La cadena de supermercats Dia ha pactat amb els sindicats la retribució salarial per als empleats de botiga i magatzems per als dos anys vinents, amb un increment del sou d'entre el 8% i el 12%. La mesura serà d'aplicació per a uns 15.000 treballadors de la xarxa de l'ensenya a Espanya.
El pacte entre la direcció de la companyia i els sindicats amb representació laboral (Fetico, CCOO i UGT FeSMC) inclou també l'activació de dues gratificacions extraordinàries addicionals per al període de validesa del pacte, és a dir, fins al 31 de desembre de 2024. La primera d'elles ascendeix a 350 euros, el pagament dels quals s'efectuarà el gener de 2023, i beneficiarà als empleats amb un salari anual fix de fins i tot 23.847 euros i, la segona, estarà lligada als resultats de la companyia l'any 2024 i es preveu que sigui un pagament únic efectiu l'abril de 2025, d'entre 75 euros o 125 euros. Per als treballadors d'oficines, amb un salari mínim anual igual o inferior a 30.000 euros, l'increment salarial per a 2023 és del 5% i del 2,5% el 2024.
A més, l'acord manté la jornada màxima anual de treball efectiu en 1.784 hores -i un dia de lliure disposició- i el compromís de Dia amb l'estabilitat laboral, mantenint el llindar de contractes indefinits en un mínim del 85% de la plantilla global.
S'ha ampliat també el Pla de Retribució Flexible a tots els treballadors de magatzems i botigues al llarg de 2023, s'han impulsat també millores en l'àmbit dels permisos retribuïts i s'estableix el compromís d'adoptar jubilacions parcials d'empleats de magatzem majors de 63 anys i amb més de 15 anys d'antiguitat. A més, es podrà tenir el gaudi de les llicències retribuïdes en dies laborals. En els períodes de baixes per incapacitat temporal, es cobrarà el cent per cent del salari.
Per als treballadors de magatzem, s'ha incorporat el contracte de relleu per a les baixes incentivades i la consolidació del 40% de les hores complementàries que es realitzin.
Entre els complements indirectes, es manté el descompte en les compres dins de la cadena amb qualsevol mètode de pagament, no únicament amb l'instrument Finandia. També la garantia de desconnexió digital anés de l'horari laboral, durant les vacances i mentre es gaudeixi de permisos.
El conseller delegat de la firma en Espanya, Ricardo Álvarez, ha subratllat en un comunicat, el "compromís" i la "paciència" dels seus equips i dels seus representants sindicals en "aquests últims tres anys tan difícils per a l'empresa".
Segons dades de la companyia corresponents a 2021, el cost laboral del grup ascendeix a 700 milions d'euros. Grup Dia explica amb una xarxa de 6.000 establiments a Espanya, l'Argentina, el Brasil i Portugal, que ocupen 38.500 persones i cotitza a la borsa espanyola des de 2011. Actualment, el 48% de les 6.000 botigues de Dia són gestionades per franquiciats. L'any passat, l'ecosistema de Dia va tenir un impacte clar al mercat laboral en generar 151.000 llocs de treball directes i indirectes, segons les dades de l'Informe d'Impacte de Grup Dia, elaborat per Kreab.
Des de fa tres anys, la companyia ha invertit esforços en la renovació de la seva xarxa de botigues, per millorar l'experiència de client. Només el 2021 va invertir en aquesta tasca 143 milions d'euros. En l'actualitat, amb 2.100 botigues ja renovades, el nou concepte està implementat en un 81% de la xarxa de proximitat d'Espanya i durant 2023 conclourà el procés de remodelacions, segons la companyia. El conseller delegat del grup, Martín Tolcachir, va manifestar recentment que Las vendes comparables del nou model de botiga han augmentat un 10%, un comportament millor que el del mercat i permetent a Dia guanyar quota de mercat en superfície de venda comparable.
L'empresa, que cotitza a la Borsa espanyola des de 2011 quan es va escindir del grup Carrefour, té en data de 30 de novembre, una capitalització de mercat de 812 milions d'euros, i poc més de 58 milions d'accions, a un preu nominal de
0,0140 euros.
Les dades financeres del grup, a tancament de 2021, van reflectir un ebitda ajustat de 124 milions d'euros, amb un increment de l'1,1% sobre 2020. Les vendes netes van assolir 6.648 milions d'euros, la qual cosa suposa un 3,4% menys que en 2020, un exercici marcat principalment per la reducció en un 3,8% del nombre de botigues al final del període i la devaluació del real brasiler i el pes argentí.
Els seus responsables van valorar l'augment del resultat operatiu "en un entorn molt exigent gràcies a la gestió operativa i el control de costos, que han aconseguit compensar les menors vendes netes respecte a 2020 i l'augment del preu de la llum". Les vendes en superfície comparable (Like-for-Like) han experimentat un increment del 5,0% el 2021, en relació amb 2019.