Embotits Rodríguez, companyia del grup Vall Companys, intensificarà la producció de carn fresca i elaboració de productes curats de porc ibèric, en detriment del porc de capa blanca, tenint en compte que són productes més apreciats pel consumidor espanyol i als mercats exteriors i garantir els marges comercials, en un sector amb preus sotmesos a la relació entre l'oferta i la demanda. El gir es farà de forma gradual i ja es deixarà notar el 2024 en la planta de producció de porc ibèric que el grup té a Soto de la Vega (Lleó). En concret, s'incrementarà un 20% el sacrifici de porc ibèric, passant dels 320.000 caps de 2023, a unes 380.000.
El conseller delegat d'Embotits Rodríguez, Ramón de la Torre, considera que el sector carni "està obligat a revalorar els productes derivats de la criança i elaboració de la carn de porc ibèric i deixar de prioritzar únicament les paletes i els pernils", uns productes que han reduït el seu preu de mercat en els últims anys. La competitivitat de les marques vindrà per "fer més rendible el negoci", amb més elaborats i amb la carn fresca especejada a semblança de la carn de boví.
El 2023, les vendes de carn d'ibèric d'Embotits Rodríguez van ascendir a 130 milions d'euros, un increment del 16% respecto 2022 (121 milions). Els volums comercialitzats de carn d'ibèric van ascendir a 40.000 tones el 2023, sobre les 33.300 tones de 2022. Pel que respecta a la producció pernil i paleta; entre els assecadors de Lleó, Salamanca i Huelva s'aconsegueix una capacitat de 3 milions de peces en estança. Només l'assecador d'El Repilado té una producció exclusiva dedicada a ibèric, mentre que en els altres es combinen amb peces de porc de capa blanca. En total, la producció de curats d'ibèric va ascendir a 5.000 tones i a una facturació de 65 milions d'euros el 2023.
Tenint en compte que les instal·lacions d'Embotits Rodríguez treballen al màxim de la seva capacitat productiva, la companyia farà un gir gradual a criança i sacrifici, per potenciar el porc ibèric. El 2023, la producció es repartia en 850.000 caps de porc de capa blanca i les esmentades 320.000 de porc ibèric. Per a això, el grup Vall Companys acompanyarà la transició que hauran de fer algunes de les seves granges associades i incorporarà de noves a la xarxa d'ara formen 186 explotacions ramaderas, dins del seu projecte de porc ibèric a l'oest d'Espanya; concretament seguint molt de prop la coneguda "via de la plata". Les granges integrades d'ibèric es troben a l'oest de Castella i Lleó (ibèric d'esquer), sud d'Extremadura i nord-oest d'Andalusia (ibèric de gla).
De nord a sud d'Espanya, el grup Vall Companys disposa de la planta de sacrifici i especejament en Arbreda de l'Horta (Lleó), on també hi ha assecatge de pernils; posteriorment en Fuenterroble de Salvatierra (Salamanca) trobem un primer assecador; i finalment, un altre assecador en El Repilado (poble del municipi de Jabugo, Huelva).
Per ser més eficients a la producció, i dins de la línia d'innovació que segueix el grup Vall Companys, Embutidos Rodríguez ha innovat en l'especejament i l'aprofitament de la carn de porc. De tal manera que elaboren i comercialitzen productes de les vísceres vermelles, les vísceres blanques o, fins i tot, del pèl de l'animal. "Estem aprofitant gairebé totes les parts del porc, de manera que ja no es malgasta tant", ha explicat en el marc de la fira Alimentaria, el conseller delegat de la companyia. Ramón de la Torre ha explicat com es dona sortida en producte fresc o elaborat per al mercat espanyol o l'exportació -bàsicament a mercats asiàtics- de diverses parts del porc; un fet important si es té en compte que "el 55% d'un porc el componen les diverses vísceres i el greix".
El grup Vall Companys té al seu catàleg productes de porc 100% ibèric de gla amb DOP Jabugo i sense DOP, 50% ibèric de gla, 50% ibèric d'esquer i d'esquer de camp. Distribueix amb les marques de carn fresca, Finor d'Ibérico; pernil ibèric La Joya; i a la gran distribució arriba amb la marca Flor Sierra de Jabugo.