Les energètiques espanyoles amb inversions als Estats Units ja pateixen, unes més, altres menys, l'ofensiva de Donald Trump, que ha anunciat que apostarà pel petroli i vetarà l'eòlica terrestre i marina en una ofensiva quixotesca contra les turbines. També ha mostrat el seu rebuig de l'energia fotovoltaica. Les empreses el miren amb atenció per recalcular les seves rutes i les seves estratègies internacionals. Totes elles han caigut en Borsa.
Repsol, que ha caigut un 2,40% al llarg de la setmana, Acciona Energía (un 2,77%), i Solaria (un 9,23%) han estat ara per ara els que han sortit pitjor parades en l' Ibex-35 després de la primera setmana de mandat. Iberdrola s'ha deixat un 1,09%, Naturgy ha caigut un 1,44%, Endesa un 0,9%. Coincidència a la baixa en un Ibex-35 que, en contrast, ha pujat un 0,6% en la seva cinquena setmana seguida a l'alça.
A Iberdrola, encara que compta amb projectes d'energia eòlica terrestre i marina (les més assenyalades per Trump, que ha ordenat que no es donin més permisos offshore), la confiança està que el 80% del negoci són xarxes, un negoci estable i predictible, que amb 170.00 quilòmetres de línies elèctriques la regulació de les quals depèn dels estats en més part aporta serenitat a la multinacional.
Trump també ha promès abandonar els milmillonarios estímuls de Biden a l'energia verda i va declarar emergència energètica per mobilitzar els hidrocarburs, fora de l'agenda internacional de la descarbonització i mentre trencava de nou la participació nord-americana en els Acords de París pel Clima.
El pes d'Iberdrola als Estats Units, on opera des de fa 20 anys, es va consolidar el passat 23 de desembre amb l'absorció de la seva filial nord-americana, Avangrid, de qui va comprar el 18% del seu negoci per prendre el control. Amb uns actius de 46.000 milions de dòlars, l'empresa dona llum a 7 milions de persones.
L'amenaça plana, en canvi, sobre els projectes que no estan avançats. Iberdrola ja té molt avançat el parc d'eòlica marina Vineyard Wind, de 806 MW en aigües de Massachussets, que no hauria de tenir problemes per ser finalitzat. Però existeixen quatre parcs més (Kitty Hawks, New England 1 i 2 i Gulf of Maine) en diferents fases de desenvolupament i que sumeixin un total de 7,2 GW de capacitat. I no sembla que, almenys de moment, siguin projectes que l'administració Trump vagi a agilitar o fins i tot permetre.
Repsol, malgrat que no només té renovables als Estats Units, sinó també petroli, també pateix amb Trump, però per altres motius. Fa més de 20 anys que opera al país, que considera clau pels seus actius d'exploració i producció (a Pennsilvània, el golf de Mèxic i Alaska). Amb 187.000 bepd, representen una tercera part de la producció d'hidrocarburs de la companyia, que espera afegir uns 100.000 bepd més.
En renovables, té instal·lats 2.200 MW i espera ampliar-los de cara a 2027 entre 2.700 i 3.000 MW, segons la seva actualització del pla estratègic. En aquest creixement, que no és significatiu, sí que podria tenir dificultats l'energètica. Ara bé, la caiguda en Borsa pot tenir més a veure amb la possibilitat que Trump apliqui sancions a Repsol en la seva activitat petroliera a Veneçuela que amb l'anunciat vet a l'eòlica.
Acciona Energia va comprar el mes de novembre passat dos parcs eòlics a Texas, però com ja estan construïts, no haurien d'afectar-li les ordres de Trump. L'empresa compta amb una cartera de 3 GW instal·lats i no ha anunciat la construcció de cap nou parc des de 2022, amb la qual cosa el vet de Trump a l'eòlica pot tallar les ales al seu creixement de cara a nous projectes, però no llastar grans inversions en curs.
Naturgy, per la seva part, va entrar als Estats Units el 2021 amb la compra d'Hamel Renowables, d'energia solar i emmagatzemament, amb una cartera de 8 GW de solar i 4,6 GW d'emmagatzemament. L'empresa va anunciar el 2021 que invertiria 1.800 milions de dòlars per créixer en la potència nord-americana fins a 2025, però l'actualització que presentarà a finals de mes servirà per veure si manté aquesta aposta a partir d'aquest any o si mira cap a altres llocs.
Endesa, per la seva part, no compta amb renovables entre els seus negocis als Estats Units.
Fora de l'Ibex, Grenergy ha remuntat i ha tancat la setmana amb una pujada de l'1,34% al BME Growth. Es va consolidar als Estats Units el 2022 comprant el 100% de l'empresa d'energia solar Sofos Harbert, amb una cartera d'1,9 GW al país. El seu objectiu de tenir allà 5 GW en solar i eòlica pot també veure's truncat per l'ordre de Trump.
Més enllà dels efectes directes i immediats en els negocis d'aquestes companyies als Estats Units, el canvi de rumb d'una potència mundial pot tenir un efecte de contagi amb altres països o d'espantar l'inversor en una tecnologia totalment repudiada pel mandatari republicà després d'anys d'impuls i promoció per ser l'única via a la descarbonització.