Endesa va guanyar 1.059 milions d'euros fins al setembre, la qual cosa suposa una caiguda del 35,9% respecte al benefici obtingut en el mateix període de l'any anterior. La companyia atribueix el descens del resultat a les pujades de tipus d'interès, a l'impost del govern d'Espanya al sector energètic i a les menors plusvàlues registrades aquest any en comparació amb l'exercici passat, quan va vendre parcialment el seu negoci de mobilitat elèctrica a la seva matriu Enel.
Sense tenir en compte els extraordinaris, el benefici net ordinari de l'energètica dirigida per José Bogas hauria caigut un 27,9% entre gener i setembre respecte al mateix període de 2022, fins als 1.059 milions d'euros. Un resultat afectat per la caiguda de l'ebitda i, en gran manera, "per unes amortitzacions més grans, derivades del nivell inversor més gran; uns costos financers més grans, sobretot a conseqüència de la pujada de tipus d'interès; i per una taxa fiscal més gran afectada pel gravamen extraordinari aprovat el 2022", explica l'empresa.
208 milions per l'impost energètic
Concretament, l'ebitda de la companyia a tancament de setembre es va situar en els 3.353 milions d'euros, un 9,6% inferior a fa un any i un 3% menys en termes comparables. Endesa explica que el seu ebitda es va veure afectat per la sentència favorable registrada el 2022 sobre el finançament del bo social per 152 milions i pel pagament en aquest exercici 2023 de l'impost extraordinari sobre les vendes per valor de 208 milions, que situa l'epígraf d'estructura i ajustaments en -364 milions.
A escala operativa, aquesta evolució es basa, d'una banda, en els resultats positius dels negocis de xarxes (230 milions), renovables (280 milions) i comercialització d'energia i serveis (473 milions); i, per un altre, a l'aportació negativa del negoci de generació convencional (-738 milions), afectat principalment per l'extrema volatilitat als mercats de gas, amb efectes no recurrents que han impactat el tercer trimestre.
Encaminada cap als objectius
En qualsevol cas, l'energètica assenyala que els resultats obtinguts marquen el camí cap als objectius financers per a aquest exercici, que passen per un ebitda d'entre 4.400-4.700 milions i un benefici net d'entre 1.400-1.500 milions d'euros, abonant un dividend per acció en l'entorn d'1 euro.
Per la seva part, els ingressos de l'elèctrica en aquests nou primers mesos de 2023 van patir un descens del 22%, fins a situar-se en els 19.211 milions d'euros. D'altra banda, la inversió es va elevar un 2% entre gener i setembre, en termes interanuals, fins als 1.509 milions d'euros. El 76% es va destinar a xarxes i renovables. Respecte a les renovables, el grup té operatius 9.300 megawatts (MW) de potència renovable (hidroelèctrica, solar i eòlica) a la Península, 800 MW més respecte a fa un any.
Quant al camí de descarbonització, Endesa ha situat la producció lliure d'emissions de CO₂ a la península en el 79% del total, sis punts més respecte al mateix període de l'any anterior. La capacitat de generació peninsular en fonts renovables (hidroelèctrica, eòlica i solar) suma 9.300 MW. Els negocis de xarxes (40% del total) i renovables (36%), els dos pilars de l'estratègia de transició energètica de la companyia absorbeixen tres quartes parts del total.
10,5 milions de clients
Quant a l'evolució del mercat de comercialització d'electricitat, al tancament d'aquest tercer trimestre, la proporció d'electricitat venuda a preu fix al mercat lliure i que prové de generació no emissora de gasos amb efecte d'hivernacle ha ascendit al 73%: 29,5 Terawatts/hora (TWh) sobre un total de 40,3 TWh.
En total, Endesa tanca setembre amb la seva base de clients estable: 10,5 milions de clients elèctrics a Espanya, "consolidant el fort creixement aconseguit l'any passat". D'ells, 6,9 milions són al mercat lliure (un 1% més que l'any anterior) i 3,7 milions en el regulat (un 3% menys).
Quant a mobilitat elèctrica, es manté com un dels líders a Espanya en xarxa de punts de recàrrega amb 17.600, la qual cosa en suposa 5.600 més que un any abans. L'empresa té ja venuda el 100% de la seva producció pròpia d'electricitat per a 2023 i el 91% per a 2024, en ambdós casos a un preu de 65 euros/MWh, complint la regulació en vigor.
Respecte al negoci del gas, es va reduir el volum total comercialitzat en un 8% fins a 70 TWh, a causa del consum substancialment menor a les centrals de cicle combinat i malgrat l'augment de consum a clients industrials i domèstics. La companyia té venut ja el 98% del gas que compra per a 2023 i el 73% per a 2024. La base de clients es manté estable en 1,8 milions.