La pressió inflacionista i la pujada dels tipus d’interès han malmès les economies de les petites i mitjanes empreses a Catalunya que s’han vist obligades a recórrer a l’endeutament per afrontar l’increment de les despeses industrial i de finançament extern. Tant és així que un 25% de les pimes catalanes tenen un endeutament de gairebé el 80% del seu passiu, segons el darrer Anuari de la pime catalana, que elabora la patronal Pimec. Durant la presentació aquest dilluns, el president de la patronal Antoni Cañete ha llançat un crit d’alerta davant aquesta situació que ha alterat l’estructura del passiu, d’una quarta part del teixit empresarial, el 2021. En aquell exercici, la pime va reduir el pes dels recursos propis fins al 53% (uns 1,1 punts percentuals menys que el 2020) i, com a conseqüència, ha augmentat el pes de l’endeutament en el 47%, i això “vol dir moltes empreses i llocs de treball en risc, especialment davant l’actual conjuntura marcada per la pujada de tipus d’interès i la inflació”, ha concretat Cañete.
El president de Pimec també ha parlat de morositat i ha destacat com la reducció del període mitjà de cobrament –de 75 a 68 dies- "encara està molt per sobre del termini legal". De fet, Cañete ha calculat que si el termini màxim fos de 30 dies, tal com acaba de proposar la Comissió Europea a través del nou Reglament, "el resultat mitjà de les pimes hagués millorat un 15,8%". El 2021, a Catalunya, hi havia un total de 529.955 petites i mitjanes empreses (un +2,1% respecte al 2020), amb 1.993.513 treballadors (un +4,1%). Respecte a la dimensió, l’Anuari concreta que la grandària mitjana de les pimes catalanes és de només 3,8 treballadors, una xifra estancada des de fa quasi dues dècades i que també preocupa a Pimec.
Davant l’ofegament del teixit empresarial de petites i mitjanes empreses, la patronal ha insistit en la necessitat de prendre mesures que contribueixen a fer créixer les pimes perquè és un greuge de competitivitat davant dels països de l’entorn europeu. "Continuem tenint un problema en l'accés a la contractació pública, dificultats amb la morositat, pagant bastant més per l'energia i una fiscalitat que no és gens beneficiosa", ha enumerat Cañete. "I es prenen les mateixes decisions que fa 20 anys. Per això no podem créixer", ha reblat el president de Pimec.
El director d’Estudis i Anàlisi Econòmica de PIMEC, Moisès Bonal, que ha estat l’encarregat de presentar les dades que es detallen a l’Anuari, ha concretat que el VAB de les pimes catalanes va créixer un 6,8% el 2021, impulsat per l'increment de la productivitat (un +2,7%). "Una millora que ha estat inversament proporcional a la grandària de l'empresa", ha puntualitzat Bonal. Tot i aquesta millora de la productivitat, en cap categoria de pime s'assoleixen els valors del 2019. En detall, la pime representava el 58,9% del VAB català (123.643 milions d’euros), les grans empreses el 35,7% i l’Administració Pública el 5,4%. Sectorialment, existeix una pèrdua de pes de la pime a la indústria i a la construcció. Als serveis, la pime guanya pes en termes de VAB i en perd en termes d’ocupació.
Respecte a la rendibilitat financera i econòmica, l’estudi mostra que el teixit empresarial està recuperant nivells pròxims als indicadors que mostrava el 2019. En concret, la rendibilitat financera neta (els beneficis i el patrimoni net després d’impostos) és del 8,2%, mentre que el 2020 era del 4,5% i del 8,3% el 2019. Per la seva part, la rendibilitat econòmica (els resultats abans d’impostos i les despeses financeres i actius) és del 6,2%, mentre que era del 3,8% el 2020 i del 6,4% el 2019.
D'altres dades rellevants són que el 27,3% de les pimes industrials exporten, 0,9 punts més que el 2020. A escala sectorial destaquen les indústries químiques (56,9%), el material de transport (44,7%), el sector tèxtil (36,8%) i l'alimentari (28,6%).