Les elèctriques, petrolieres i gasistes espanyoles han carregat durament aquest dilluns contra la decisió del govern de Pedro Sánchez d'estendre a 2025 el gravamen a les grans energètiques a través d'un real decret-llei.

En un comunicat conjunt, adverteixen que aquesta mesurada "resta competitivitat industrial, incrementa la inseguretat jurídica del sector energètic, deteriora la reputació del nostre país davant de la comunitat inversora nacional i internacional i ofereix un senyal contrari a l'impuls del procés de descarbonització que necessita a Espanya i Europa".

El comunicat està signat per les tres grans organitzacions del sector energètic: l'Associació Espanyola del Gas (Sedigás), l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP) i l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec).

Aquestes organitzacions recorden que l'extensió del gravamen, acordat en el Consell de Ministres d'aquest dilluns, haurà de ser convalidat en les properes setmanes pel Congrés dels Diputats, on l'executiu no compta, de moment, amb suficient majoria per tirar-lo endavant.

En el comunicat conjunt, les tres organitzacions empresarials del sector energètic "consideren preocupant que el govern espanyol qüestioni així la decisió de derogar aquesta figura impositiva presa la setmana passada pel ple de la Cambra Baixa. Les energètiques mantenen que l'impost frena inversions.

L'extensió a 2025 del gravamen energètic –amb la possibilitat de deduir-se les inversions en descarbonització– és un compromís del govern espanyol amb ERC, Bildu i BNG, al qual s'hi oposen el PNB i Junts per diversos motius, entre ells que es puguin posar en risc les inversions d'aquestes companyies a Espanya.

En el seu balanç de l'any, el president, Pedro Sánchez, va assegurar que en introduir la deducció per inversions verdes es demostra "que pot exigir-se un esforç addicional a les empreses energètiques, mentre continuem amb el nostre full de ruta de descarbonització i d'impuls a projectes industrials tan importants com la producció d'hidrogen verd."

L'executiu no té, de moment, garantits els vots necessaris en el Congrés, però "no dona la pilota per perduda", va dir Sánchez, que va reconèixer la "complexitat".

EH Bildu ha anunciat aquest dilluns que s'ha acordat una disposició addicional que obliga a concertar aquest impost al llarg de 2025 amb País Basc i Navarra, motiu pel qual cosa considera que el PNB no s'hauria d'oposar a la seva convalidació.

Tanmateix, el PNB manté que el gravamen a les energètiques aprovat pel Consell de Ministres va contra el Concert Econòmic Basc. Han criticat Bildu per donar "carta de naturalesa" a aquesta taxa i han avisat que no acceptaran "pegats".

Des del grup parlamentari que lidera Aitor Esteban en el Congrés han lamentat la "manca de rigor i serietat" amb què, al seu parer, "s'anuncien suposats acords que han de ser tramitats en el Congrés".

En aquest context, fonts del PNB van criticar Bildu per presentar-se "com a salvadors" de l'autogovern basc quan fa tot just cinc dies van votar "a favor d'un gravamen que anava directament en contra la línia de flotació" i el "cor de l'autogovern". "Frega l'insult a la intel·ligència", han indicat en declaracions a Europa Press.