Tot apunta que el món del futbol i l'entorn empresarial tornen a creuar els seus camins. En aquesta ocasió, tot està predisposat perquè ocorri a Manchester, amb Elon Musk com un dels possibles compradors del Manchester United, encara que en les últimes hores han agafat força els noms de Jim Ractliffe, president d'INEOS, i Sheik Jassim Bin Hamad Al Thani, ex primer ministre de Qatar. De fet, Fabrizio Romano, periodista esportiu, va explicar durant la tarda de dissabte passat que ambdues personalitats ja havien presentat una oferta formal per la totalitat del club anglès. Des de fa temps, és sabut per tots que els actuals amos de l'entitat mancuniana volen desfer-se de les seves posicions en el club. Després de 20 anys, els Glazer entenen que és bon moment per vendre el club, ja que el rendiment esportiu del club en els últims anys ve sent molt pobre respecte a l'abrupta inversió que s'ha fet en jugadors. L'afició no aguanta més i demanen als Glazer que surtin del club després de, tot cal dir-ho, una etapa molt reeixida en el pla esportiu.
Both bids to buy Manchester United are valid for full control of the club — Qatari Sheikh Al Thani mentioned 100% in the statement, 'majority stake' mentioned by INEOS means they want full control of Glazers shares. 🚨🔴 #MUFC
— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) February 18, 2023
Glazers always asked for £6-7b to sell the club. pic.twitter.com/Somxq9gw3C
Malgrat que en els últims dies han sortit a la llum el nom de diversos potencials compradors, el d'Elon Musk és un dels que més ha impactat al món del futbol. El que fins al desembre passat era l'home més ric del món, ara està interessat a emprendre la que seria una altra de les seves grans operacions empresarials. Després de la compra de Twitter per 44.000 milions d'euros l'octubre passat, diversos mitjans anglesos com Sky Sports o Daily Mail van informar que el magnat sud-africà estava interessat a comprar el Manchester United. Concretament, la premsa britànica va detallar a començaments de la setmana que Musk estava preparant una oferta d'uns 4.500 milions de lliures esterlines per aconseguir la totalitat del club.
Una aposta complexa, no perquè Musk disposi de tal muntant, sinó pel rendiment esportiu, que al final és el que fa que un club sigui rendible, del Manchester United en l'última dècada. Els Glazer no han donat amb la tecla des de la sortida de Ferguson. Després de diversos milers de milions desemborsats en jugadors de renom com Pogba, Sancho, Varane o Antony, entre molts d'altres, el primer equip continua sense despuntar ni en la lliga local, ni tampoc en Europa.
Una aposta atrevida i complexa a parts iguals
Malgrat tot, i segons la premsa anglesa, Musk està interessat en comprar l'equip, sent aquesta la seva primera incursió al món dels esports. Des de fa temps, els grans empresaris han vist una oportunitat d'obtenir plusvàlues a través del futbol. Malgrat que és un negoci que requereix una important inversió inicial, si s'aconsegueixen els objectius, pot ser una aposta rendible. Això no l'eximeix que sigui arriscada i només apta per als qui tenen una bona butxaca.
Com Musk, hi ha altres grans empresaris que ja formen part d'aquest negoci. Alguns s'han incorporat recentment. D'altres porten més de 20 anys en l'entorn futbolístic. Sigui com fos, la possible incursió de l'amo de Tesla i de Twitter al món del futbol no seria la primera que es veu en aquest esport.
Broehly va comprar el Chelsea per 5.000 milions d'euros
De fet, i sent una aposta similar a què pretén el magnat d'origen sud-africà, el maig passat, Todd Boehly va comprar el Chelsea per uns 5.000 milions d'euros, sent aquesta l'operació més cara mai vista al món del futbol. El magnat nord-americà també posseeix el 27% de Los Angeles Lakers i el 20% de Los Angeles Dodgers. Boehly és un dels empresaris més prestigiosos al món de l'esport. La seva aposta pel Chelsea ha estat la primera en l'entorn del futbol i, de moment, ja s'ha gastat més de 640 milions d'euros en jugadors. De moment, el balanç esportiu és pobre.
