Endesa va guanyar 1.651 milions d'euros nets durant els primers nou mesos d'aquest any, la qual cosa suposa un increment del 13% amb relació al mateix període de l'any passat. Entre els motius hi ha els ingressos extraordinaris de la venda parcial del seu negoci de mobilitat Enel, segons ha informat la companyia. Sense aquesta venda, el benefici net ordinari arriba als 1.469 milions, la qual cosa suposa un increment del 0,7% respecte al mateix període de l'any passat. Amb aquests números, Endesa confirma com assolits els objectius de l'any.
El resultat brut d'explotació de l'energètica (EBITDA) es va situar en 3.710 milions d'euros al període tot incloent els extraordinaris, amb un increment del 19% en relació al setembre de 2021. La companyia ha aconseguit guanyar 1,2 milions de clients de llum domèstics i empresarials al mercat lliure i arriba als 6,8 milions de clients. En total Endesa compta amb 10,6 milions de clients.
El cost mig de l'electricitat al mercat majorista, ha explicat la companyia en nota de premsa, ha crescut un 137% respecte l'any passat, precipitat sobretot per la guerra d’Ucraïna, fins arribar als 186 euros/mwh, un preu tanmateix més baix que els principals mercats europeus, en part gràcies a l’excepció ibèrica, limitació dels preus impulsada pels governs espanyol i portugués.
Pel que fa a la descarbonització, Endesa ha xifrat la seva producció lliure d'emissions de CO2 en un 73% del total. Les renovables sumen ja 8.500 mw, un 10% més que al tancament del primer semestre de l’any 2021, sobre un parc de 16.900 mw a tota la península ibèrica.
400 milions d'impacte per l'impost a les energètiques
En una conferència amb analistes, el conseller delegat de l’elèctrica, José Bogas, va estimar que l’impost que el govern planteja als beneficis extraordinaris de les energètiques pot costar uns 400 milions d’euros a les energètiques, informa l'agència Europa Press. Malgrat això, es va mostrar convençut que fins i tot incloent-lo, Endesa arribarà al seu objectiu d’assolir un benefici ordinari net de 1.800 milions d’euros pel 2022.
El nou impost s’està tramitant al Congrès dels diputats i gravaria un 1,2% les vendes de les energètiques amb més de 1.000 milions d’ingressos per any. El gravamen entraria en vigor l’any 2023 i busca recaptar 2.000 milions d’euros a l’any.
Bogas ha criticat que aquest impost “va en contra de l’esperit de la Unió Europea”, que el que demana és aplicar aquest tipus de càrrega només a les empreses del sector petrioler, el gas, el carbó i la refineria, i fer-ho a més sobre els beneficis i no sobre els ingressos. Bogas, a més, ga recordat que Endesa va aportar 3.000 milions d’euros en impostos l’any passat, xifra que els va situar com “un dels cinc més grans contribuents al país”.