Enagás i Molins (Ciments Molins) s'han aliat en un projecte de descarbonització industrial per a la captura, transport, utilització i emmagatzemament de CO2 que preveu una inversió de 590 milions d'euros. Posteriorment, aquest carboni s'utilitzarà per a la producció de combustibles verds.

Amb aquest projecte calculen capturar un milió de tones de CO2 anuals en una planta de nova construcció que estarà situada a les instal·lacions de Cementos Molins, a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). El CO2 serà transportat per gasoducte per al seu posterior emmagatzemament i la seva potencial utilització per a la producció de combustibles verds.

Aquesta xarxa proporcionarà transport, mesurament, control de qualitat i lliurament eficient del diòxid de carboni capturat. A més, integrarà tecnologies d'avantguarda per optimitzar la gestió del cicle de vida del gasoducte, millorant la seguretat i eficiència del procés, segons informen les companyies impulsores.

En un comunicat conjunt, Enagás i Molins indiquen que aquest projecte "consolida" el seu compromís amb la sostenibilitat i amb la lluita contra el canvi climàtic. A més, afegeixen que "contribuirà significativament" a la descarbonització de sectors industrials i permetrà reduir el consum d'aigua associat als seus processos. Subratllen que aquest projecte posicionarà Espanya com a "referent en innovació sostenible i transició energètica".

Marcos Cela, conseller delegat de Molins, va indicar que l'aliança amb Enagás els permet "abordar de forma integral el repte de les emissions" a més de "consolidar a a Espanya com a referent en innovació sostenible". Arturo Gonzalo, conseller delegat de Enagás, va apuntar "l'objectiu de continuar avançant en el compromís conjunt de reduir la petjada de carboni en sectors industrials de difícil abatiment" i que el projecte representa "una oportunitat per a Enagás i Molins de liderar conjuntament la innovació per ajudar a descarbonitzar la indústria, mentre potenciem la seva competitivitat".

Les dues companyies promotores presentaran aquest projecte, anomenat MOSUSOL NetCO2, als Innovation Funds 2025, un programa europeu a través del qual se subvencionen projectes destinats a la implantació comercial de tecnologies innovadores per descarbonitzar el continent.

La col·laboració entre Enagás i Molins ja va obtenir el segell STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) en la convocatòria dels Innovation Funds 2023, fet que suposa reconèixer el projecte com a estratègic per a la Unió Europea. El MOSUSAL NetCO2 no només aborda les emissions industrials de Catalunya –que s'eleven aproximadament a 5 milions de tones anuals– sinó que també ofereix un model escalable i replicable per aconseguir la neutralitat de carboni, i permetre el desenvolupament d'un hub de captura, transport, emmagatzemament i ús del carboni "no només a Catalunya, sinó a tota la regió Mediterrània".