El consorci liderat per Todd Boehly i Clearlake Capital completa l'adquisició del Chelsea Football Club. pic.twitter.com/Itk8aMcB2z
— Chelsea FC en espanyol (@ChelseaFC_Sp) May 30, 2022
Florentino Pérez ha desemborsat prop de 2.000 milions en fitxatges
Florentino Pérez és un altre dels grans empresaris que també dirigeixen un equip de futbol. L'amo d'ACS i president del Reial Madrid, al contrari que Boehly, no va comprar el club madrileny, sinó que va ser elegit pels socis. Sigui com fos, és una altra de les grans figures que compagina les seves tasques empresarials amb la presidència d'un club de futbol. Segons Forbes, el president d'ACS té un patrimoni de 1.700 milions d'euros i és la dotzena persona més rica d'Espanya.
Pérez ha estat president del Reial Madrid en dues etapes. A la suma d'ambdues, fa 19 temporades que maneja la institució esportiva. En el seu cas, el rendiment esportiu ha estat positiu. Doncs el Reial Madrid ha guanyat 28 títols amb Florentino Pérez com a president. Alhora, amb l'empresari madrileny al comandament del club, el Reial Madrid ha desemborsat més de 1.900 milions d'euros en fitxatges, a més que amb ell s'està remodelant el Santiago Bernabéu, una operació que costarà al voltant dels 800 milions d'euros.
Peter Lim és amo del València des de 2015
Peter Lim és una altra de les grans figures empresarials que també va apostar pel futbol. En el seu cas, l'empresari asiàtic, que disposa d'una fortuna de 2.200 milions d'euros, segons Forbes, es va convertir en el màxim accionista del València C.F. el 2015, per 94 milions d'euros. Després de vuit anys com a propietari, el balanç esportiu no ha estat favorable, encara que el València ha aixecat una Copa del Rei. Malgrat això, les polèmiques i les crítiques cap a la sencera amo del club ché es continuen succeint.
L'empresari rus que va engrandir a l'AS Mònaco
Dmitri Rybolovlev, propietari de l'AS Mònaco, és una altra de les personalitats més importants de l'entorn empresarial i que, alhora, és amo d'un club de futbol. Rybolovlev ha tornat a fer gran la presència del club monegasc en la lliga francesa. L'AS Mònaco ha aixecat una Ligue1, i ha arribat fins a instàncies finals de la Champions League. L'empresari, que va comprar l'entitat monegasca en 2011 per la quantitat simbòlica d'1 euro quan figurava en la segona divisió de França, segueix al capdavant de l'equip.
Després de més de 12 anys com a propietari, l'AS Mònaco li ha arrabassat una lliga al PSG i ha ingressat prop de 700 milions d'euros per vendes de jugadors de la talla de Mbappé, Fabinho, Tchouaméni o Bernardo Silva, entre d'altres.
L'altre possible comprador del Manchester United
James Racttcliffe és un dels empresaris que, sense fer molt soroll, s'ha colat al món del futbol. En el seu cas, i sense sortir de la Costa Blava de França, el magnat anglès va adquirir el Niça per 100 milions d'euros a l'estiu de 2019. El que és un dels homes més rics del Regne Unit també l'han ubicat com un possible comprador del Manchester United. De fet, l'empresari va formalitzar ahir a la tarda una oferta per la totalitat de l'entitat mancuniana. La intenció del magnat anglès és "invertir perquè torni a ser el club número u del món i guanyar la Champions League". L'enginyer químic és el cofundador d'INEOS, empresa de productes químics que actualment té un valor de 13.000 milions d'euros.
I com aquests, hi ha altres noms propis del món empresarial que figuren, o han figurat, en l'entorn del futbol. Abramovich en el Chelsea, els Agnelli en la Juventus, o els mateixos Glazer, fins i tot amos del Manchester United, són altres dels grans empresaris que han participat en la direcció esportiva d'un club de futbol.