Endesa està buscant l'entrada d'un soci estratègic amb una participació minoritària per a una cartera de renovables d'uns 2.000 megawatts (MW) de potència. En concret, aquesta cartera inclouria tant projectes en operació com en desenvolupament, majoritàriament fotovoltaics, i l'operació valoraria el total de la cartera en uns 2.000 milions d'euros.
Segons avança Cinco Días, Endesa ha encomanat a Santander i Intesa San Paolo la venda d'aquesta participació minoritària en aquesta cartera de projectes renovables. Al tancament de la primera meitat de l'any, l'elèctrica dirigida per José Bogas comptava amb 9.300 MW de potència renovable (hidroelèctrica, solar i eòlica) a la Península, 800 MW més respecte a final de juny de 2022. El pla estratègic d'Endesa a 2025 implica assolir els 13.900 MW de potència.
Expansió de les renovables
L'entrada de socis minoritaris és una estratègia habitual per finançar l'expansió de les renovables per part dels grups energètics. En aquest sentit, Iberdrola, per exemple, va segellar una aliança estratègica amb el fons sobirà de Noruega, gestionat per Norges Bank Investment Management, per coinvertir en 1.265 megawatts (MW) de nova capacitat renovable a Espanya i, a més, ambdues companyies estan treballant per ampliar l'aliança en més de 500 MW renovables a la península Ibèrica.
Així mateix, l'elèctrica dirigida per Ignacio Sánchez Galán va firmar també una aliança amb Energy Infrastructure Partners per coinvertir en el parc eòlic marí de Wikinger i potenciar la seva cartera d'eòlica marina, entre altres operacions d'aquesta naturalesa.
Repsol aposta pels projectes eòlics i fotovoltaics
Igualment, Repsol també estava estudiant la venda d'una participació del 49% en una cartera de projectes eòlics i fotovoltaics a Espanya, en operació o pròxims a entrar en funcionament, seguint així amb la seva estratègia de donar entrada a socis minoritaris en aquests projectes.
Aquestes aliances a través de l'entrada de socis minoritaris figura també en l'estratègia de la petroliera per al desenvolupament de la seva cartera de renovables. Així, el juliol de l'any passat va tancar una nova aliança amb Pontegadea, el vehicle inversor del fundador d'Inditex, Amancio Ortega, per vendre-li una participació del 49% en el complex fotovoltaic Kappa de l'energètica, per un import de 27 milions d'euros. Anteriorment, el novembre de 2021, Repsol ja va segellar amb l'home més ric d'Espanya i una de les fortunes més grans del món la venda d'una participació similar al parc eòlic 'Delta' amb una inversió de 245 milions d'euros.
També el març de l'any passat, el grup dirigit per Josu Jon Imaz va vendre el 49% en la planta fotovoltaica Valdesolar a The Renewables Infrastructure Group (TRIG) per 117 milions d'euros.
A més, el juny de 2022, Repsol va tancar la venda d'una participació del 25% en la seva filial de renovables al consorci format per Crédit Agricole Assurances i el fons suís Energy Infraestructure Partners (EIP) per un import de 905 milions d'euros, assumint a més la part corresponent del deute.