entre si" sobre el destí d'aquests fons. Aquestes són, principalment, retribuir els accionistes, i després, reduir el deute corporatiu i invertir en noves oportunitats de negoci.

Tot això sense perjudici de continuar reforçant les actuals línies d'activitat d'Elecnor, que creu que aquest moviment facilita el "necessari equilibri entre creixement, inversió, rendibilitat i deute", especialment quan es tracta de sectors amb altes necessitats de capital, com el de les energies renovables. El novembre passat el grup va confirmar la firma d'un acord per vendre, per 1.800 milions d'euros, Enerfín a Statkraft, que es convertirà en el seu soci únic.

En la informació remesa llavors al mercat, Elecnor aclaria que la compravenda es realitzava amb la filial Statkraft European Wind and Solar Hòlding AS, dedicada al desenvolupament de projectes renovables. La seva oferta hauria superat a la presentada per altres empreses que es van proposar a la compra, com l'energètica Xina Three Gorges, la constructora francesa Vincci i el fons canadenc CDPQ.

Ara Elecnor agraeix la "gran tasca" realitzada pels professionals d'Enerfín durant els 26 anys de vida de la companyia, i els desitja "molt èxit" en la seva nova etapa professional. Mediobanca i Lazard han actuat com a assessors financers d'Elecnor, en tant que Herbert Smith Freehills l'ha assessorat en els aspectes legals de l'operació.

Dos anys de negociació

La decisió de vendre aquesta filial va ser coneguda el febrer de 2022, encara que seria al juny quan optaria per trobar un soci que aconseguís la seva participació completa. Després d'aquesta operació, aprovada el passat 24 de gener per la junta general extraordinària d'Elecnor, Statkraft se situa entre els deu productors eòlics més grans a Espanya i entre els tres primers del Brasil, amb 1.500 megawatts (MW) de capacitat instal·lada. A terra espanyol, Statkraft incrementa la seva cartera renovable en 1.600 MW i la seva capacitat instal·lada assoleix els 650 MW.