La notícia que Meta, empresa matriu de Facebook, utilitzarà les dades dels seus usuaris per entrenar a la seva intel·ligència artificial (IA) ha causat una gran polèmica a les xarxes socials, on alguns internautes es queixen d'una manca de privacitat.

En un comunicat, la companyia que presideix Mark Zuckerberg va informar aquest cap de setmana que, a partir del 26 de juny, podrà utilitzar el contingut compartit a les seves xarxes -com publicacions o fotos amb descripcions- per desenvolupar la seva IA generativa. La companyia assenyala que podrà fins i tot processar informació sobre persones que no tenen un perfil en cap de les aplicacions de Meta però que apareixen en imatges o textos d'altres usuaris. No obstant això, els missatges privats entre usuaris no es faran servir per a l'IA, segons Meta.

La tecnològica va argumentar en un comunicat que l'IA es basa en "models informàtics" que s'entrenen amb "milers de milions de diferents tipus de dades, que inclouen text, imatges i àudio".

La notícia ha causat un gran enrenou entre internautes i, especialment, entre molts artistes que treballen a les xarxes socials: "No vull que el meu art s'utilitzi a l'IA. No vull que em robin la meva feina sense el meu consentiment", diu una usuària identificada com @thatoneartistyk en un post de Reddit en el qual també demana ajuda per desactivar l'eina.

La companyia dona l'opció als usuaris de rebutjar que s'utilitzin les seves dades per a aquesta qüestió, però igualment desenes d'usuaris han compartit tutorials que expliquen de manera senzilla com desactivar l'eina. "Meta té permís legal per extreure dades de text i fotos de tot el que hagis publicat a Facebook i Instagram per entrenar el seu nou model d'IA, llevat que saltis a través d'una sèrie de molestos cèrcols dissenyats per dificultar l'exclusió voluntària," publica a X l'artista i tiktoker Dani Donovan.

Ara per ara, l'empresa no s'ha pronunciat sobre la polèmica que el seu anunci està generant en xarxes. La notícia de Meta coincideix amb el boom de l'IA que ha impactat en les tecnològiques i al mercat de valors aquest últim any. Precisament, la setmana passada el fabricant de xips Nvidia, un dels rivals de Meta, anunciava que va multiplicar notablement el seu benefici en el primer trimestre fiscal gràcies a l'IA.

Expedient de la Comissió Europea

Recentment, la Comissió Europea va obrir un procediment d'infracció contra Meta. Des de Brussel·les consideren que les xarxes socials de les que és propietària, Facebook i Instagram, fomenten l'addicció entre els menors i que l'empresa no ha pres mesures efectives per remeiar-ho.

"No estem convençuts que hagi fet prou per complir les obligacions de la llei de serveis digitals per reduir els riscos dels efectes negatius per a la salut física i mental dels joves europeus a les seves plataformes Facebook i Instagram", va indicar el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.

Brussel·les creu que els algoritmes que utilitzen Facebook i Instagram "exploten la debilitat i la inexperiència dels menors" en mostrar-los continguts en funció dels seus interessos, la qual cosa fomenta la seva addicció a les xarxes socials, segons ha explicat en un comunicat. També considera que les eines de verificació d'edat de Facebook i Instagram no són ni raonables, ni proporcionades ni eficaces per evitar que els menors accedeixin a contingut inapropiat.