Amb gairebé 75 anys d'història, l'enginyeria catalana d'alta precisió Gutmar inicia una nova etapa que garantirà la seva continuïtat com a referent al sector aeroespacial i de defensa. Un grup d'empresaris i directius provinents de la indústria aeroespacial han constituït Laura Partners i s'han unit al fons d'inversió Hyperion -especialitzat en aeroespacial, ciberseguretat, IA i defensa- per comprar la majoria del capital de Gutmar.
Amb seu industrial i corporativa en Sant Cugat del Vallès (Barcelona), Gutmar ha experimentat un creixement anual superior al 20% anual als últims exercicis, assolint una facturació de gairebé 17 milions d'euros el 2024. El resultat operatiu (ebitda) es va situar al tancament de 2024 en una xifra propera als 4 milions. Igualment, la companyia ha invertit més de 3 milions en els últims dos anys per ampliar el parc de maquinària. Posseeix des de 2018 unes instal·lacions productives de més de 15.000 m², més de 50 màquines de mecanització (CNC) d'última generació, sales blanques, laboratoris de metrología i àrees especialitzades per a fabricació i muntatge. La plantilla la componen més d'un centenar d'empleats, la majoria enginyers i tècnics mecànics.
Els socis fundadors de Lauria, Miguel Camino i Álvaro Horstmann, han liderat l'operació i passaran a ser els nous màxims directius de Gutmar. Per la seva part, Joan Martorell, president executiu del grup i segona generació de la família Martorell, i l'equip directiu actual reinverteixen en el capital, apostant també per aquesta nova etapa. La companyia data de 1951, quan la van fundar Joan Martorell i Bernabé Gutierrez, dos mestres industrials que van començar la seva etapa professional en l'extinta Elizalde, empresa de fabricació de motors d'avió. En l'actualitat, és un referent a nivell internacional en mecànica d'alta precisió per a les indústries d'aeronàutica, espai, defensa i seguretat, i fusió nuclear, entre altres.
El nou equip directiu treballarà, segons recull un comunicat difós aquest dimarts, per impulsar el creixement, professionalitzar l'empresa, i consolidar el lideratge de la companyia al sector aeroespacial i de defensa. "Les grans empreses d'aeroespacial i defensa necessiten socis fiables i capacitats per afrontar amb èxit aquest nou cicle inversor, i Gutmar té tots els ingredients per ser-ho", destaquen els nous directius. Per la seva part, des de Hyperion, ressalten que "l'actualitat internacional reforça la nostra tesi d'inversió, per potenciar la indústria de defensa i la sobirania tecnològica europea."
Amb una exportació superior al 75%, Gutmar col·labora amb grans companyies nacionals i internacionals com a subcontractista en destacats programes d'aeronàutica i defensa (super Puma, NH90, Tigre, A400M, Pizarro, BMR, S80 i Eurofighter, entre d'altres) i d'espai (OneSat, SMOS, BepiColombo i PAU, entre d'altres). A més, compta amb una destacada trajectòria treballant en altres sectors d'alt valor afegit (energia de fusió, submarins, robòtica i d'altres) i col·laborant en projectes tecnològics d'R+D amb empreses i institucions nacionals i internacionals.