L'empresa de fruita seca Ecolumber, que al novembre es va acollir al concurs de creditors, té una oferta per a la unitat de producció d'una de les seves filials, Frutos Secos de la Vega, de Fuentespina (Burgos), per a la qual també va sol·licitar concurs, segons ha comunicat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de valors (CNMV).
Ecolumber és una empresa cotitzada de fruita seca que té com a principals accionistes als family office de Carmen Godia, Ybarra Careaga i del fabricant de sistemes elèctrics Simon.
En la comunicació a la CNMV, Ecolumber indica que ha sol·licitat al Jutjat Mercantil Número 6 de Barcelona que incorpori al concurs de creditors l'oferta de compra de Frutos Secos de la Vega. Precisa que el seu objectiu és mantenir la continuïtat del negoci i la totalitat de les relacions laborals.
Ecolumber va sol·licitar el novembre passat el concurs de creditors juntament amb les societats filials Uriarte Iturrate i Frutos Secos de la Vega, després que el 29 d'octubre passat la Secció 15 de l'Audiència Provincial de Barcelona anul·lés els plans de reestructuració de la companyia.
A finals de juny, la junta d'accionistes d'Ecolumber va acordar reduir el capital social amb la finalitat de "compensar parcialment les pèrdues" mitjançant la disminució del valor nominal de les accions. Així, es va reduir el capital en 6,15 milions d'euros (fins a quedar en 13,23 milions), motiu pel qual el valor dels títols va caure de 0,49 cèntims a 0,30, segons consta en un anunci del butlletí del Registre Mercantil (BORME).
I l'octubre passat, en una comunicació a la CNMV, Ecolumber va informar que l'Audiència de Barcelona havia rebutjat el seu pla de reestructuració del deute. A finals de l'any passat, van assolir un acord amb part dels creditors, amb una d'important rebaixa, que va ser acceptat pel Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona, però la banca el va impugnar. Al final, l'Audiència va donar la raó a la banca creditora (liderada per Caixabank, Sabadell i Santander) i va tombar el pla. A continuació, al novembre, es van acollir al concurs de creditors.
En el primer semestre d'aquest 2024, Ecolumber va facturar 9,3 milions d'euros, un 10% menys que en el mateix període de l'any passat, amb unes pèrdues de 0,8 milions, molt inferiors als 11,4 milions del semestre comparable. Per reduir deute, la companyia va vendre l'any passat una explotació de nogueres per a fusta a Oropesa (Toledo) i, el 2021, també es va desprendre de Pampa Grande, la seva filial a l'Argentina.
Ecolumber es va crear el 2004 per dedicar-se al cultiu de fusta de noguera, però, el 2015, va entrar al sector del cultiu i comercialització de fruita seca. I el 2019 van comprar les empreses Frutos Secos de la Vega, de Fuentespina (Burgos), i Uriarte Iturrate (Grup Utega), de Zuia (Àlaba). Divideixen l'activitat en dues àrees: l'agroforestal (Ecolumber Agro) i la de fruita seca (Ecolumber Food). Disposen de finques a Ontiñena (Osca), Tortosa i Alcover, aquestes dues últimes a les comarques de Tarragona. Comercialitzen els seus productes amb les marques Air Nuts, Daily Nuts i DLU Nature. Cotitzen a la Borsa de Barcelona i l'actual president és Joaquim Espallargas.
Entre els seus accionistes destaca GT3 (18%), la patrimonial de Carmen Godia i els seus fills; Onchena, una altra de patrimonial controlada per la família basca Ybarra Careaga; i Brinca 2004 (11%), en la que apareixen membres del fabricant de sistemes d'il·luminació Simon.