Emili Rousaud, fundador i CEO de Factorenergia, acaba de constituir una empresa per dedicar-se a les “tecnologies innovadores”. Amb el nom de Beeagent, aquesta nova societat declara com a objecte social el disseny, desenvolupament i comercialització de software i aplicacions en camps tecnològics com la informàtica o la intel·ligència artificial.
L’administrador i propietari únic de Beeagent és la societat Royal Lytham & St. Annes, una patrimonial del mateix Rousaud amb la qual participa a Factorenergia (en controla el 25%) i en dues empreses més que inverteixen en el sector energètic. Aquestes empreses són Solit Enegia, dedicada a l’eficiència energètica, en el consell d’administració de la qual coincideix amb membres de les famílies Comellas (Circontrol) i Planes (Fluidra); i Enion I Energy Fcre, que inverteix en start-ups orientades a la descarbonització, on coincideix amb Enrique Tombas (Suma Capital) i amb representants dels family office dels Cadarso (Geresa), Elías (Veritas) o Lara García (una de les tres branques familiars propietàries de Planeta).
A banda de liderar Factorenergia, Rousaud havia creat anteriorment una empresa informàtica i, fins i tot, una que aplica sistemes blockchain per monitoritzar consums energètics, però fins ara no n’havia posat cap en funcionament que declarés dedicar-se a la “intel·ligència artificial i altres tecnologies innovadores”. Tot i que Beeagent comparteix la mateixa seu social que Factorenergia, a l’edifici de l’Illa Diagonal de Barcelona, és una empresa administrada i propietat de Rosaud que no forma part de la comercialitzadora d’energia. No han informat dels plans de la nova empresa en ser preguntats per ON ECONOMIA.
Rousaud presideix l’Associació de Comercialitzadores Independents d’Energia (ACIE) i altres entitats representatives del sector. També és un dels vicepresidents de la patronal catalana Pimec, forma part del consell general (no confondre amb el consell d’administració) de Fira Barcelona i està en el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona.
25è aniversari
Aquest dimecres, Factorenergia va commemorar el seu 25è aniversari a Madrid amb una gal·la a la Real Fábrica de Tapices. Durant l’acte, es va presentar el llibre La FE del emprendedor, del periodista Manuel López Torrents, que és una història de l’empresa –la FE es refereix tant a la virtut com a les sigles de Factor Energia– i del seu fundador. Aquesta va ser la primera companyia que es va inscriure en el registre del Ministeri d’indústria quan es va liberalitzar el mercat majorista elèctric a Espanya.
En els últims 15 anys sempre ha tancat amb beneficis amb l’excepció de 2021 a causa de la pandèmia. En l’exercici de 2023, Factorenergia va facturar 650 milions d’euros, un 29% menys del rècord de 915 milions d’un any abans per la caiguda de les tarifes elèctriques. Però això no va impedir que disparés els beneficis fins els 40,4 milions, quan en l’exercici anterior es van quedar en 34 milions.
En l’informe de gestió atribueixen aquests resultats “al fort creixement en el volum de clients”, que es van incrementar en un 50,6%. La meitat dels beneficis, 20 milions d’euros, es va assignar al pagament de dividends. Els accionistes de la companyia són el fons de pensions canadenc Ontario Pension Board (50%), el fons JZI (25%) i Rousaud, a través de Royal Lytham & St. Annes (25%).
Actualment, Factorenergia supera els 300.000 clients, compta amb 14 oficines a Espanya i Portugal i una plantilla de més de 400 treballadors. Disposa de filials a Mèxic, Xile, Bulgària i Portugal, i planeja noves obertures al Marroc i Colòmbia en el primer trimestre de 2025. I està estudiant penetrar al mercat brasiler.