Endesa ha decidit cancel·lar el procés de venda de la seva cartera de clients de comercialització de gas a Espanya, que va llançar fa un any. La companyia, que va presentar el seu nou pla estratègic aquest dijous, considera que als actuals preus, no es pot "cristal·litzar el seu valor", i ha confiat a poder revertir en el futur l'impacte d'uns 570 milions de dòlars (uns 530 milions d'euros) patit pel laude arbitral amb QatarEnergy, companyia estatal de Qatar.
En una entrevista concedida a Europa Press, el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, va confirmar que la desinversió en aquests actius de gas està "cancel·lada" i no s'ha inclòs així en l'actualització del pla estratègic de la companyia a 2026, després que la "caiguda tremenda" en els preus del gas hagi fet perdre l'interès en la seva venda, després de contactar amb diverses contraparts i rebre ofertes per sota del seu valor.
Enel, principal accionista de Endesa amb una participació del 70% a la seva capital, va anunciar el novembre de 2022 la intenció de desprendre's d'aquest negoci, quan els futurs del preu del gas estaven en nivells propers als 100 euros. Tanmateix, en els últims temps aquest preu s'ha desinflat.
Referent al laude arbitral en contra de l'elèctrica per la revisió del preu d'un contracte d'aprovisionament a llarg termini de gas natural liquat (GNL), Bogas va assegurar que la fórmula del contracte "continua sent competitiva", per la qual cosa es va mostrar convençut que es podrà "compensar aquest impacte negatiu que hi ha hagut en els propers anys".
"Han canviat una part en el contracte i l'han referenciat al TTF, que és el que ens ha impactat negativament, però la part del Brent l'han reduït. Quan jo veig aquesta fórmula, el cost, per tant, per a nosaltres, comparat amb les cotitzacions del mercat, el resultat segueix sent el mateix, molt competitiu, i d'aquí fins i tot a mitjans de 2025, que és quan acaba aquest contracte, seríem capaços, ara com ara amb els futurs que existeixen, de recuperar fins i tot més de la penalització que hem tingut", va estimar.
D'altra banda, Bogas va afegir que Endesa està estudiant la possibilitat de recórrer aquest laude arbitral, encara que va reconèixer que, les opcions de guanyar són "baixes". "Un laude arbitral és fàcil de recórrer, difícil de guanyar", va assenyalar en declaracions Europa Press.
Un pla ambiciós i continuista
Respecte al pla estratègic per al període 2024-206 de l'energètica, Bogas va assegurar que és "ambiciós i continuista" respecte a la línia marcada per la companyia en aquests últims anys.
"Ambiciós perquè malgrat un entorn d'inflació alta o que estigui baixant de tipus d'interès alts i d'una certa incertesa regulatòria, perquè queden moltes coses per definir encara, hem fet una aposta decidida invertint gairebé 9.000 milions d'euros en els propers tres anys", va indicar.
Així mateix, va destacar que aquesta fortalesa inversora està també acompanyada d'"una solidesa financera" a través d'un 'partnership' "amb un soci estable de primera línia" que pugui anar de la mà amb la companyia en el desenvolupament de les renovables. Referent a això, aquesta aportació de socis i la rotació d'actius aportarà al pla uns 2.800 milions d'euros mitjançant l'entrada d'aquests inversors amb participacions minoritàries en diferents carteres de renovables, principalment fotovoltaica.