Les empreses de l'Ibex han guanyat de manera conjunta 26.100 milions d'euros entre gener i juny, gairebé un 8% menys que el primer semestre de l'any passat, malgrat els beneficis rècords de bancs, energètiques i el sector turístic, que s'han vist beneficiades pels elevats tipus d'interès, l'elevat preu de l'energia i la demanda turística, malgrat la inflació.

Segons les dades recopilades per l'Agència EFE, que no tenen en compte encara els resultats del gegant tèxtil Inditex, la cadena hotelera Meliá i la companyia de renovables Solaria (unes altres tres firmes que pertanyen a l'Ibex-35 i encara no han presentat els seus comptes) les altres 32 companyies van guanyar 2.200 milions menys que en el primer semestre de 2022, un exercici rècord per a l'índex borsari espanyol de referència.

La diferència amb el rècord de 2022 es reduirà quan s'incorporin els resultats d'aquestes tres companyies, ja que en el primer trimestre totes elles van millorar els seus resultats respecte a l'últim exercici. La inestabilitat econòmica mundial no ha provocat grans pèrdues en les grans multinacionals espanyoles, a excepció de quatre companyies: les socimis Merlin i Colonial, el fabricant d'hemoderivats Grifols i l'operador d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex.

El que sí que ha provocat és que fins a 14 empreses, gairebé la meitat de l'Ibex, hagin empitjorat els resultats del primer semestre de l'any anterior: Acerinox, ArcelorMittal, Cellnex, Colonial, Endesa, Fluidra, Grifols, Mapfre, Merlin, Redeia, Repsol, Rovi, Telefónica i Unicaja.

Les empreses que més i menys creixen

El gestor del sistema gasista Enagás, el grup d'infraestructures i energia Acciona i el gestor aeroportuari Aena han estat les tres companyies que han millorat amb més força els seus resultats. En concret, Enagás va multiplicar per sis el seu benefici net fins als 176,8 milions gràcies a la plusvàlua de la venda del gasoducte de Morelos (Mèxic).

Per la seva part, Acciona va guanyar 467 milions, més del doble que fa un any, pel seu negoci d'infraestructures, mentre que Aena també va duplicar els seus guanys fins als 607,7 milions a causa del bon acompliment del negoci comercial i la recuperació del trànsit aeri. També destaquen xifres de companyies com IAG, que va passar de perdre 654 milions fa un any a guanyar 921 milions, i Naturgy, que va millorar a prop d'un 88%, fins als 1.045 milions.

Al contrari, el grup siderúrgic ArcelorMittal va reduir el seu benefici un 64%, fins als 2.658 milions, llastat per la caiguda del preu de l'acer, la mateixa raó que va portar a una altra multinacional siderúrgica com Acerinox a reduir els seus guanys més d'un 54 %, fins als 278 milions. Per la seva part, el benefici de Repsol va baixar un 44%, fins als 1.420 milions, en un context de caiguda dels preus i de la demanda energètica, mentre que Telefónica va retrocedir un 26%, amb un benefici net de 760 milions davant de l'absència de plusvàlues.

Banca, energètiques i turístiques: beneficis rècord

Per sectors, els grans bancs, les elèctriques i el sector turístic han estat el motor de l'Ibex-35, superant en la majoria de casos els resultats de l'any anterior, quan tant el sector bancari com l'energètic van obtenir guanys rècord. En el cas dels sis bancs cotitzats -Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja-, van liderar l'Ibex amb un benefici conjunt de 12.386 milions, concentrant gairebé el 50% dels guanys de les grans cotitzades espanyoles, i superant en un 21% el volum del primer semestre de 2022.

El Banc Santander (5.241 milions), el BBVA (3.878 milions) i CaixaBank (2.137 milions) van ser els que més van guanyar, mentre que Unicaja va ser l'únic banc que va guanyar menys que l'any anterior. Les grans energètiques -Iberdrola, Naturgy, Repsol i Endesa- van obtenir resultats dispars, ja que mentre les dues primeres van millorar de forma notable els seus resultats de fa un any, les dues últimes es van veure afectades per l'entorn macroeconòmic.

Així, Iberdrola va guanyar 2.521 milions, un 21,5% més, mentre que Naturgy va millorar el seu benefici prop d'un 88%, fins als 1.045 milions; L'altre sector que va registrar una millora important va ser el turístic, amb creixements destacats per part de les ja esmentades Aena i IAG, així com d'Amadeus, en espera de conèixer els resultats de Meliá dilluns. Entre totes tres van guanyar 2.070 milions en el primer semestre, davant les pèrdues de 97 milions de l'any anterior.