En l'empresariat valencià hi ha tristesa per la marxa del Banc Sabadell, que ha anunciat que abandonarà la seva actual seu corporativa a Alacant per tornar a Catalunya, en concret al municipi de Sabadell, on es va fundar. A última hora d'aquest dimarts, al poc de saltar la notícia, els empresaris d'Alacant van confirmar veure amb "preocupació" la marxa de la seu social de la ciutat davant del temor que incideixi en el nombre d'oficines i ocupació, i atribueixen la decisió a un intent per tractar de salvar l'OPA del BBVA, informa Efe. El president de la Cambra de Comerç alacantina, Carlos Baño, ha explicat que els empresaris de la província "no esperaven" una notícia "per a res previsible".
"Tinc claríssim que això és una decisió més política que econòmica" relacionada amb l'intent de "salvar-se de l'OPA" i també per un "pacte entre el PSOE i Junts a Suïssa" pels pressupostos generals de l'Estat atenent la petició d'aquest últim de recuperar els grans bancs que van abandonar Catalunya fa set anys, en un moment d'"inestabilitat" en què "van haver de sortir corrent".
El president de la Cambra alacantina el "preocupa molt" la situació que es crea i ha demandat públicament al Banc Sabadell que garanteixi la continuïtat de les oficines i del personal, inclòs el centre tecnològic de l'entitat bancària a Aguamarga, que a la ciutat es coneix com el búnquer, perquè aquesta instal·lació "atreu talent" i entorn d'ella operen moltes altres empreses. "Perdre en el seu moment la CAM (Caixa d'Estalvis de la Mediterrània) va ser un autèntic desastre. Encara que inicialment nosaltres rebem una mica de mala gana el Sabadell, la veritat és que ho han fet molt bé i s'han portat tant amb el personal com amb el manteniment de les oficines i l'atenció a les empreses i la mateixa Cambra de Comerç, amb què hi ha hagut una relació molt estreta", ha dit Baño.
Per la seva part, des de l'Institut d'Estudis Econòmics Provincial INECA el seu president, Nacho Amirola, ha manifestat que "no és una bona notícia per a Alacant" perdre "la seu d'un banc tan rellevant com el Sabadell, un gran atractiu per a la nostra província no només pel que representa l'entitat per si mateix sinó perquè és un gran polo tractor d'inversió i ocupació". No obstant això, ha prosseguit que "cal comprendre que el banc és sobirà en les seves decisions en defensa dels interessos dels seus accionistes i igual com en el seu moment va decidir que era oportú traslladar la seu a la nostra ciutat, ara el consell d'administració de l'entitat entén que és el moment adequat perquè la seva seu social retorni" en una decisió "que cal respectar".
La CEV Valenciana
Per la seva part, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) Salvador Navarro, ha manifestat que, si bé respecta "plenament l'autonomia de les empreses per prendre decisions estratègiques que considerin beneficioses", el trasllat del Banc Sabadell des d'Alacant a Catalunya "representa una pèrdua significativa per a la Comunitat Valenciana. Navarro ha assenyalat que entén que la decisió de Banc Sabadell "respon a una estratègia empresarial motivada pel context actual". "L'entitat va traslladar la seva seu social a Alacant en un moment d'alta inestabilitat política i econòmica a Catalunya, buscant un entorn més estable que afavorís la seva operativa i la confiança dels seus clients i inversors. Ara, amb una aparent millora en les condicions d'estabilitat a Catalunya, el banc ha decidit revertir aquesta decisió", ha indicat.
El president de la patronal valenciana ha destacat que, durant els anys en què el Banc Sabadell ha tingut la seva seu a la Comunitat Valenciana, "ha contribuït de manera important al desenvolupament econòmic local". "Aquesta decisió, encara que legítima, no ens agrada, i implica un desafiament per a la nostra economia, mentre subratlla la necessitat de continuar treballant per oferir un entorn encara més competitiu i atractiu per a la inversió empresarial," ha assenyalat Salvador Navarro.
Generalitat valenciana
Les declaracions de l'empresariat, tant l'alacantí com el de la comunitat en el seu conjunt, se sumen a les reaccions de la Generalitat valenciana a última hora d'ahir dimarts. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, va conversar a la tarda amb el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, i el conseller delegat, César González Bueno, que el van informar de primera mà de la decisió de l'entitat de traslladar la seva seu social a Catalunya.
Després de la conversa, el Consell va declarar que "no pot més que respectar la decisió de l'empresa a l'exercici de la seva llibertat per fixar la seva seu on consideri". Els directius de l'entitat van traslladar a Mazón que el seu compromís amb la Comunitat Valenciana i el seu teixit econòmic es manté intacte, amb independència d'on estableixi el seu domicili social.
Igualment, des de l'executiu valencià van remarcar que la seva prioritat és "garantir el manteniment de l'ocupació i el negoci d'aquesta entitat financera al nostre territori, així com el flux del crèdit a consumidors, pimes i indústries i així se li ha requerit els representants de Banc Sabadell". En aquest sentit, les fonts de la Generalitat Valenciana van assenyalar que "els directius de l'entitat han garantit que ni la xarxa d'oficines ni els llocs de treball en la Comunitat en absolut no estan afectats per aquesta decisió".