Endesa va obtenir un benefici net de 2.541 milions d'euros en 2022, enfront dels 1.435 milions registrats en l'exercici anterior, segons ha informat la companyia aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La xifra suposa haver incrementat els seus guanys en un 77,1% respecte a 2021, any en què es van veure impactades per una deterioració significativa superior als 600 milions d'euros en el negoci *extrapeninsular de la companyia.
A més d'aquest factor, la companyia explica el creixement pel bon comportament del negoci del gas en el seu conjunt. Endesa va aconseguir un resultat ordinari net de 2.398 milions, un 26% més respecte a 2021, gràcies principalment al bon comportament del negoci del gas i a l'elevat funcionament de les centrals de cicle combinat. Aquesta xifra permetrà a l'empresa proposar la distribució d'un dividend brut de 1,585 euros per títol, un 6% superior al que es preveu. L'empresa energètica va obtenir uns ingressos que van aconseguir els 32.896 milions d'euros, enfront dels 20.899 milions de 2021, un 57% més.
El resultat brut d'explotació o ebitda es va situar en els 5.327 milions en termes comparables, experimentant un creixement anual del 25%. Una xifra aconseguida pesi al pitjor comportament del negoci comercial, a la reducció del marge de les energies renovables i a l'impacte negatiu de mesures reguladores en el negoci de distribució. En el costat de la inversió, l'elèctrica ha aconseguit el seu pic històric, fins als 2.343 milions, un 8% més que l'any anterior. El 76% d'aquesta inversió està alineada amb la taxonomia de la Unió Europea. Una xifra que preveu batre de nou enguany, Endesa, invertint el 20% més.
“Hem superat amb èxit un dels exercicis més reptadors dels últims anys, tant pel context de mercat com per les intervencions reguladores. Retenim i atraiem nous clients gràcies als productes i serveis que permeten aïllar-los dels pics de preus viscuts", ha assenyalat José *Bogas, conseller delegat de la companyia.
"Això mostra el nostre ferm compromís amb la transició energètica en la Península Ibèrica que impulsarà la independència energètica i menors preus elèctrics. Tot això ens permet oferir una millora substancial de la nostra remuneració a l'accionista, un 10% més que la de 2021, que portarà la rendibilitat per dividend a l'entorn del 9%”, ha afegit el directiu.
Creixement de la cartera de clients elèctrics
La companyia destaca haver consolidat el creixement en la seva cartera de clients lliures, tant domèstics com empresarials, en un context marcat per la crisi energètica i la volatilitat dels mercats. En concret, ha sumat 900.000 clients en el mercat liberalitzat, un 15% més, fins als 6,8 milions. D'aquesta xifra, 400.000 han estat empreses, 100.000 més que un any abans. Això ha suposat una alça del 4% en el volum d'electricitat destinada a aquesta cartera lliure, fins als 78 teravatios hora (TWh) l'any. Per part seva, els clients acollits a la tarifa regulada sumen 3,7 milions. En total, Endesa ha tancat 2022 amb 10,5 milions de clients elèctrics a Espanya i Portugal, un 2% més.
Quant al negoci del gas, aquest ha disminuït un 3% els volums utilitzats, fins a 99 TWh, amb una reducció del consum de clients, fonamentalment empresarials (des de 77 a 64 TWh). No obstant això, el descens s'ha vist gairebé compensat per la major demanda per a les centrals tèrmiques (de 25 a 36 TWh). La major producció amb gas i les oportunitats en el mercat majorista, apunta l'energètica, expliquen el creixement del marge del negoci fins a 6 euros/megavat hora (MWh), des del nivell "anormalment" baix de 2021, 1 euro/MWh. La cartera de clients ha tancat en 1,8 milions, dels quals 1,5 milions estan en el mercat lliure.
Respecte a la distribució, l'energia distribuïda ha crescut un 1%, a 132 TWh, de la qual 109 TWh ha estat consumida pels clients propis. Així mateix, el volum de pèrdues d'electricitat i de temps d'interrupció de subministrament han continuat registrant millores respecte a l'exercici anterior. En aquest sentit, la companyia ha assenyalat que cal assegurar un marc regulador estable que permeti destinar l'alt volum de capital necessari per a aconseguir els objectius de zero emissions netes.
Pel que fa a altres activitats, Endesa continua liderant la mobilitat elèctrica a Espanya. La companyia compta amb una xarxa de 13.900 punts de recàrrega, un 47% més respecte dels 9.500 a final de 2021. Destaca també el creixement del 18% dels contractes e-home, fins a 2,6 milions. Sobre l'estratègia de venda de producció pròpia (nuclear, hidroelèctrica i renovable) amb fins a dos anys d'antelació, té ja col·locada el 98% de l'esperada per a 2023, i el 85% de la corresponent a 2024, sempre a un preu de 65 euros/MWh, complint amb la regulació del Govern.
Durant l'any, Endesa ha afegit 908 megavats de nova capacitat renovable, aconseguint els 9.300 megavats. Incloent la nuclear, Endesa aconsegueix ja un 71% de la seva capacitat instal·lada peninsular lliure d'emissions de CO₂. El 73% de la producció peninsular en 2022 va estar igualment lliure d'emissions. Dels 4.400 MW de nova potència renovable que es preveu incorporar com a part del pla estratègic 2023-2025, l'empresa ja té 1.400 MW en execució.
Endesa recorre l'impost a les energètiques
Endesa ha destacat que l'exercici ha estat marcat també per nombroses mesures reguladores tant a nivell europeu com espanyol. En aquest sentit, la companyia ha anunciat la interposició d'un recurs davant l'Audiència Nacional a la taxa del 1,2% sobre els ingressos de determinades empreses energètiques aprovada pel Govern espanyol. La companyia considera el nou impost temporal als beneficis extraordinaris d'aquestes empreses "injustificat i discriminatori". Aquesta mesura se suma al recurs presentat per la patronal elèctrica espanyola Aelec fa una setmana i a l'anunciat per Iberdrola recentment.
La companyia ha destacat que els resultats reeixits permeten registrar en concepte d'impost de societats 900 milions sobre el benefici de 2022, la qual cosa suposa una taxa efectiva del 25,6%. La contribució fiscal d'Endesa l'any ha ascendit a 3.843 milions d'euros. Espanya representa el 85% d'aquesta xifra i l'empresa "es manté entre els cinc majors contribuents fiscals del país".
Quant a l'evolució del deute net de la companyia, el passiu de la companyia aconsegueix els 10.900 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de 2.100 milions respecte al tancament de 2021. L'energètica atribueix aquesta situació al volum de les inversions i el pagament de dividends sobre 2021 (per 1.532 milions), que han estat compensats parcialment pel flux lliure de caixa de 1.672 milions reeixit l'any.
En aquest aspecte, la xifra de flux lliure de caixa s'ha vist especialment afectada per les partides reguladores pendents de pagament per part de l'Administració, que han passat de 800 milions a final de 2021 a 2.300 milions a tancament del passat any. Així mateix, la ràtio de palanquejament (deute net respecte al Ebitda en termes comparables) se situa en dues vegades, des de les 2,1 vegades de final de 2021.
D'altra banda, el consell d'administració d'Endesa ha proposat la renovació dels quatre consellers el mandat dels quals venç enguany (Juan Sánchez-Calero, Ignacio Garralda, Francisco de Lacerda i Alberto de Paoli), alguna cosa que haurà de ser aprovat per la junta ordinària d'accionistes que se celebrarà en data encara per anunciar.