Bon dijous i feliç any nou! El 2025 arrenca com un any d’incerteses econòmiques. Diuen les previsions que el PIB català i espanyol s’alentiran, tot i que el problema seguirà sent que el creixement econòmic no es percep a la majoria de butxaques; al contrari, les famílies estan més escanyades perquè els preus, especialment el de l’habitatge, pugen més que els salaris i perden poder adquisitiu.
Les empreses no són alienes a la incertesa i a la situació que viuen la majoria de llars. La pèrdua de poder de compra, de fet, amenaça de constrènyer el consum. És només un dels molts problemes que pateixen i que no sembla que tinguin una solució a curt termini, ja que els arrosseguen fa anys i no depenen directament d’elles, com l’excés de burocràcia i la manca de talent. Com a mínim, hi ha finançament, i amb les baixades dels tipus d’interès, amb interessos més competitius. Ara cal esperar que l’entorn, l’ecosistema, acompanyi.
El que probablement no acompanyarà és l’entorn geopolític, ja que si per alguna cosa es caracteritzarà aquest any, tant políticament com econòmica, és pel retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. El president electe dels Estats Units ja ha fet algun gran anunci, com una inversió de 20.000 milions de dòlars en centres de dades per part d’un milionari emiratià, però segueix atemorint els economistes, i mig món, amb proclames passades de voltes tot i que ja no està en campanya. A la promesa d’aranzels altíssims se suma ara la insinuació de prendre el control de Groenlandia i el Canal de Panamà. Mesures que, si porta a terme, tindran conseqüències negatives no només en l'àmbit geopolític sinó també en l'econòmic. El que faci Trump a partir del 20 de gener tindrà impacte en l’economia global, pot marcar preus i exportacions, així que és quelcom que les empreses segueixen amb molta atenció, tot i que no hi poden fer res.
Tingui més o menys impacte, el focus el seguirem posant en les empreses. Aquest principi d’any ja hem tingut alguna bona notícia empresarial, però també alguna de negativa, com el cas d’Holaluz, a més dels primers nomenaments.
Les empreses de la setmana
Nous problemes a Holaluz
Tornen les turbulències a Holaluz. Si el final del 2024 va ser si més no esperançador, ja que s’anava acostant a la solució als seus problemes financers, aquest inici és mogut, ja que els sindicats han convocat una vaga indefinida a partir del 14 de febrer davant la prohibició del teletreball, com va explicar Germán Aranda. I és que el comitè, format per UGT i la CGT, considera aquesta mesura “un ERO encobert”, ja que després de la congelació salarial, l’opció de treballar des de casa era, per als sindicats, un dels atractius de la feina. La comercialitzadora elèctrica i empresa d’autoconsum ja va acomiadar l’any passat uns 200 empleats, un terç de la seva plantilla.
Asho digitalitza la sanitat
Un dels reptes que té la sanitat pública –com tants altres sectors dins l’administració pública– és la digitalització, però està fent passes de gegant gràcies a empreses com Asho. Aquesta companyia de codificació clínica i assessoria hospitalària, fundada el 1994 per Jordi García Alcalá, ha assolit una quota de mercat del 47% en hospitals públics i privats de l’Estat en sistemes d'informació a partir de la codificació d'altes hospitalàries i codificació automàtica de processos ambulatoris, com les urgències, consultes externes, o serveis d’hospital de dia, segons va explicar la directora gerent de la firma, Ruth Cuscó, a Maria Teresa Coca.
Bon Preu millora beneficis
L’exercici 2023-2024 va ser molt positiu per a Bon Preu. El grup de distribució català va facturar 2.259 milions d’euros, un 8,8% més, però segons hem sabut aquesta setmana, quan ha publicat els comptes al registre mercantil, va disparar els beneficis un 34%, fins als 75 milions d’euros. Com va explicar Sara Casas, la companyia que presideix Joan Font ha apuntalat el seu creixement en l’obertura de sis establiments i dues estacions de serveis, reformes en alguns punts de venda i nous negocis, com la comercialitzadora d’electricitat.
Ebro comença a trepitjar l’asfalt
Els cotxes Ebro ja són al carrer. Al desembre es van matricular les primeres 28 unitats de la mítica marca, recuperada per l’empresa catalana EV Motors, muntades a la fàbrica de la Zona Franca. Si bé són unes xifres encara modestes, la companyia que dirigeixen Rafael Ruiz i Pedro Calef tot just acaba de començar la producció dels seus dos SUV, els S700 i S800, que va arrencar amb cert retard, i ara es preveu que no parin de pujar. Aquest any està previst que es comencin a muntar també els primers models de Chery, el soci xinès d’EV Motors, que va tancar un 2024 de rècord amb 2,6 milions de cotxes venuts a tot el món, un 38% més.
Els directius protagonistes
Després del congrés que celebra a l’abril, Comissions Obreres de Catalunya serà dirigida per primera vegada per una dona. Belén López Sánchez es perfila com la futura secretària general del sindicat, després de ser l’única que ha recollit els avals necessaris per succeir a Javier Pacheco. Tot i que fins al congrés es poden presentar altres candidatures, no sembla probable que cap altra faci ombra a la de Belén López, fins ara secretària general del sindicat a les comarques de Girona.
L'empresa de transport i enviaments polonesa InPost ha confiat en el directiu català Marc Vicente perquè sigui el seu nou conseller delegat per a Espanya i Portugal. Vicente compta amb més de 20 anys d'experiència en l'àmbit digital i tecnològic, desenvolupant la seva carrera en sectors com el retail o marketplace, i ocupant càrrecs com el de conseller delegat de Rakuten España i COO de Rakuten Europe, entre d'altres. Fins ara liderava l'àrea de digital i data per al grup Kingfisher, amb seu a Londres.
El Govern està encara movent peces en el sottogoverno i aquest dimarts va nomenar Dèlia Perpiñà com a nova directora gerent de Prodeca. Aquest organisme, depenent del departament d’Agricultura, és el que s’encarrega de la promoció dels productes agroalimentaris catalans, especialment a nivell internacional, motiu pel qual és un important aliat de les empreses del sector. Perpiñà ja té experiència en el camp agroalimentari ja que era fins ara gerent del projecte ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025’. El Govern també ha nomenat l’exPDeCAT Lluís Font com a director del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.
Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!