Els marges empresarials de les companyies espanyoles es van incrementar 3 dècimes entre juliol de 2022 i juny de 2023, fins a situar el percentatge del resultat brut d'explotació en funció de les vendes en el 12,84%. Per sobre d'aquestes xifres es troben el sector energètic i el del transport, que es van anotar marges per sobre del 25% en finalitzar el segon trimestre de l'any.

Segons les dades de l'Observatori de Marges Empresarials que ha publicat aquest dimecres l'Agència Tributària, l'avenç dels marges de les empreses s'explica per la disminució de les vendes i el creixement del resultat brut d'explotació. Els resultats, actualitzats amb dades del segon trimestre de l'any, es calculen tenint en quanta els últims quatre trimestres, és a dir, el segon semestre de 2022 i el primer semestre de 2023, per eliminar les desviacions per l'efecte calendari.

Amb aquestes dades, els marges empresarials han augmentat gradualment des de l'últim trimestre de 2020, quan es van situar en el 10,03%. La creació de l'Observatori de Marges Empresarials va ser una decisió del Govern motivada per la creixent inflació arran de la guerra a Ucraïna, si bé a determinats sectors, com l'energètic, aquest alça de preus venia des de 2021.

Energia, transporti i immobiliari disparen els seus marges

Conèixer si les empreses repercuteixen en la inflació en els preus finals era un dels objectius que l'Executiu es va marcar. Al juny, la taxa d'inflació anual va ser de l'1,9%, després d'haver-se moderat progressivament des del 10,8% el juliol de 2022, primer mes que computa en el càlcul dels marges empresarials.

Per sectors, el de subministrament d'energia elèctrica i gas va tenir un marge del 25,45%, el seu màxim en una sèrie històrica que comença el 2009, un sector els preus del qual han evolucionat amb alts i baixos l'últim any, en passar d'increments per sobre del 50% l'estiu passat -en el cas dels combustibles líquids, els preus gairebé es van duplicar- a apuntar-se al juny una caiguda del 30,3%. Aquestes dades estan afectades pel denominat efecte base, és a dir, l'efecte de comparar amb un primer semestre de 2022 en què ja havien apujat els preus.

El sector del transport va registrar un marge del 26,05%, a prop dels nivells anteriors a la pandèmia, un sector que, en paral·lel al de l'energia, va registrar pujades de preus de dos dígits a l'estiu de 2022 per després moderar-se i fins i tot anotar alguns mesos en negatiu aquest any. Per la seva part, les activitats immobiliàries es van anotar un marge de benefici del 28,85%, si bé es tracta d'un sector que en l'últim lustre sempre ha mantingut marges per sobre del 25%.

La indústria alimentària puja mig punt

En el cas de la indústria de l'alimentació i la fabricació de begudes, el marge va escalar més de mig punt, fins al 10,23%, mentre que l'agricultura i la ramaderia va incrementar el seu marge en gairebé dos punts per escalar a l'11,89%. Dins del sector alimentari, el comerç tant a l'engròs com a la menuda va veure retrocedir els seus marges en alguna cosa més de dues dècimes, per situar-se en el 10,21%.

Respecte als aliments i begudes no alcohòliques, la taxa d'inflació porta per sobre de les dues xifres des d'abans de juliol de 2022, quan encara es trobava en un camí alcista que va assolir el seu màxim el març d'aquest any (16,5%), si bé s'ha moderat en els últims mesos fins a tancar juny en el 10,3%. I l'hostaleria i la restauració confirmen la recuperació i superació dels marges anteriors a la pandèmia, amb un marge del 15,42%.

Els salaris avancen un 5,7%

Segons l'estadística de vendes, ocupació i salaris en grans empreses i pimes de l'Agència Tributària publicada aquest dimecres i que recull informació d'1,1 milions de societats, els salaris van créixer en el segon trimestre un 5,7%. Mentrestant, la pujada salarial mitjana pactada en conveni col·lectiu fins al juliol -amb efectes en gairebé 9 milions de treballadors- va ser del 3,34%.

Els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEO-Cepyme van rubricar a l'abril un nou acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) que recomana pujades salarials del 4% per a aquest any i del 3 % el 2024 i 2025, i inclou una clàusula de garantia de l'1 % en cas que la inflació superi les xifres anteriors.