Catalunya accelera en economia digital. Les companyies d’aquest sector han crescut un 15,1% en relació amb el 2021 i ja en són 22.041. Segons un estudi publicat per l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball (ACCIÓ), els negocis catalans especialitzats en economia digital facturen de manera agregada 30.243 milions d’euros, un 2,5% més que l’any anterior y una xifra que equival al 12,4% del PIB a Catalunya. A més, el sector de l'economia digital ocupa més de 182.820 persones, amb un 1,4% de creixement interanual.
L'informe inclou l'activitat econòmica que resulta de les connexions en línia entre persones, empreses, dispositius, dades i processos i analitza les empreses que treballen en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la resta d'àrees digitals com els videojocs, la indústria audiovisual, el comerç electrònic, les emergents, la indústria 4.0, les smart cities i l'enginyeria.
Més de la meitat d'aquestes companyies (un 53,8%) es va establir fa menys de 10 anys, el 8,6% són emergents i un 15% són exportadores, per això és un àmbit amb potencial per a la internacionalització, segons aquest informe. Pel que fa a les perspectives de futur, es calcula, segons l'estudi, que el 2026 la despesa digital global duplicarà la xifra registrada el 2021 i arribarà als 3,4 bilions de dòlars.
Sobre la necessitat que tindran les empreses d'adaptar-se a les noves transformacions, el document apunta a una "explosió de dades amb la proliferació de dispositius de consum", cosa que anirà acompanyada d'un augment del risc i de demanda de seguretat. Pel que fa a les tendències de consum, l'informe d'ACCIÓ subratlla la personalització predictiva per adaptar-se a les noves expectatives dels consumidors; la demanda de serveis de lliurament ultraràpids (en menys de 30 minuts); la transició cap a un comerç electrònic més sostenible; o els canvis en l'experiència de les compres en línia a través del metavers.
333 empreses catalanes
Segons va comentar el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, aquest any un total de 333 empreses catalanes participaran en el MWC i el 4YFN. D'aquestes societats, la Generalitat promourà la participació de 104 negocis, un 20% més que el 2022. Des de la primera edició del congrés de telefonia, el 2006, el Govern ha facilitat la participació en aquest esdeveniment de 339 empreses catalanes que, en conjunt, van doblar la facturació i van augmentar un 38% la seva feina respecte a la seva primera participació en el congrés.
Aquestes empreses estaran ubicades als dos pavellons impulsats pel Departament d'Empresa i Treball al MWC i el 4YFN amb la finalitat de trobar inversors, conèixer socis i nous clients, tenir més visibilitat i obrir nous mercats internacionals. "El MWC és un claríssim tractor de talent i empreses del país, és un epicentre de connectivitat i una via d'entrada tant pels negocis com pels inversors", va indicar Torrent la setmana passada. "L'objectiu és acompanyar al teixit empresarial del país i apostar per totes aquelles idees disruptives catalanes", va afegir el conseller.
Pel que fa al 4YFN, ACCIÓ ha impulsat des del 2015 que 157 emergents presentin les seves novetats tecnològiques al saló destinat a les empreses emergents i aquestes han triplicat la facturació, més que doblat la feina i aixecat més de 320 milions d'euros des de la primera vegada que van participar en l'esdeveniment, destaca l'informe.