Endesa va guanyar 594 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, fet que suposa un increment del 75,7% respecte dels 338 milions d'euros del mateix període de l'exercici anterior, segons ha informat aquest dimarts la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els ingressos de l'elèctrica que dirigeix José Bogas en el període de gener a març van ascendir a 7.504 milions d'euros, un 1,2% inferiors a les obtingudes en el primer trimestre de 2022. El resultat brut d'explotació (ebitda) es va situar a tancament de març en els 1.462 milions d'euros, un 60% superior al mateix període de l'any passat.

La companyia va indicar que el bon comportament dels seus negocis de generació convencional i renovable respecte a l'arrencada de 2022 i la normalització del negoci de comercialització d'electricitat i gas li van permetre, a més, esmorteir l'impacte de l'impost de l'1,2% sobre els ingressos imposat pel Govern a les energètiques, que suposa 208 milions d'euros per a Endesa, la qual cosa eleva la seva taxa fiscal efectiva en el trimestre al 31%.

Endesa va destacar que la normalització de les condicions del mercat, respecte a la volatilitat en els preus del gas viscuda en el primer trimestre de l'any passat, va suposar una disminució del 58% en la mitjana de preu del mercat majorista ibèric, fins als 96 euros/MWh. Mentrestant, l'índex majorista de gas espanyol (PVB) va reduir la seva mitjana de preu trimestral un 47%, fins a 52 euros/MWh.

Confirma els seus objectius per a 2023

Amb aquests resultats, l'energètica va confirmar a més en aquest primer trimestre els seus objectius per al conjunt de l'any 2023, que aspiren a un Ebitda a la forquilla d'entre 4.400-4.700 milions d'euros i a un benefici net ordinari d'entre 1.400-1.500 milions d'euros.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, va afirmar que el grup ha iniciat aquest 2023 "aprofitant totes les oportunitats que un model de negoci d'empresa verticalment integrada, al costat d'una gestió encertada de múltiples variables, ens permet".

No obstant això, malgrat aquests "sòlids resultats", va pronosticar "una normalització de les condicions dels seus negocis de generació convencional i de gas al llarg de l'any, per la qual cosa no cal abaixar la guàrdia durant els pròxims mesos".

Així mateix, la ràtio de palanquejament deute financer net/Ebitda del grup es manté en 2 vegades a la fi de març, igual que a tancament de 2022, mentre que el deute brut es redueix un 9% gràcies a la normalització dels preus del gas i la consegüent menor exigència de col·laterals, situant-se en els 11.591 milions d'euros. El cost mitjà del passiu se situa en un 2,8% en un context de tipus d'interès a l'alça.

Pel que fa a les inversions en el trimestre del grup, van augmentar un 2%, fins a 409 milions, amb renovables i xarxa de distribució com a principals àrees destinatàries d'aquesta.

Energia renovable

 

La producció renovable (hidroelèctrica, solar i eòlica) del grup va créixer un 32% en relació amb el primer trimestre de 2022, la qual cosa afegit a la generació nuclear va elevar al 83% el volum d'electricitat produït sense emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a la Península Ibèrica. En aquest sentit, en els últims dotze mesos, l'elèctrica ha afegit uns 900 megawatts (MW) de nova capacitat renovable, assolint els 9.300 MW a tancament de març, un 10% més. A més, el 100% dels 1.100 MW solars i eòlics que es preveu connectar el 2023 estan ja en execució.

Pel que fa a la seva cartera de clients en el mercat liberalitzat, en electricitat el grup tanca en 6,8 milions de clients, amb una alça del 7%, sustentada en la positiva evolució del segment domèstic. Les vendes a client minorista van créixer fins a 6,2 *teravatios hora (*TWh), sobre el total de 19,5 *TWh de vendes a clients del mercat lliure de la companyia.

Així, cobreix ja el 77% del volum de les vendes a clients liberalitzats a preu fix amb fonts de generació no emissores (renovable i nuclear). L'objectiu marcat en el pla estratègic 2023-2025 presentat el novembre passat era aconseguir el 95% a tancament del període. Així mateix, l'elèctrica va indicar que ja té venuda el 100% de la seva producció pròpia (hidroelèctrica, nuclear i renovable a mercat) de 2023 i el 87% de la de 2024 a un preu de 65 euros/MWh, complint la normativa en vigor.

Quant al gas, Endesa va assenyalar que els volums es mantenen estables en 27 teravatios hora (TWh) respecte a 2022, encara que la millora de les condicions del mercat permet recuperar el nivell del marge unitari respecte a l'anormalment sota de l'any anterior, situant-se en 6 euros/MWh des d'1 euro/MWh del primer trimestre de l'any passat. La cartera de clients es va incrementar un 6% interanual, fins a 1,8 milions.