La pime catalana Electrolomas, especialitzada en la fabricació de circuits electrònics, ha captat 1,17 milions d’euros dels fons Next Generation, per a diferents projectes de l’àmbit de la mobilitat i el vehicle elèctric, així com de la digitalització.

La companyia invertirà els recursos en diferents projectes d'R+D dins del camp del vehicle elèctric, però també del món de la medicina. Tant és així que, els darrers anys, s’han consolidat com un referent en el desenvolupament de tecnologies avançades per a sectors com el mèdic, el de la mobilitat sostenible i els dispositius wearables. Per tirar endavant els principals projectes de recerca, l’empresa s’ha centrat en diferents iniciatives en què col·labora amb altres empreses i centres de recerca, oferint la seva tecnologia i experiència en l’àmbit de l’electrònica. La companyia ha col·laborat amb l'agència per a la competitivitat de la Generalitat, Acció, per tramitar tota la documentació d'accés als fons Next Generation.

El conseller delegat d’Electrolomas, Xavier de Lomas, ha assegurat que "gràcies al suport d’Acció hem tingut l’oportunitat de col·laborar amb altres empreses, centres de recerca i universitats en projectes d'R+D+I, així com de participar en workshops de millora dels processos industrials, fet que ens està permetent progressar en el nostre know-how i consolidar-nos com a referent en el desenvolupament de tecnologies electròniques innovadores”.

La firma que dirigeix Xavier està treballant en tres iniciatives innovadores. D'una banda, en el marc del projecte Aceficore, Electrolomas treballa en col·laboració amb un consorci d’empreses i centres tecnològics de la indústria de l’automoció amb l’objectiu de transformar els vehicles urbans elèctrics i connectats per incrementar-ne la sostenibilitat (a partir de materials reciclats i 100% reciclables).

Una part de l'equip d'Electrolomas, a les instal·lacions de l'empresa a Mataró (Barcelona)

Fruit de la recerca i el desenvolupament que es faci, també es preveu dotar aquests automòbils de la tecnologia necessària perquè es puguin comunicar amb infraestructures i amb altres vehicles i de nous serveis digitals associats a la mobilitat (MaaS). El projecte té un pressupost total de 5,4 milions d’euros i és finançat pels fons Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en el marc del Programa Tecnològic d’Automoció Sostenible (PTAS) gestionat pel CDTI.

També estan col·laborant en el projecte light2move, un gran projecte amb un pressupost que supera els 27,7 milions d’euros finançats en el marc del Perte Vec I, amb enfocament en la millora de la tecnologia del vehicle elèctric connectat i la mobilitat lleugera.

L’empresa també treballa en el projecte FAB-4-DIGITAL, una iniciativa que se centra a desenvolupar tecnologia per a la fabricació a gran escala de dispositius destinats a la digitalització d’objectes analògics. El pressupost total del projecte suma 382.016 d’euros provinents del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, així com del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Pel que fa al projecte iTransform de la plataforma europea SmartEEs2, emmarcat en l’Horizon20, Electrolomas està explorant les possibilitats de l’electrònica wearable impresa i flexible que permet aportar solucions innovadores per a sectors crítics com el mèdic, l’automoció, la logística, l’energia i l'embalatge. Actualment, s’està treballant en la creació de prototips electrònics flexibles.

Des de la seva fundació el 1997, Electrolomas s'ha especialitzat en la fabricació de circuits electrònics, l’assemblatge d’equips electromecànics i cablejats especials. Mensualment, produeix 50.000 unitats de circuits i 20.000 unitats de cablejat, i dur a terme el muntatge de 100 unitats de maquinària complexa.

Tot això es fa a unes instal·lacions de 2.500 m² a Mataró -900 m² de magatzem i 1.500 m² de producció- i treballen activament en una estratègia d’R+D+I que els ha portat a col·laborar amb centres tecnològics i universitats locals i internacionals. Amb una facturació de més de 3 milions d’euros prevista per aquest 2024, amb un increment del 75% respecte a l’any anterior,

Electrolomas pronostica que el treball en els projectes i la inversió que podran realitzar en R+D facilitarà la contractació de més personal. En concret, podrà augmentar un 15% els llocs de treballs en els tres anys vinents, fins a la trentena de professionals.