L'empresa catalana de parcs fotovoltaics i bateries Enerside projecta instal·lar més de 100 MW en bateries a Catalunya fins al 2026, dins del marc del nou pla estratègic que aposta sobretot per l'emmagatzematge energètic i insisteix en l'aposta de l'empresa per Itàlia, segons ha explicat el CEO de l'empresa, Joatham Grange, a ON ECONOMIA. Aquests 100 MW han d'arribar en un moment clau d'inici de regulació a l'estat espanyol i d'intent del Govern d'Illa de redreçar l'endarreriment català en renovables, que ha d'anar acompanyat de més emmagatzematge de renovables. Els 100 MW representen només una petita part dels 5 GWh d'emmagatzematge que espera tenir l'any 2026
"Som positius i veiem una oportunitat enorme al mercat de les bateries", ha dit Grange, que té "la voluntat d'incrementar el portafolis a Espanya i a Catalunya", especialment amb les bateries, després de no aconseguir fer-se fort al mercat català en renovables, on s'han trobat amb moltes traves administratives i fa cinc anys que intenten tirar endavant un parc fotovoltaic de 3 MW. "Portem un endarreriment brutal a Catalunya, on tenim un parc, a Talarn, que intentem instal·lar des de l'any 2019. Quan vius aquestes coses i ets una empresa petita, al final has de decidir què fas amb els recursos que tens i acabes marxant a mercats més segurs. Tots els mercats tenen temps de tramitació, però a nosaltres ens ha funcionat molt el mercat italià, perquè el seu endarreriment en renovables, combinat amb la seva dependència del gas, ha fet que els projectes avancin més ràpid", desenvolupa.
Itàlia és el mercat més estratègic d'aquesta empresa amb seu a Barcelona que va facturar 30 milions l'any 2023 i no avança per quina xifra tancarà el 2024, però que espera amb el seu pla estratègic Impulsa duplicar la facturació i convertir-se en rendible sobretot gràcies a l'augment de la rotació d'actius. Els últims resultats presentats per la companyia, que cotitza al BME Growth, van presentar uns ingressos de 13,2 milions en el primer semestre de 2024, un 52% que els 27,7 milions de l'any 2023. També van reduir-se les pèrdues, que van passar de 15,7 milions al primer semestre de 2023 als 3,7 milions fins al juny de 2024, per la qual cosa és d'esperar que també redueixi pèrdues en l'acumulat anual, que ha de presentar en els mesos vinents.
El pla estratègic d'Enerside preveu inversions per valor de 60 milions d'euros amb l'objectiu d'incrementar el valor dels seus actius dels 200 als 300 milions amb un augment d'ingressos per rotació d'actius, que ha de triplicar-se. Recentment, l'empresa va tancar una ampliació de capital de fins a 23,9 milions d'euros i de tancar una ronda de finançament de 25 milions d'euros de Laurion Group i Andbank.
Entre les inversions estratègiques més ambicioses d'Enerside en els darrers temps hi ha la compra de tres parcs fotovoltaics a Xile, que estan ara en construcció.
"L'entrada d'un family office a la companyia, el grup Laurion, que a més va donar suport amb el nou deute que vam adquirir amb Andbanc. També vam refinançar un deute que teníem amb Caixabank i Santander, un deute associat a la construcció. Hem tingut nou deute i el que teníem l'hem pogut redimensionar a la situació de la companyia. L'empresa ha rebut confiança de nou i els accionistes hi han confiat. Això deixa una situació còmoda perquè capgirem una situació complexa. I ara ja ens plantegem un creixement rendible, amb una estructura que ens doni flexibilitat", detalla Grange.
Quan l'empresa, com està previst i avançat, passi dels 13 MW instal·lats actualment als 40 MW, arribarà als 8 milions d'euros d'ebitda, per sobre de l'estructura de costos de la companyia. "En el 2026, només amb la part de recurrència, ja estarem en beneficis", ha explicat Grange. Caldrà afegir a l'equació el que la companyia obtingui de la rotació d'actius, que fa que siguin optimistes de cara al futur.