Després de setmanes de tenses negociacions, Josep Santacreu va tancar aquest divendres un acord per formar el nou comitè executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona abans que, aquest dilluns, se sotmeti a la votació de la qual n’ha de sortir president. Segons fonts coneixedores de les negociacions, els tres vicepresidents que l’acompanyaran seran Eloi Planes Corts (Fluidra), Miquel Martí Escursell (Moventia) i Martina Font Olivé (Font Packaging Group).

Eines de país quedarà fora del comitè executiu. Fins a l’últim moment, la candidatura liderada per Mònica Roca i Toni Fitó, presidenta i vicepresident primer en l’anterior mandat, ha negociat mantenir una representació, si bé minoritària, en el govern d’aquesta corporació. Argumenten que Santacreu no va obtenir una majoria àmplia. Finalment, no han arribat a una entesa.

Les converses han tingut diversos protagonistes i, alguns, inesperats. Santacreu no ha negociat només amb els rivals d’Eines de país sinó, sobretot, amb els membres de Va d’empresa, la seva pròpia llista, que han de fer possible que dilluns es proclami president. Alguns electes de Va d’empresa que són afiliats a Pimec van amenaçar de votar en blanc si no es donava més protagonisme a aquesta patronal en els òrgans de govern de la Cambra.

Dels 26 membres de Va d’empresa que ocupen un lloc en el ple, 21 estan afiliats a la patronal que lidera Antoni Cañete. Per aquest motiu, aquests electes han pressionat per tenir més presència en el comitè executiu. Aquest òrgan està format pel president, tres vicepresidents, un tresorer i set vocals.

Finalment, Santacreu ha aconseguit l’acord dels representants de Pimec, així com dels membres que no anaven a la seva llista, però que li donaran suport: les empreses independents i el sis representants que designen directament les patronals. Precisament, els tres vicepresidents escollits formen part d’aquest últim grup, ja que van ser designats per Foment del Treball –Eloi Planes– i Pimec –Miquel Martí i Martina Font– sense passar per les urnes.

Vicepresident primer

Així, Eloi Planes, president executiu de Fluidra, serà el vicepresident primer. En realitat, Planes va ser escollit directament per la quota patronal si bé una de les empreses del seu grup, Cepex, va guanyar l’epígraf en les eleccions del setembre passat. Aquesta última empresa estarà representada en el ple per Jaume Carol, director global de fabricació de Fluidra.

Com que Santacreu va anunciar que només es mantindrà un mandat en el càrrec, Planes s’erigeix no només en el seu principal col·laborador sinó també com el seu successor natural. Precisament, Planes va ser un dels artífexs de la candidatura guanyadora.

Les dues altres vicepresidències per a Miquel Martí (president de Moventia) i Martina Font (directora de Font Packaging), designats per Pimec, ha tranquil·litzat els electes afiliats a aquesta patronal. Reclamaven més quota de poder pel pes que tenen en el ple.

En les negociacions per formar el nou equip de govern de la Cambra també van intervenir directius empresarials de primer nivell com Salvador Alemany, president de Saba, i Josep Oliu, de Banc de Sabadell, companyies que van obtenir una cadira en les últimes eleccions a la Cambra presentant-se com a independents.

La Cambra ha de decidir, a proposta del comitè executiu, més de vuitanta representants en destacades entitats i institucions. Entre aquestes destaca la presidència de Turisme de Barcelona, el consorci públic dedicat a la promoció de la ciutat. El seu actual president, l’hoteler Eduard Torres, té tots els números per ser rellevat perquè es va presentar per Eines de País i, a sobre, no va sortir elegit pel seu epígraf en les eleccions del setembre passat.

Segons els estatuts de Turisme de Barcelona,​​ correspon al president de la Cambra liderar aquest consorci si bé aquest acostuma a delegar un empresari del sector. El difunt Miquel Valls va delegar l'hoteler Joan Gaspart i, en l’últim mandat, Joan Canadell –antecessor de Mònica Roca– va cedir el càrrec a Torres.  

Però hi ha moltes altres institucions empresarials en les quals la Cambra proposa o nomena representants com Fira de Barcelona i Fira 2000, així com l’Autoritat Portuària, Fundació Bancària La Caixa o el Consorci de la Zona Franca. La llista inclou universitats, fundacions de tota mena i associacions empresarials.