Els centres de dades s'han convertit en el negoci on les grans empreses estan posant el focus. La inversió en aquest tipus d'actius està guanyant cada vegada més pes i companyies de l'IBEX 35 com ACS o Merlin s'han llançat de ple a buscar un mercat considerat com el nou or en termes immobiliaris i tecnològics. Es tracta d'un mercat en auge a tot el món i que està agafant impuls a Espanya, on hi ha avantatges competitius.
Així ho recull un informe elaborat per la consultora immobiliària JLL, on es reflecteix que Madrid es consolida com el sisè mercat europeu més gran de centres de dades, superant els 100 MW de capacitat, per darrere de Londres, Frankfurt, Amsterdam, París i Dublín. Les dades de l'informe de la consultora immobiliària apunten que el mercat de centres de dades a la capital va créixer un 27% el 2023, afegint 23 nous MW a la seva capacitat total.
I què és un centre de dades perquè tingui tant atractiu inversor? Aquests actius són grans infraestructures físiques que emmagatzemen màquines de computació i comunicacions. Pot allotjar des de converses de missatgeria, aplicacions, informació bancària o fins de companyies d'assegurances, per exemple. És, per tant, un magatzem d'informació de tota mena que cada any han anat cobrant més importància arran de les noves tecnologies.
L'avantatge de Madrid i l'impuls de la IA
“El mercat madrileny impulsat per la seva ubicació, la solidesa de la xarxa d'infraestructures de telecomunicacions i per la penetració de les energies renovables a Espanya és en disposició d'aprofitar els vents de cua del sector; impulsat, entre altres aspectes, per la intel·ligència artificial. Esperem que el mercat local creixi de manera significativa al llarg dels propers mesos” assenyala Jordi Sinfreu, responsable de Data Centres de JLL per al sud d'Europa.
La firma preveu un creixement del 54% de la capacitat del mercat madrileny, que incorporarà 58 nous megawatts (MW) a la seva capacitat total al llarg de 2024. A més, Madrid i la seva zona metropolitana sumen projectes en construcció amb una capacitat agregada de més de 130 MW, una xifra superior a la de mercats consolidats com Dublín.
És un creixement que ha estat en part impulsat per la inversió de grans multinacionals tecnològiques com Microsoft o Google a la regió, que continuaran augmentant la seva aposta per aquest negoci. Destaquen així entre els principals projectes previstos per als propers mesos el llançament de la regió cloud de Microsoft, que també ha anunciat plans per quadruplicar les seves inversions en Intel·ligència Artificial i infraestructura cloud a Espanya al llarg de 2024 i 2025.
Un altre informe elaborat per la patronal del sector, l'Associació Espanyola de Data Center (Spain DC), estimen una inversió directa i indirecta en aquest segment assoliran els 16.320 milions per a 2026 a la regió. Si bé Madrid copa el gruix del capital que s'està destinant actualment, Barcelona també és un altre dels grans territoris on els centres de dades s'estan integrant a base de talonari. D'aquesta manera, Spain DC espera que en els propers anys, aquest segment assoleixi una inversió (directa i indirecta) de fins a 3.520 milions d'euros.
“Iniciatives com a Connectivitat Intel·ligent, de la MW Capital, o 5G Barcelona, contribueixen a consolidar la ciutat com a hub 5G del sud d'Europa, augmentant tant el seu trànsit de dades com la seva amplada de banda internacional d'Internet, amb creixements anuals per sobre del 35%. Referent a inversions, Barcelona és considerada com a primera ciutat d'Europa amb millor estratègia de captació d'inversió estrangera”, explica l'informe.
ACS, Merlí o Iberdrola es llancen a la conquesta de les dades
Però Madrid no és l'única, ja que l'anunci de Microsoft inclou els plans per a un nou campus de centres de dades a l'Aragó. A més, a aquesta febre dels data centers s'estan sumant algunes de les grans empreses de l'IBEX 35, com la constructora ACS. El grup que presideix Florentino Pérez va anunciar recentment, durant el seu dia de l'inversor, que diversificaria la seva cartera per dedicar part del capital anunciat en el seu pla estratègic als centres de dades.
Segons ha explicat la companyia, preveu invertir fins a 2.000 milions per participar en la creació d'una cartera de centres de dades i infraestructures relacionades amb intel·ligència artificial i 5G, amb un objectiu en centres de dades d'1 GW el 2030. El valor de la participació de la companyia en aquest segment podria escalar fins als 5.000 milions d'euros en l'esmentada data. ACS també ha anunciat la construcció del seu primer centre de dades a Espanya de 50 MW en un terreny d'unes 6,7 hectàrees a Madrid.
D'altra banda, el grup compta amb un important posicionament a nivell internacional en aquest mercat, gràcies a la seva filial nord-americana Turner, que ja ha executat obres per a grans multinacionals com Meta. En aquest segment en auge també s'ha introduït Merlin Properties, la primera immobiliària de l'IBEX per capitalització de mercat.
La firma que dirigeix Ismael Clemente espera invertir més de 300 milions d'euros en centres de dades i desplegar 240 MW fins a 2028 en centres de dades. La socimi també vol donar entrada a un soci inversor a través d'una ampliació de capital per poder augmentar la seva inversió en més de 2.000 milions, amb l'objectiu de generar importants rendes de cara al futur, tal com ho fa el negoci de les oficines en l'actualitat.
Altres firmes com l'energètica Iberdrola estudien entrar en el negoci per diversificar les seves inversions. La multinacional que presideix Ignacio Sánchez Galán busca socis per desenvolupar una cartera global de data centers, segons va avançar Bloomberg aquest mes. L'estratègia és proporcionar 200 MW de capacitat de centres de dades a Espanya per a 2030, amb l'objectiu a llarg termini de crear una cartera de centres de dades que comptin amb 1,2 GW de capacitat.