Les patronals adverteixen que l’apagada elèctrica d’aquest dilluns comportarà elevades pèrdues econòmiques si bé, de moment, eviten entrar en possibles reclamacions d’indemnitzacions. Esperen que aviat s’aclareixin els motius que han provocat una caiguda general del sistema. Als governs, els exigeixen informació clara i, als empresaris, els recomanen que s’informin a través de fons fiables –mitjans solvents– per evitar les fake news.

En aquest sentit, Pimec recomana a les empreses que “segueixin els protocols dictats per les autoritats i s’informin a través de fonts fiables”. Aconsella als empresaris que només facin cas de “notícies fiables rebudes a partir de fonts solvents, com els mitjans de comunicació d’acreditada solvència i les fonts oficials”.

En el mateix sentit, Cecot també recomana als empresaris que segueixin els canals de comunicació oficials dels governs i de Red Eléctrica per conèixer les previsions sobre el restabliment progressiu del subministrament elèctric. Aquesta patronal vallesana està convençuda que les causes de l’apagada es coneixeran ben aviat, motiu pel qual consideren que ara cal “prioritzar el restabliment total del servei elèctric i activar plans d'actuació ràpida i de comunicació freqüent i fluida cap a la ciutadania”.

En un comunicat, Cecot qualifica d’“insuficients” les comunicacions governamentals –tant les de l’executiu central com les de la Generalitat– i de Red Eléctrica. Critiquen la “dilatació del temps” en comunicar les informacions, així com “la informació sense valor” que traslladen en alguns casos. Exigeixen, com ha passat en altres crisis, que “la comunicació sigui més fluida, amb indicacions clares, orientacions concretes i terminis realistes perquè la ciutadania pugui prendre les decisions oportunes”.

Subratllen que l'apagada elèctrica, pel seu caràcter general, comporta pèrdues econòmiques. De moment, cap organització empresarial ha entrat a fer una valoració aproximativa. En el sector industrial, moltes empreses han parat les línies de producció i han enviat les plantilles a casa. Els treballadors s’han trobat amb dificultats per accedir al lloc de treball i també per abandonar-lo perquè els transports públics tampoc funcionaven amb normalitat.

L'apagada ha impactat de manera desigual en les empreses, en funció dels sectors d'activitat, de la seva dimensió i de si disposen d'equips d’autogeneració elèctrica. Per exemple, Les grans empreses del sector de l'automoció s'han aturat, mentre que les farmacèutiques, que no són grans consumidores energètiques, han mantingut el gruix de l'activitat.

Al sector de l'automoció, les plantes de Seat, a Martorell, i Ebro, a la Zona Franca de Barcelona, van parar la producció després de l'apagada. Les estacions de servei de Moeve (l'antiga Cepsa) també han tancat, motiu pel qual van deixar de subministrar combustible els automobilistes que estaven a la carretera. 

En canvi, l'afectació a la indústria farmacèutica ha estat més lleu. Fonts de Boehringer Ingelheim i de Grifols van informar a Efe que van mantenir la seva activitat. Des d'aquest últim grup es va indicar que disposen d'autogeneradors elèctrics si bé també van aplicar plans de contingència.

A les empreses que disposin de grups electrògens, Pimec també ha donat un consell pràctic: que els “preservin per a serveis essencials”, com ara comunicacions i seguretat.

El Ministeri de Treball ha recordat que les persones que no puguin desplaçar-se al seu centre de treball o que no puguin exercir la seva funció per culpa de l'apagada es poden acollir a permisos retribuïts