Enagás va guanyar 375,8 milions d'euros en 2022, un 6,9% menys que l'any anterior. La companyia gasista que dirigeix Arturo Gonzalo Aizpiri veu minvat el seu benefici net pel marc regulador 2021-2026, que retalla els ingressos regulats. No obstant això, Enagás compleix amb els objectius fixats per a un exercici de gran volatilitat en els mercats energètics, tal com ha informat la companyia aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
D'aquesta manera, l'objectiu establert per a l'any 2022 era aconseguir un benefici d'entre 380 i 390 milions d'euros, en el qual s'incloïa la plusvàlua neta per la venda del gasoducte de Morelos, una operació que preveu tancar en el primer quadrimestre d'enguany. El sistema gasista espanyol destaca haver funcionat amb una disponibilitat del 100% "les 24 hores tots els dies de l'any", i les seves infraestructures "han estat clau per a la seguretat de subministrament d'Espanya i de la Unió Europea", segons ha informat el gestor energètic.
Els ingressos totals van ascendir a 970,3 milions d'euros, un 2,1% menys, mentre que el resultat brut d'explotació o ebitda va baixar un 10,9%, fins als 797,4 milions d'euros. Respecte als ingressos del negoci regulat, aquests es van situar al final de l'any en els 950,4 milions d'euros, un 1,8% menys que l'any anterior. Aquests ingressos es van reduir per l'aplicació del marc regulador en 45,1 milions d'euros, encara que la companyia assegura que aquest impacte s'ha vist parcialment compensat per la remuneració de les despeses auditades (38 milions d'euros).
Les participades suposen el 39% del benefici
Enagás assenyala haver intensificat el seu pla d'eficiència "per a minimitzar l'impacte de la inflació en els costos gestionables de la companyia", en línia amb el Pla Estratègic 2022–2030 de la companyia. En aquest sentit, les despeses operatives en finalitzar l'any 2022 van aconseguir els 374,1 milions d'euros, un 19,4% més. Aquesta xifra inclou unes certes despeses no recurrents, principalment despeses de personal associats a desvinculacions (10 milions), majors costos auditats (38 milions d'euros) i costos d'electricitat i de CO₂, que "han compensat parcialment la caiguda d'ingressos regulats". Aïllant aquests impactes, l'energètica va incrementar les despeses operatives recurrents en un 4% respecte a 2021.
Quant a les societats participades per la gasista, l'acompliment en 2022 va ser positiu, amb una contribució que representa el 39% del benefici net de la companyia. Destaquen el bon comportament de de les seves filials TGP i TAP. Enagás ja va anunciar al gener de 2023, com a part del procés de rotació d'actius i en línia amb l'estratègia anunciada, l'augment de la seva participació en la filial TAP des del 16% fins al 20%.
La companyia també indica que un "canvi en el perímetre de consolidació", a causa de la venda de la GNL Quintero i per la reclassificació del Gasoducte de Morelos, que es manté com a “actiu mantingut per a la venda” i, per tant, no es consolida la seva aportació, fins que es materialitzi la seva venda.
Va reduir el deute en 808 milions d'euros
El flux de caixa operatiu es va situar en els 847,4 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 14,5%. Aquesta xifra inclou els dividends rebuts de les seves filials, que van aconseguir els 121,5 milions d'euros, i la positiva variació de capital circulant, que va aconseguir els 235,3 milions d'euros. L'evolució del capital circulant es deu a l'alta utilització de les infraestructures del sistema, especialment les plantes de regasificació, considerades claus per a la seguretat de subministrament a Espanya i Europa, i que han originat un augment en els imports de les liquidacions de la companyia en 2022.
Així mateix, el deute net de Enagás es va reduir gràcies a la rotació d'actius i a l'alta generació de fluxs de caixa. D'aquesta manera, la companyia ha aconseguit reduir 808 milions d'euros (-19%) el seu passiu, passant a situar-se en els 3.469 milions d'euros. L'energètica destaca que més del 80% del seu deute és a tipus fix, la qual cosa permet a la companyia mitigar l'impacte dels actuals moviments de tipus d'interès.
D'altra banda, la companyia compta amb una sòlida situació de liquiditat, que a tancament de l'any es va situar a 3.794 milions d'euros. Al desembre de 2022, Enagás va contractar un préstec bancari per import de 450 milions d'euros amb venciment en 2025 i "en condicions molt competitives" per a cobrir tots els venciments de l'any 2023.
En total, la demanda de gas i les exportacions van créixer un 4,4% l'any 2022. Les exportacions de gas a Europa a través de les interconnexions amb França van augmentar en 22 TWh i les recàrregues de vaixells de GNL des de les terminals espanyoles van augmentar un 45%, situant-se en el tercer major valor històric. En 2022, Espanya va comptar amb una cartera d'aprovisionaments procedent de 19 orígens diferents.
Quant a la remuneració a l'accionista, el passat 21 de desembre Enagás va realitzar el pagament d'un dividend a compte de l'exercici 2022 de 0,688 euros bruts per acció. Un pagament en línia amb el compromís anual de 2022 amb el qual la gasista pretén distribuir 1,72 euros bruts per acció, que es proposarà per a la seva aprovació en la pròxima junta general d'accionistes.