Bon dijous! Si la setmana passada va ser la de les juntes d’accionistes del Sabadell i el BBVA, aquesta, i les següents, les juntes de les cotitzades continuen. Aquest dimarts va tenir lloc la de Naturgy i les primeres setmanes d’abril se celebren, entre d’altres, les del Santander i CaixaBank.

La de Naturgy va desenvolupar-se sense sorpreses i amb un ampli suport als plans de Francisco Reynés per reactivar el free float de l’empresa energètica, en la qual cinc accionistes controlen gairebé el 90% de l’empresa. Com va explicar el Germán Aranda, el 99% dels accionistes que van votar, van fer-ho a favor de l’autoopa proposada pel president de Naturgy, i els grans accionistes es van comprometre a acudir-hi.

Paral·lelament, GIP i CVC negocien amb l’energètica d'Abu Dabi Taqa per vendre-li la seva participació i poder sortir de l’empresa, atès que ja han complert el seu cicle inversor. Segons s’ha sabut aquesta setmana, Taqa ja s’ha vist amb Criteria, primer accionista de Naturgy, ja que en el cas que entri a la companyia, en seran els dos principals socis.

Aquesta setmana hem celebrat un nou FOCUS ON, el cinquè debat sobre el present i el futur de l’empresa catalana. En aquest cas, amb el sector assistencial, al debat ‘No és el final, és el mercat: l’economia silver en acció’, en el qual hem comptat amb Helena Aranyó, directora d’apartaments per sèniors Cugat Natura i directora de relacions institucionals de Fiatc Residències; Adrià Buzón, cofundador i CEO de Cuideo; Sergi Comas, cofundador i director general de Lura Care, i Jaume Saltó, fundador i CEO de Group Saltó.

El debat ha estat molt interessant –el podeu veure sencer en aquest enllaç–, però em quedo amb una idea que ha emmarcat tota la gravació: la demanda, i dret, d’envellir amb dignitat i amb els serveis que reclama avui en dia un col·lectiu que ha evolucionat. No només hi ha cada vegada més gent gran, sinó que arriba a la vellesa amb millor salut i més poder adquisitiu que uns anys enrere, i vol gaudir de comoditats, assistència i oci de qualitat. I els dependents també demanden més qualitat de vida. Per sort, hi ha empreses que els ho proveeixen, com les que han participat en el FOCUS ON, però cal més suport de les administracions.

A més a més, aquesta setmana hem posat el focus en algunes empreses més o menys conegudes, i també han sobresortit diverses directives.

Les empreses de la setmana

satelite sateliot

Sateliot atreu els inversors
L’empresa catalana de connectivitat satel·litària en òrbita terrestre baixa (LEO) Sateliot ha estat notícia per partida doble aquesta setmana, en ambdós casos per les inversions que atreu. Dimarts vam saber que el govern espanyol es disposa a incrementar-hi la seva participació, fins al 16%, amb una inversió de més de 10 milions d’euros; el dimecres va ser un fons, Hyperion, el que ha invertit 10 milions més en l’empresa que dirigeix Jaume Sanpera. Es dona el cas que un dels socis del fons és l’antic rival polític de Pedro Sánchez, Pablo Casado, a qui acompanya Ricardo Gómez-Acebo Botín, nebot de la presidenta del Banc Santander.

Tous pateix l’efecte divisa
Tous va tancar l'exercici 2024 amb una facturació de 523 milions d'euros, un 9,4% més que l'any anterior, i un benefici net de 45 milions d'euros, un 10% menys, a causa de l'efecte divisa, com va explicar la Sara Casas. El conseller delegat de la firma catalana, Carlos Soler Duffo, va destacar que, si es compara el resultat net sense tenir en compte l'efecte divisa, el benefici va créixer el 5%. "La nostra rendibilitat és sòlida. Estem molt contents d'aquest 2024", va dir el directiu, que va recordar que Tous ja venia d’un 2023 en el qual havia disparat tant els ingressos com els beneficis. L’empresa catalana de joieria es troba en plena expansió, amb un pla estratègic que preveu inversions de 120 milions en tres anys.

OUA dissenyarà el Museu Thyssen Barcelona
OUA Group, despatx d’arquitectes fundat i dirigit per Jordi Artigas, ha estat un dels dos triats –l’altre és l’alemany Casper Mueller– per a la reforma que convertirà el mític cinema Comedia de Barcelona, a la cruïlla de la Gran Via amb el passeig de Gràcia, en el Museu Carmen Thyssen Barcelona, com ha avançat el Josep Maria Casas. OUA Group el formen un equip de més de 100 professionals que ha executat projectes també en l'àmbit internacional.

Indubius vetlla pel benestar animal
El certificat europeu que vetlla pel benestar animal Welfair ha arribat a 30.000 granges i escorxadors, principalment d’Espanya i Portugal, però també de Dinamarca. L'empresa lleidatana Indubius Network n’és l'artífex, i ja l'ha fet arribar a Xile, Equador, Costa Rica i Mèxic. "En les pròximes setmanes i mesos farem, també, les primeres auditories a granges del Brasil, Colòmbia i Argentina", va explicar Carles Rosell, conseller delegat de la companyia, que busca el suport de socis locals per estar més a prop de les granges, exportadors i empreses intermèdies transformadores.

Els directius protagonistes

Nuria Cabuti Newsletter

El grup editorial Penguin Random House, que dirigeix Núria Cabutí, ha inaugurat aquest dilluns el seu nou centre logístic de Cerdanyola del Vallès, on ha invertit uns 36 milions d'euros, per substituir el que fins ara tenia a Pallejà (Baix Llobregat). El centre té capacitat per gestionar uns 340.000 llibres diaris en moment d'alta demanda, com per Sant Jordi o als volts de les festes de Nadal, i ocupa 130 persones en un entorn altament robotitzat per agilitar processos automatitzats.

Montserrat Junyent Newsletter

Relleu a la presidència de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), la principal organització dels API catalans. Montserrat Junyent es va imposar per un ampli marge a Vicenç Hernández, fins ara president, en les eleccions disputades el passat divendres, com va avançar el Josep Maria Casas. Aquesta advocada dirigeix des de fa molts anys l’assessoria jurídica del Coapi BCN. Recentment, va dimitir com a secretària de la junta d’aquest col·legi per presentar-se a les eleccions de l’AIC. També és vicepresidenta de Fadei, la patronal espanyola del sector de les agències immobiliàries, adherida a la CEOE.

Marta Cortinas Newsletter

Qui no ha jugat al Candy Crush? Aquest joc per a mòbil i tauleta és, sens dubte, un dels més exitosos des que existeixen els smartphones, però ha tingut pujades i baixades. Ara, l’empresa, King, que té una seu a Barcelona, ha creat Candy Crush Solitaire, ja que, com va explicar Marta Cortiñas, encarregada de la producció del joc, a ON ECONOMIA, segueix sent “la joia de la corona de la companyia”, i l'empresa està convençuda que encara “no ha tocat sostre”.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!